Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Žrtve opijali te ih potom brutalno varali i iskorištavali

06.05.2019. 12:36
Žrtve opijali te ih potom brutalno varali i iskorištavali


U prostorijama PU Zadarske održana konferencija  za medije u povodu kriminalističkog istraživanja nad većim brojem  osoba s karlovačkog, velikogoričkog i gospićkog područja zbog većeg  broja kaznenih dijela. Govorili su šef odjela za organizirani kriminal  Romano Landeka, voditelj službe kriminalističke policije Bore Mršić te  glasnogovornica PU Zadarske Sonja Šimurina. 
– Policijski službenici Odjela organiziranog kriminaliteta Službe kriminalističke policije Policijske uprave Zadarske provode kriminalističko  istraživanje nad većim brojem osoba sa karlovačkog, velikogoričkog i  gospićkog područja zbog većeg broja kaznenih dijela prijevara, iznuda,  protupravno oduzimanje slobode i drugih kaznenih dijela počinjenih  na štetu više osoba sa zadarskog područja. Članovi ove kriminalne skupine su u međusobnom dogovoru, s ciljem ostvarivanja znatne imovinske koristi, od mjeseca ožujka do listopada prošle godine, obilazeći  gradske kvartove po Zadru pomno birajući žrtve starije životne dobi,  slabijeg zdravstvenog stanja, oskudnijeg obrazovanja, lakovjernost i  sličnih vrlina, stupali u kontakt sa svojim žrtvama, nudeći im razne usluge, ljubavne veze, brakove i slično, dovodili u stanje omamljenosti, opijenosti i zablude te iskorištavajući žrtvinu bespomoćnost iste brutalno varali i iskorištavali. Svoje dobro planirane i prikrivene kriminalne  aktivnosti, osumnjičeni bi odrađivali sklapajući ugovore i provodeći  kažnjive radnje kroz legalno poslovanje zalagaonica i drugih agencija  koje posluju u više gradova u Republici Hrvatskoj. U obrađenim kaznenim djelima osumnjičeni su stekli nepripadajuću imovinsku korist  veću od milijun kuna, naglasili su spomenuti djelatnici PU Zadarske i  dodali kako apeliraju i na druge prevarene građane da pretrpljena kaznena djela prijave policiji.
U odnosu na ova kaznena djela dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 28-godišnjim karlovčaninom, 41-godišnjakom s velikogoričkog  područja i nad 32-godišnjom gospićankom, koji su uz kaznenu prijavu  za kaznena djela prijevare, iznuda i protupravno oduzimanje slobode,  privedeni pritvorskom nadzorniku PU zadarske, dok je za 29-godišnjim  i 33-godišnjim karlovčanima raspisana tjeralica, a kaznena prijava dostavljena je Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru.
– Kriminalističkim istraživanjem je potvrđena osnovana sumnja da je petorka 28. ožujka prošle godine u jutarnjim satima u Zadru na Branimirovoj obali, u jednom ugostiteljskom objektu, upoznala 72-godišnjeg Zadranina, te su da doveli u visoki stupanje alkoholiziranosti, te na  prijevaran način naveli da s teleoperaterom potpiše dvogodišnji pretplatnički ugovor kupujući mobitel Samsung J7. Istovjetno kazneno djelo počinili su i 5. travnja, također 2018. godine sklapajući dvogodišnji  pretplatniči ugovor i uzimajući dva mobitela Huawei P9 Lite.
Istog dana na istovjetan prijevaran način naveli su 72-godišnjaka i s  njim u  javnobilježničkom uredu u Zadru sklopili ugovor o prodaji  građevinskog zemljišta površine 576 metara četvornih u mjestu Rtina  za novčani iznos od 35.000 kuna, a koji novčani iznos je višestruko manji od tržišne vrijednosti, a da oštećenom nisu isplatili niti navedeni  minorni novčani iznos. Kasnije je navedeno zemljište 41-godišnjak za  10.000 EUR-a prodao kupcu iz Zagreba, naglasili su dalje u PU Zadarskoj na konferenciji na kojoj se moglo čuti i to kako je petorka svoju  kriminalnu aktivnost prema 72-godišnjaku nastavila tako da su  6. rujna  2018. godine, na istovjetan način, omamili ga, nagovorili da sjedne u  njihov automobil, te ga odvezli u mjesto Lazina Čička pored Velike Gorice u kuću vlasništvo 41-godišnjaka, gdje su ga zatočili, opijali, onemogućili javljanje članovima obitelji, te sutradan doveli u nepoznati  javnobilježnički ured gdje su ga navodili da potpiše kupoprodajni ugovor za svoj stan, a što je oštećeni odbio na upozorenje javne bilježnice,  nakon čega su ga prijeteći mu odveli ga u drugi javnobilježnički ured u  Velikoj Gorici, gdje su potpisali i ovjerili kupoprodajni ugovor za stan u  Zadru, površine 76,80 metara četvornih, za novčani iznos od 40.000 eura, a koji je višestruko niži od tržišne cijene, a da ni taj mizerni novčani  iznos nisu predali oštećenom.
– Navedeni stan je 41-godišnjak već sutradan samo fiktivno prodao  33-godišnjaku koji se na njega i uknjižio, te je na Općinskom sudu u  Zadru pokrenuo parnični postupak za iseljenje obitelji oštećenog  iz  stana navodeći kupoprodajni novčani iznos od 60.000 eura. Oštećenog  su potom u Karlovcu sjeli na autobus za Zadar, gdje se pojavio u noći   sedmog na osmi rujna, a čiji nestanak je obitelj prethodno prijavila policiji. Također, 4. travnja 2018. godine u Zadru u ulici Stjepana Radića u  Gradskoj knjižnici, 29-godišnjak i 32-godišnjakinja prišli su 64-godišnjem Zadraninu kojeg su obradili i na istovjetan prijevaran način  odveli u poslovnicu teleoperatera gdje su sklopili dva pretplatnička  ugovora uz kupnju mobitela Samsung Galaxi J7 i J5. Oštećeni je dva dana poslije shvatio da je prijevaren te isti dan podnio kaznenu prijavu protiv  nepoznatih počinitelja, informirali su novinare iz PU Zadarske.