Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Podsjetili na sve veću učestalost ove bolesti

06.05.2020. 10:15


Zbog aktualne situacije uzrokovane koronavirusom, udruga Tjelesnih invalida Zadarske županije, jučer nije mogla prigodnim okupljanjem obilježiti Nacionalni dan osoba s cerebralnom i dječjom paralizom, kao što je to znalo biti upriličeno svih prethodnih godina, rekao je voditelj sekcije oboljelih od cerebralne i dječje paralize pri udruzi invalida, Filip Jadrijev.
Iako se ovaj dan nije službeno mogao obilježiti, iz Udruge tjelesnih invalida su podsjetili kakav je poremećaj cerebralna paraliza, te su posebno istaknuli kako su posljednjih godina neki oblici ove paralize postali mnogo češći.
-Cerebralna paraliza je grupa neprogresivih poremećaja pokreta i položaja uzrokovana prirođenom anomalijom ili oštećenjem nezrelog mozga i takvo stanje može biti izazvano razvojnim poremećajima ili ozljedama mozga tijekom trudnoće, porođaja ili neposredno nakon porođaja, objasnio je Jadrijev, te je naglasio kako je mogući uzrok pojave sve češćih oblika paralize posljednjih godina u preživljavanju prerano rođene djece s niskom porođajnom težinom.
Ovom prigodom Jadrijev je rekao kako svako dijete s cerebralnom paralizom treba individualan program tretmana, jer je svako dijete različito zahvaćeno s paralizom.
-Svako je dijete različito zahvaćeno s cerebralnom paralizom pa se teškoće kretanja mogu razlikovati od jedva primjetnih do očiglednih. Dok neka djeca imaju laganu slabost ili mlitavost, druga imaju teškoće puzanja, hodanja, govorenja, hranjenja ili korištenja rukama, rekao je Jadrijev te je naglasio kako su najteže zahvaćena djeca ona koja su teško hendikepirana te su im potrebni njega i skrb do kraja života.
Veliku ulogu u tretmanu kod oboljelih s ovom paralizom imaju fiziklani, radni i govorni terapeuti koji nastoje poboljšati djetetov postularni tonus, pokrete i i govor. Međutim, učinkovitost fizikalnog tretmana ovisi o težini oštećenja mozga i postojanju drugih oštećenja poput malformacije i defekta osjetila te epilepsije i drugih poremećaja.
Uz važnost cijepljenja djece protiv virusa dječje paralize, ovom prilikom je voditelj sekcije posebno naglasio kako roditelji i osobe koje skrbe o osobama sa paralizom nisu još uvijek dovoljno prepoznati.
-Zadatak cijelog društva je osigurati uvjete za izjednačavanje mogućnosti i unapređenje kvalitete života za ovu posebice vulnerabilnu populaciju, zaključio je Jadrijev.