Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Udruga je bila u izolaciji da se ne otkrije što se događalo!

06.05.2019. 11:14
Udruga je bila u  izolaciji da se ne  otkrije što se  događalo!


Nakon što je mjesecima bila u središtu pažnje zbog skandala  s lažnim ugovorima putem kojih se tajnici isplaćivao novac, Udruga slijepih Zadarske županije dobila je novog predsjednika, Mladena Bajla.  Poznati Zadranin, telefonist u zadarskoj Gradskoj upravi, sada udrugu  nastoji podići iz pepela te joj uz pomoć svog stručnog tima osigurati  sredstva EU fondova, kako bi svoji članovima omogućio pomoć kvalitetniju od dosadašnje. 
Naime, hrvatski su mediji protekle godine izvještavali o aferi u Udruzi  slijepih zbog koje je čak pokrenuta i policijska istraga zbog sumnji da je  tajnici Udruge, Gordani Čizmin, novac Udruge isplaćivan putem fiktivnih studentskih ugovora za tzv. minuli rad. Sve je to odobravao predsjednik Udruge, Slobodan Vladović, zbog čega je nad Udrugom još uvijek  otvoren kazneni postupak radi utvrđivanja odgovornosi ovih osoba. 
Mjesecima bili bez rukovodsva 
Dugo su vremena čak bili i bez predsjednika čekajući da Ured državne  uprave i nadležno ministarstvo verificiraju izbornu skupštinu na kojoj je  izabran Mladen Bajlo. To se konačno i dogodilo te je pred Bajlom i njegovim timom sada, kako sam kaže, jako puno posla. Treba prije svega  Udrugu izvući iz negativne percepcije javnosti u kojoj se zbog ove afere  našla te se angažitrati oko projekata koji će im donijeti sredstva europskih fondova. 
Pun entuzijazma zbog novih projekata, ali i niza već odrađenih akcija  za svoje članstvo, Bajlo spominje i svoj tim Izvršnog odbora kojega čine  dopredsjednik Nikola Vitlov i tajnik Željko Čiklić, te videći pratitelj Josip  Milković i nedavno zaposlena voditeljica projekata, socijalna radnica  Ana Perica: 
– To je naša stručna služba koju polako oformljujemo od mladih, profesionalnih ljudi. Videćeg pratitelja financira Ministarstvo demografije,  riječ je o projektu u trajanju tri godine, a voditeljicu projekata financiranciraju Grad, Županija te gradovi i općine naše županije. Pred nam je  puno posla jer je naša udruga jako potonula i praktički je od udruge koja  je prije petnaestak godina bila u vrhu Hrvatske došla do samoga dna.  Moramo biti samokritični i reći da smo postali jedna od najlošijih, ako  ne i najlošija udruga u Hrvatskoj. Sada smo se mi stariji iskusniji u Udruzi odlučili reaktivirati uz pomoć naše krovne organizacije, Hrvatskog saveza slijepih, koji su nam također ukazali da je stanje u Zadru jako loše,  rad na niskoj razini te da nas nema nigdje, ni u medijima. Gotovo smo  bili pred gašenjem – otvoreno će Bajlo. 
Službenik bio glavna osoba 
Na pitanje što je po njemu dovelo do ovako loše situacije, pojašnjava  kako su imali uglavnom starije članstvo te su im u međuvremenu preminuli i dugogodišnji predsjednik Udruge i tajnik: 
– Nastao je vakuum, jedno nesnalaženje. Udruga se vodila volonterski,  bez entuzijazma i velike želje i rada. Sve se svelo na ono što je bio najveći  problem Udruge, a to je da je službenik postao glavna osoba. A mi smo  humanitarna udruga socijalnog tipa koja mora brinuti o svojim članovima jer to je i svrha našega postojanja. To je razlog zbog kojega nas financiraju Ministarstvo te Grad i Županija, a ne da se svedemo na to da je  službenik glavni, da prima svoju plaću i da se praktički zatvorimo u ove  okvire. To je sada ono najosnovnije što želimo mijenjati. Aplicirali smo i  na projekte i socijalne programe, a tu nam trebaju mlade stručne osobe  koje znaju izraditi te prijave. Imamo dobru suradnju sa Gradom i Županjim i sada ćemo to sa našom novom ekipom staviti na jedan viši nivo.  Napravili smo novu bazu podataka i prije svega ćemo se usmjeriti prema  našem članstvu – ističe novi predsjednik. 
Radeći analizu zatečenog stanja otkrili su nepravilnosti i u broju članova, što ih je također neugodno iznenadilo: 
Namjerno izolirali Udrugu 
– Imali smo registriranih čak 250 članova, što znači da smo i po deset  godina imali pokojne članove koje nitko godinama nije ažurirao. Prema  najnovijim podacima, na području županije imamo 168 članova jer smo  napravili reviziju, a da ne govorim o reviziji fnancijskog poslovanja u što  neću ni ulaziti, neka pravna država radi svoj posao. Znamo da je bilo i  kaznenih prijava i svega, a procedura još traje. Mi želimo pomoći članstvu, pa smo već imati i tri događaja kojima smo prezentirali pomagala  za slijepe. Dosad smo medijski bili po strani jer su se vodeći ljude Udruge sami izolirali od medija imajući neke komplekse kako se neće dobro  prezentirati, ali kada vidimo što se sve događalo bojim se da to nije bio  slučajno, nego da su namjerno bili u izolaciji kako se eventualno ne bi  otkrilo što se ovdje događalo. Sada ćemo raditi transparentnije i modernije te smo već napravili strateški i operativni plan rada Udruge. Eto, dosad nas nije nas bilo u medijima, ali nismo se ni imali čime pohvaliti –  kaže Bajlo, navodeći akcije kojih su već proveli kako bi pomogli najpotrebitijim članovima: 
– Pred Uskrs smo imali podjelu paketa kojih nam je donirala humanitarna udruga Put iz Zadra, a kojih smo podijelili 35-orici najpotrebitijih  članova. Imali smo i dalmatinske igre te izlet te još nekoliko događaja kojih u Udruzi godinama nije bilo, a cilj nam je ubuduće razvijati i kulturne  aktivnosti. Imamo našu članicu Mirjanu Mrkelu, književnicu te ćemo organizirati i književne večeri, a kako je kćer našeg pokojnog člana, Tea Vidaić, izdala album duhovne glazbe organizirat ćemo i neka glazbena događanja. Ažurirat ćemo i inetrnetsku straicu koja već deset godina nije  ažurirana, a organizirat ćemo i informatičke tečajeve – poručuje na Mladen Bajlo kojega čeka doista velik posao nakon svega što je Udruga  prošla zadnjih godinu dana.


 


 




Posjet gradonačelnika Branka Dukića 


– Posjetili su nas gradonačelnik Branko Dukić te pročelnik za zdravstvo i socijalnu  skrb s kojima puno surađujemo i koji imaju razumijevanja za nas, a također dobro  surađujemo i sa Županijom gdje na puno pomaže gospođa Dubravka Dragaš, a dobro smo povezani i s drugim udrugama u Zadru i Hrvatskoj. Mnogo nam pomaže i  agencija Zadra nova oko apliciranja za programe jer su nam najvažniji europski socijalni fondovi. Neke udruge imaju milijunske iznose od EZ fondova, a mi praktički  nismo imali ništa osim videćeg pratitelja za kojega nam je ugovor potpisan na tri godine, što je najvažnije za naše članove jer dođe po njih i odveze ih gdje god treba.  Prije su se članovi snalazili kako su znali i umijeli, a sredstvima EU fondova mogli  bismo osigurati još jednog pratitelja jer nam ovaj jedan nije dovoljan. Tu je naša  udruga bila zatajila, po projektima se nije radilo ništa – pojašnjava Bajlo.


 


 


U stručnom timu videći pratitelj i  socijalna radnica 


Udruzi slijepih najvažnije je da su osigurali videćeg pratitelja koji pomaže onima  koji ne mogu sami obaviti niz poslova. Josip Milković ističe kako voli svoj posao i na  njemu je angažiran već godinu dana. 


– Članovi su vrlo zadovoljni i jako im puno znači pomoć na terenu s obzirom da  mnogi ne mogu sami obaviti niz poslova. Projektom videćeg pratitelja omogućuje im  se da normalno sudjeluju u svakodnevnim životnim aktivnostima, uglavnom odlazak  liječniku, na banku, u trgovinu i sve ostalo čime se članovi lakše uključuju u društvo,  što je i cilj ovog projekta. No kako često imamo kolizije, potreban im je još jedn videći pratitelj – kaže Milković. 


Socijalna radnica Ana Perica u Udruzi je zaposlena na mjestu voditeljice projekata  Udruge slijepih kao dio stručne službu koja bi Udruzi trebala pomoći da dobije sredstva EU fondova. Ova joj dužnost, kako kaže, velik izazov te će dati maksimum od  sebe kako bi pomogla članovima Udruge.