Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Ravnatelji i odgojiteljice sa strepnjom čekaju ponedjeljak

06.05.2020. 10:08
Ravnatelji i odgojiteljice sa strepnjom čekaju ponedjeljak


Nakon što je Vlada RH donijela odluku o popuštanju mjere vezanih uz pandemiju izazvanu koronavirusom, a koja podrazumijeva i rad dječjih vrtića te osnovnih škola za djecu od 1. do 4. razreda osnovne škole,
Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) 28. travnja donio je prijedlog uputa za spriječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 za ustanove ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja te osnovnoškolske ustanove u kojima je osigurana mogućnost zbrinjavanja djece rane i predškolske dobi te učenika koji pohađaju razrednu nastavu.
Prijedlog HZJZ-a detaljno je razradio način rada dječjih vrtića i škola kako bi se zaštitila djeca, ali i djelatnici. Međutim, ta odluka kod velikog broja građana, a među njima i roditelja djece vrtićke i osnovnoškolske dobi nije naišla na razumijevanje. Naime, mnogi su mogućnost dovođenja djece u škole i dječje vrtiće shvatili kao otvaranje škola i vrtića za normalan rad, što nije točno.
Posebice je na negodovanje kod roditelja/skrbnika naišao upitnik u kojem se traže određeni podaci, a među kojima i boluje li dijete od nekih kroničnih bolesti, te na koncu i potpis da pristaju da im dijete pohađa vrtić ili nastavu.
Kako bi tu situaciju razjasnili razgovarali smo s ravnateljicama DV Radost i Sunce te s ravnateljima nekih škola na području grada Zadra.
Upitnik za roditelje
– Krivo se tumače smjernice HZJZ-a i odluka Vlade o popuštanju mjera. Dječji vrtići neće započeti s normalnim radom. Neki roditelji će se morati radno aktivirati i negdje zbrinuti djecu. Ako su iscrpili sve mogućnosti, iskoristili godišnje odmore, slobodne dane, a nemaju nikoga u krugu obitelji da dijete čuva, mi ćemo takvim roditeljima omogućiti da djecu dovedu u vrtiće. I sada imamo u dežurnom vrtiću nekoliko djece. Od 15. travnja na ovamo bilo ih je dvoje, pa četvoro, pa osmoro, pojašnjava Ana Dunatov, ravnateljica DV Sunce dodajući kako danima već stupaju u kontakt s roditeljima djece koja su upisana u neki od vrtića pod DV Sunce te traže od njih da se izjasne hoće li trebati uslugu čuvanja ili ne. Roditeljima se nudi i upitnik u kojem se traže neki podaci o eventualnim putovanjima, kontaktima i slično, ali i o kroničnim bolestima djece, sve kako bi se maksimalno zaštitilo zdravlje.
– Kako za sada stvari stoje mislim da ćemo ostati na radu samo jednog vrtića – Cicibana. Taj vrtić ima mogućnost primiti do 100 djece u grupama kako je to predloženo od strane HZJZ-a, a ukoliko bi se dogodilo da potreba bude veća, otvorit ćemo još jedan u Jazinama, poručuje Dunatov, dodajući kako će obaveza roditelja koji budu dovodili djecu u vrtić biti redovito mjerenje temperature svako jutro te da se nada kako će tu obavezu svi odgovorno i obavljati. Slična je situacija i u DV Radost.
Rad osnovnih škola
– Mi i sada imamo nekoliko djece kojima roditelji rade na poslovima koji se ne mogu raditi od kuće. Pridržavamo se svih mjera kako bi zaštitili i djecu i naše djelatnike. HZJZ je dao prijedlog kako organizirati rad u ovim izvanrednim uvjetima i mi upućujemo roditelje da taj prijedlog mjera pročitaju u cijelosti. Dakle, nije riječ o otvaranju vrtića i normalnom radu već o pružanju mogućnosti samo onim roditeljima koji moraju na posao, a nemaju kome povjeriti dijete na skrb, da dijete mogu dovesti u vrtić. Silno smo zahvalni roditeljima koji su shvatili ozbiljnost situacije i probleme s kojima se moramo nositi, kaže Larisa Pavlović Petani.
Što se tiče rada osnovnih škola i održavanja nastave od 1. do 4. razreda osnovne škole, također je dio roditelja krivo shvatio najavljeno popuštanje mjera. I u ovom slučaju radi se samo o omogućavanju pohađanja nastave djeci kojoj roditelji moraju na posao i o kojima nema tko skrbiti u vrijeme kada se odvija nastava na daljinu putem televizije.
– Nastava se i dalje odvija na daljinu, putem televizije i interneta. Na nastavu u svoja razredna odjeljenja mogu samo ona djeca kojima roditelji rade i o kojima nema tko skrbiti u vrijeme kada se nastava odvija putem televizije. Također, na nastavu u školu ne mogu ni djeca koja imaju neke kronične bolesti. Podijelili smo roditeljima upitnike u kojima se traže upravo odgovori vezani uz zdravlje i eventualne rizične nedavne kontakte ili putovanja. Roditelje djece s kroničnim bolestima upućujemo da se jave liječnicima obiteljske medicine i otvore bolovanje. Dakle, na nastavu u razredna odjeljenja moći će samo djeca kojima roditelji rade i o kojima u vrijeme nastave na daljinu nema tko skrbiti, pojašnjava Katica Skukan, ravnateljica OŠ Bartula Kašića.
Ima i nedorečenosti
Ona nadalje napominje kako će učenici i koji budu dolazili u školu na nastavu sa svojim učiteljicama imati samo dio nastave, dok će izborne predmete poput stranih jezika i dalje pratiti isključivo preko televizije. Skukan navodi i kako su još uvijek neke stvari ostale nedorečene pa i kontradiktorne. Tako primjerice navod problem vezan uz izvođenje nastave tjelesnog odgoja.
– Preporuka je da se izvodi djecu na otvoreno, ali ako se nama tu pokraj škole otvore koševi mi ćemo tu imati i po 20 djece odjednom. I što onada i kako s njima. u školu ih nakon toga ne možemo pustiti, iznosi Skukan izražavajući nadu da će se i taj problem riješiti, a iste brige muče i ravnatelje svih ostalih zadarskih osnovnih škola. Svi oni, kao i odgojiteljice u vrtićima sa strepnjom čekaju ponedjeljak.