Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

SUSTAINABLE PORT’S Luka Gaženica osvjetljavat će se iz fotonaponskog sustava

06.05.2020. 18:30


U okviru Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija – Hrvatska CBC Programme 2014-2020, Europski fond za regionalni razvoj odobrio je 7,1 milijun eura za Projekt naziva SUSPORT –Sustainable PORT’s. Riječ je o programu prekogranične suradnje Italije i Hrvatske u kojem uz vodećeg partnera, odnosno Port Network Authority of the Eastern Adriatic Sea, sudjeluje još petnaest projektnih partnera, od čega osam iz Italije i sedam iz Hrvatske, izvijestilo je u utorak Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.


Petnaest partnera
U sklopu projekta za hrvatske partnere odobreno je ukupno 2,7 milijuna eura od čega 2,2 milijuna eura namijenjeno lučkim upravama Rijeka, Zadar, Split, Ploče i Dubrovnik. Ukupni dio budžeta za svaku lučku upravu pojedinačno iznosi 440 tisuća eura, od čega bespovratna EU sredstva iznose 374 tisuće eura ili 85 posto vrijednosti projekta. Navedena sredstva su odobrena za razvojne projekte kojima će se povećati ekološka održivost i poboljšati energetska učinkovitost hrvatskih luka.
Lučka uprava Zadar provedbom projekta omogućiti će uvođenje alternativnih izvora energije u luci Gaženica, odnosno instalaciju fotonaponskog sustava koji će se osigurati energiju za osvjetljenje luke i za solarni terminalni sustav za toplu vodu i grijanje. Cilj projekta je ušteda električne energije i razvoj Gaženice u »zelenu« luku.
Lučka uprava Rijeka provedbom projekta omogućiti će projektiranje i nabavu opreme za unaprjeđenje električne rasvjete i uvođenje tehnologije LED rasvjete na javnim lučkim površinama koje koriste građani (npr. osvjetljenje riječkog lukobrana), te za nabavu i instalaciju punionice za električne automobile i nabavu električnog vozila. Cilj projekta je ušteda električne energije i smanjenje svjetlosnog zagađenja na javnim lučkim površinama.


Projekt traje tri godine
Lučka uprava Split provedbom projekta omogućiti će daljnje poboljšanje kvalitete lučke usluge i zaštita okoliša uz razmjenu primjera najbolje prakse.
Lučka uprava Ploče provedbom projekta omogućiti će poboljšanje energetske učinkovitosti lučkih operacija i povećanje kompetencija za upravljanje pomorskim i multimodalnim teretnim prometom na ekološki održiv način.
Lučka uprava Dubrovnik provedbom projekta omogućiti će uvođenje nove LED tehnologije za rasvjetu lučkog područja čime će se osigurati značajna ušteda u potrošnji električne energije.
Projekt se općenito odnosi na poboljšanje kvalitete, sigurnosti i ekološku održivost usluga pomorskog i obalnog prometa promovirajući multimodalnost i službeno će započeti u lipnju, odnosno srpnju 2020. godine, te će trajati ukupno tri godine, naveli su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.