Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Procesija s dva kipa, Filipom i Jakovom

06.05.2019. 11:48
Procesija s  dva kipa,  Filipom i  Jakovom


Župa sv. Filipa i Jakova koja je ustanovljena 1670.  godine imala je razlog za slavlje. Za istoimeni blagdan, 3. svibnja,  održana je veličanstvena procesija s dva kipa, svecima apostolima, Filipom i Jakovom, od župne crkve, preko rive, Kuntratom, trgom Na sri sela, uz hotel Villa Donat do crkve. 
Procesija se održava četvrtu godinu za redom, prva je održana 2016. s  kipovima svetaca kupljenim za novu crkvu sv. Filipa i Jakova koju je u  predvečerje Domovinskog rata, 1. svibnja 1991., posvetio nadbiskup Marijan Oblak.
Naime, stara župna crkva sv. Filipa i Jakova apostola bila je srušena  1125. godine, a obnovljena u 14. stoljeću i pregrađena 1707. te 1750. posvećena sv. Mihovilu. Nova crkva je podignuta na mjestu starog groblja.
Misno slavlje i procesiju u zajedništvu sa župnikom don Darijom Matakom i subraćom svećenicima predvodio je don Dario Tičić, župnik  Župe Uznesenja BDM na zadarskoj Belafuži.
Sv. Filip i Jakov ima četiri nebeska zaštitnika: sv. Filipa i sv. Jakova (3.  svibanj) po čijim je imenima nazvana župa, selo i općina, sv. Roka (16.  kolovoz) kad se slavi Dan općine i sv. Mihovila (29. rujan) kada je fešta.
Sveti Filip, apostol, je bio prijatelj Ivana apostola i evanđeliste s kojim  je skupa pripadao učeničkom krugu Ivana Krstitelja. Filip je imao tri  kćeri koje su imale dar proroštva. Sveti Jakov, apostol, koji se naziva "Stariji", sa svojim bratom Ivanom i svetim Petrom pripadao je najužem krugu Isusovih apostola. Život je završio mučeničkom smrću oko 42. godine  u Jeruzalemu.