Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Predstava »Od Foše do Atlantide« Živka Nižića u režiji Ivana Lea Leme

06.05.2020. 14:11


Iz HNK Zadar pozivaju zainteresirane da u petak, 8. svibnja u 20 sati na njihovom YouTube kanalu pogledaju predstavu HNK Zadar, »Od Foše do Atlantide« Živka Nižića u režiji Ivana Lea Leme koja je premijerno izvedena u veljači 2012. godine.
Od Foše do Atlantide Živka Nižića svojevrsan je nastavak Stoše od Foše iliti Kate Kapuralice Vlaha Stullija.
Radnja se odvija pet minuta prije kraja svijeta, na Ravi, ‘’centru svita«. Tu su ponovno Stoše, Šime, Perka, Venci i drugi te dva nova lika Dora de Pan i Stanko koji reflektiraju mentalitet prošlosti pretočen u suvremenost u polemici s nekim trajnim ljudskim kušnjama i osobinama: kako osigurati materijalnu egzistenciju, pošteno ili nepošteno, radom ili neradom, moralno ili nemoralno; tu je opsjednutost vlašću i kako je zadržati pod svaku cijenu; kušnja vjernosti pred koju je stavljena Stoše; što se krije u kutiji Dore de Pan; da li nas može spasiti samo nova mana s neba…
Autor predstave je Živko Nižić, a režiser Ivan Leo Lemo.
Scenografiju potpisuje Vesna Režić, kostimografiju Marija Šarić Ban, glazbu Nebojša Lakić, koreografiju Martine Thomas, a oblikovanje svjetla Ivo Nižić. Inspicijent je bio Mišo Kamber, a fotograf predstave Željko Karavida.
U predstavi su igrali: Jasna Ančić, Mirko Šatalić, Žana Bumber, Antonela Grubić, Ivica Pucar, Anđela Ćurković -Petković, Vinko Radovčić, Venci Jurin, Mimi Zadarski, Valter Šarović, Ivana Begović, Martine Thomas i Dunja Ercegović.
Glazbeni ugođaj stvarali su: Dražen Habuš (truba), Edi Ivanov (truba), Marino Perović (klarinet) i Ivan Matešić (tuba).(zl)
 


STARI I NOVI LIKOVI


Tu su ponovno Stoše, Šime, Perka, Venci i drugi te dva nova lika Dora de Pan i Stanko koji reflektiraju mentalitet prošlosti pretočen u suvremenost u polemici s nekim trajnim ljudskim kušnjama