Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

»Umjetnici bolnici ZAdar«

06.05.2020. 10:28


Preponosan sam na sve moje kolege – humanitarce jer ovo nije prvi put da sudjeluju u humanitarnoj akciji, mada mnogi od njih teško prodaju slike, ali su se na humanitarne akcije uvijek odazivali, kao i ovaj put. Dakle, dali su ono sve što mogu i niti u jednom trenutku nisu ostali kao mnogi, doma, čekajući da netko drugi nešto odradi. Upitali smo se – što mi možemo učiniti za svoj grad u ovom trenutku globalne pandemije koronavirusa i dali smo naše najveće bogatstvo, a to su naša djela. I oni su jednako sretni kad im se djela prodaju za humanitarni cilj, kao i za svoje osobne potrebe, rekao je poznati zadarski akademski slikar Mate Ljubičić na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj loži u povodu humanitarne prodajne izložbe umjetničkih slika pod nazivom – »Umjetnici bolnici ZAdar«.
Izložba je, naime, postavljena u organizaciji Narodnog muzeja Zadar, Zadarske županije i Opće bolnice Zadar, a na inicijativu zadarskih likovnih umjetnika. Na izložbi je postavljeno ukupno 45 umjetničkih djela, a sav prihod od prodaje djela namijenjen je Općoj bolnici Zadar za kupnju opreme. Osim zadarskih umjetnika u ovu akciju uključili su se i umjetnici iz drugih gradova kao što je Zagreb, Split, Trogir, Osijek, Pula…
Tri pacijenta u bolnici liječe se od kronavirusa
Zahvaljujući umjetnicima na humanitarnoj akciji, ravnatelj zadarske Opće bolnice dr. Željko Čulina podsjetio je kako se prije dva mjeseca Opća bolnica Zadar organizirala za borbu protiv koronavirusa na način da je formirala COVID odjele izvan zadarske Opće bolnice te COVID JIL odjel i u samoj bolnici za one najteže bolesnike koji su trebali pomoć odnosno, respiratore.
– U bolnici smo osigurali jedan ulaz sa šalterom gdje smo obavljali trijažu svih tih, naših bolesnika i naših djelatnika. Osnovni cilj nam je bio zaštiti bolnicu i zaštiti sve naše zdravstvene djelatnike da ne bi virus ušao u krug bolnice kako bismo mogli pružiti pomoć bolesnima od koronavirusa, ali i svim drugim pacijentima. Zahvaljujući ljudima dobrog srca, mi smo uspjeli nabaviti veliki dio zaštitne opreme od maski, rukavica, mantila, ali i respiratora te anasteziloških aparata, ultrazvuka, bronhoskopa, monitora vitalnih funkcija i sve to u vrijednosti od 5,9 milijuna kuna. Moram reći da smo u početku nabavljali zaštitnu opremu koja je bila deset do 20 puta skuplja od normalnih cijena, rekao je dr. Željko Čulina.
Zahvalio je i Vladi RH, županu Božidaru Longinu i Zadarskoj županiji jer su uspjeli organizirati nabavu potrebne opreme. Dodao je da se trenutačno u bolnici liječe tri pacijenta od koronavirusa, ali je i upozorio da se ne zavravamo da je bolest pomalo stala.
– S koronavirusom mi moramo živjeti i dalje. Borimo se protiv tog drugoga vala da nas ne bi zadesila sudbina Italije i nekih drugih zemalja. Sva sredstva koja se prikupe prodajom umjetničkih djela, iskoristit ćemo za nabavu prvenstveno zaštitne opreme kako bismo mogli obavljati svoje svakodnevne dužnosti, objasnio je ravantelj dr. Željko Čulina.
Oplemenjujemo sebe i pomažemo bolnici
Župan Božidar Longin naglasio je kako smo se svi skupa u posljednja dva mjeseca našli u situaciji u kojoj nikada prije u životu, nismo bili. Dodao je da smo se suočili s javnozdravstvenim problemom koji je paralizirao čitav svijet i prisilio nas na potpuno drugačiji način života, a taj je problem stavio najveći teret na zdravstvene ustanove koje su postale utvrde borbe s nevidljivim, ali opasnim neprijateljem.
– I zato još jednom želim zahvaliti svim zdravstvenim djelatnicima koji su predvodili borbu s koronavirusom. Brojke koje govore o desetom danu bez novozaraženih u našoj županiji potvrđuju da su bili vrlo uspješni. No i oni koji su poslušali savjete Stožera i ostali doma – nisu sjedili prekriženih ruku. Upravo takvi su i umjetnici… Osjetivši potrebu da pomogne, skupina zadarskih likovnih umjetnika potaknula je i svoje kolege u drugim dijelovima Hrvatske da doniraju svoje radove za ovu prodajnu izložbu. Sve s ciljem prikupljanja sredstava za nabavu uređaja i opreme potrebnih Općoj bolnici Zadar. Pred nama su, u ovom najljepšem zadarskom izložbenom prostoru, svi darovani radovi. Zahvaljujem i Narodnom muzeju Zadar na ustupljenom prostoru i angažmanu oko ove izložbe. Koristim ovu priliku i kako bih, naravno, javno zahvalio svim umjetnicima koji su se ovoj akciji odazvali i još jednom dokazali koliko je istinita ona tvrdnja da – umjetnost oplemenjuje dušu. U tom smislu pozivam sve naše građane da pogledaju izložbu bilo ovdje u Gradskoj loži, bilo na mrežnim stranicama Muzeja, i izaberu neko od ovih djela kojim će svoj životni ili radni prostor učiniti ljepšim, a Općoj bolnici pružiti toliko potrebnu pomoć, rekao je na kraju župan Longin.