Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Primalje – zaštitnice žena

06.05.2019. 11:00
Primalje –  zaštitnice žena


Svake godine 5. svibnja primalje slave svoj dan. Tako je bilo i  jučer na Narodnom trgu u Zadru gdje je prigodno obilježen Međunarodni dan primalja, i to pod sloganom "Primalje – zaštitnice žena". Zadarske primalje tako su na svom su štandu dijelile trudničke dnevnike, informacije o trudnoći, dojenju, porođaju, o postporođajnom oporavku,… 
Monika Grgić, članica stručnog vijeća Hrvatske komore primalja, kazala je kako je sretna što se Međunarodni dan primalja, jedne od najstarijih medicinskih struka, poklopio s utrkom Wing for life, utrkom za  život, jer su i primalje na neki način krila i ruke života. 
Bez primalja nema života 
– Mi prve primamo novi život u svoje ruke, olakšavamo dolazak djeteta  na svijet. Primalje su u najranjivijim trenucima uz žene, kada je prisutna  jaka porođajna bol i kada su žene u strahu od ishoda porođaja. Tu smo i  da im pružimo utjehu, podržimo ih, objasnimo im postupke koje će im  ublažiti bol, pomažemo im da im porod ostane u lijepom sjećanju, a ne  da im bude iskustvo koje će htjeti zaboraviti, kazala je Grgić dodajući kako danas još uvijek nije lako biti primalja pošto se Zakon o primaljstvu  ne primjenjuje u potpunosti niti su primalje dobile sva ona radna mjesta  koja im pripadaju. 
– Još uvijek nemamo potpunu samostalnost u radu kao npr. u zapadnim zemljama gdje primalje vode fiziološke trudnoće i porođaj. Također,  uskraćene smo za školovanje jer mi još uvijek nemamo magisterij za primaljstvo, odnosno diplomski studij. Sve je još uvijek na prvostupništvu.  Uz to, samo u Rijeci i Splitu postoji preddiplomski studij primaljstva, kazala je Grgić dodajući kako se nada da će se od iduće godine uvesti i diplomski studij, a u budućnosti možda otvoriti studij primaljstva i u drugim gradovima kako bi se poziv još više popularizirao. 
U registru Hrvatske komore primalja registrirano je njih oko 2.500,  dok ih Zadar broji oko 170. 
 – Vrijedno je spomenuti i to da je prva primaljska škola na ovim prostorima osnovana upravo u Zadru 1821. godine u kojoj je predavao poznati liječnik Ante Kuzmanić koji je izdao i priručnik za primalje, kazala je  Grgić čestitavši svim primaljama njihov dan, i zahvalivši se članicama  udruge Roda, studenticama sociologije i doulama na pomoći pri organizaciji obilježavanja Međunarodnog dana primalja u Zadru. 
Doule slabo tražene u Zadru 
Ivana Mamić već je tri godine doula. Uz Antoniju Trajkov, one su jedine dvije zadarske doule (za sada). Ivana nam je kazala kako je u Zadru  interes za doulama vrlo slab. 
-Ne znamo zašto je baš u Zadru tako mali interes s obzirom na to da je  u ostatku Hrvatske on prilično velik i imati doulu na porodu postalo je  skoro pa uobičajeno, kazala je Ivana ispričavši nam zašto se odlučila postati doula. 
– Nakon svog prvog poroda odlučila sam postati doula. Naime, u rodilište sam došla prerano i bila sam sama u predrađaoni. Nije mi baš bilo  lijepo iskustvo tako da sam se za drugi porod bolje pripremila. Također,  shvatila sam da kao doula mogu pomoći drugim ženama da ne budu same u tim trenucima, posebno iz razloga jer u Zadru ima dosta muževa  pomoraca pa su žene prepuštene same sebi, objasnila je Ivana. 
Ivana nam je objasnila tko je doula i što ona zapravo radi. 
– Doula je osoba koja pruža emocionalnu, fizičku i informativnu podršku u trudnoći, na porodu i nakon njega. Ako je angažirana, ona je tri  tjedna prije poroda 24 sata dnevno dostupna svojoj trudnici. Prije poroda razgovorom osnažuje trudnicu za porod, prije odlaska u bolnicu na  porod pruža podršku u obliku masaže, mijenjanja položaja, razgovora, a  ako nema partnera, doula ide s njima i u rodilište. Nakon poroda doula  je tu za pomoć pri dojenju, pomaže oko kućanskih poslova da se majka  odmori,i sl., ispričala je Ivana dodajući kako je važno znati da je doula  tiha pratnja, te da ona ne izvodi medicinske zahvate i ne odlučuje u ime  trudnice.  Cijena jedan angažmana doule ovisi o željama žena, nastavila  je Ivana. 
– Postoje žene koje žele samo kućnu podršku, a postoje i one koje žele  cijelo vrijeme biti s nama u kontaktu. Tako i prilagođavamo cijene. Ali  npr. cijena koja uključuje sve, odnosno period prije, za vrijeme i nakon  poroda iznosi 1.500 kuna, kazala je Ivana dodajući kako ih se može pronaći na Facebook stranici pod imenom Zara Doulas. 
Meri Ivić svoju će doulu Ivanu zvati i pred drugi porod 
Zadranka Meri Ivić u iščekivanju je svog drugog djeteta. U prvoj je trudnoći odlučila angažirati doulu za pomoć u kući, a isto će učiniti, kako  kaže, i pred kraj druge. 
– Imam odlična iskustva, Ivana mi je zaista puno pomogla kada mi je  najviše trebalo, zbog čega ću se svakako opet odlučiti za njen angažman.  Također, pomogla je smiriti mog supruga, a mene je savjetovala sitnicama kojih se sama ne bi sjetila, …, ispričala nam je Meri svoje iskustvo s  doulom dodajući kako Ivana nije bila na porodu jer je s njom bio suprug,  ali da nije bilo njega, Meri je kazala kako bi Ivana sigurno bila s njom u  rađaoni.