Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Jedan od najvećih svjetskih šahista, Garry Kasparov u kolovozu dolazi u Zadar

06.05.2021. 12:30


Šah je nastao u Indiji, vjerojatno u šestom stoljeću, i postao popularan u Perziji pod nazivom shāh māt, što bi značilo mrtav kralj. Kao što je Monopoly simulacijska igra bogaćenja, tako je šah simulacijska igra ubijanja kraljeva. Bergman u svom »Sedmom pečatu« ima fantastičnu scenu u kojoj vitez igra šah protiv Smrti i dobiva ju, no ona ga na koncu prevari i pobjeđuje. Šah se često pojavljuje i u književnosti. No, nakon što su kompjutori postali bolji od najboljih šahovskih majstora, ponešto se od te šahovske mistike izgubilo. Ili možda ipak nije? Šah postoji toliko dugo da se čini da je nemoguće da nestane. Pitanje je samo hoće li nekako srasti s novim tehnologijama?
Uvod je ovo tekstu, o Udruzi, o šahu, o entuzijazmu, mladosti, o Zadru, o šahu u Zadru, o nesebičnome zalaganju izuzetnih ljudi, Elvisu i Marijanu, o ljudskoj i šahovskoj veličini Garry Kasparovu, o Promo chess Zadru i…vijest koja je odavno nadrasla novinsku vijest i postala brend grada. Udruga. Udruga Promo chess Zadar.


Promicanje kreativnog razmišljanja
U Zadru je osnovana Udruga za promicanje kreativnog razmišljanja, razvoj koncentracije i logičkog zaključivanja Promo chess Zadar…
Predsjednik Udruge Elvis Klasan, šahovski trener u ŠK Zadar, i majstorski kandidat, ističe da su ciljevi Udruge, kako i ime govori, razvoj kreativnosti, koncentracije i logike prvenstveno kod djece i mladeži, za što je šah idealan…
»Iz svog iskustva, kao šahovskog trenera, posljednjih godina sam vidio koliko su djeca postala ovisna o video igricama, mobitelima, tim društvenim mrežama… To je zastrašujuće…na šahovskim turnirima koji traju i po 7 – 8 dana, morao bih im fizički oduzimati mobitele, kako bi išli na vrijeme spavati… znalo je biti i otpora… Odlični učenici, svestrani, kulturni, ali kad im dirnete u mobitel, odmah napetost… Veliki je problem što te igrice traže reakciju u dijeliću sekunde, dječji mozak to percipira kao imperativ reakcije u trenutku… I tako satima… Mislim da kao društvo još nismo svjesni te pošasti… Djeca se slabo verbalno izražavaju, dječji rukopis nije kao nekad. Sve je na ekranu i razgovor i pisanje i prijatelji i emocije…strašno. Kao trener sam vidio velike šahovske talente koji su se navukli na te igrice, i zastali u razvoju…«


Prvi dolazak Garrya Kasparova u Zadar
Prvi veliki projekt Udruge je dolazak jednog od najvećih šahista u povijesti, Garrya Kasparova u Zadar, u kolovozu ove godine. Kasparov je veliki prijatelj Hrvatske. U vrijeme rata i velikosrpske agresije, podržavao je Hrvatsku, lobirao po svijetu te zbog tih zasluga i dobio hrvatsko državljanstvo. Godinama je ljetovao u Makarskoj. 1996. kao svjetski prvak, bio je u Zadru, i odigrao simultanku sa zadarskim šahistima… I danas u Šahovskom klubu Zadar, jednom od najstarijih klubova u Hrvatskoj, osnovanom 1949. godine, slike svjedoče o tome. Kako je sad 25 godina od toga, Elvis Klasan povezao se s dugogodišnjim agentom Garrya Kasparova za Hrvatsku, velemajstorom Zlatkom Klarićem iz Vukovara, i dogovorio dolazak Garrya Kasparova u Zadar. Tehnički organizator gostovanja i simultanke bit će Kasparov Chess Foundation Adriatic, Šahovski klub Zadar i Udruga Promo chess Zadar, uz, naravno, podršku Grada i Županije.
Šah je kao igra, kao sport, idealan za intelektualni razvoj djece. U mnogim zemljama šah je ušao i u školski sustav kao dodatni predmet, a npr. u Armeniji i kao obvezni predmet. Potiče razmišljanje, maštu, kreativnost, odgovornost, i ima nebrojeno pozitivnih osobina… U ovo vrijeme pandemije, šah je dodatno populariziran. O čemu sam već pisao.
Cilj Udruge Promo Chess Zadar je promovirati šah na području Grada i Županije, te uključiti što više djece i mladih u aktivnosti Udruge, a one koji se žele aktivno baviti šahom, službeno registrirati u Šahovski klub Zadar, u kojem je trenutačno aktivno 25 djece uzrasta od 5 do 17 god.
Najstariji hrvatski zapis o šahu potječe baš iz Zadra, gdje je u imovinskom zapisu zadarskog trgovca Mihovila, 1385. naveden šahovski stolić sa šahovskom garniturom…
Zanimljivost koju itekako treba istaći: trenutačno u Zadru žive 3 aktualna šahovska prvaka Hrvatske za 2020. god i jedan za 2019. Velemajstor Saša Martinović, seniorski prvak, Matej Levačić, juniorski prvak i Damjan Vučenović, kadetski prvak Hrvatske do 15 god. Jure Tadić je bio kadetski prvak Hrvatske do 9 god, 2019. god. Uz njih, u Zadru živi i višestruki prvak Hrvatske za slijepe i slabovidne osobe, Branko Began. Zadar je pozitivna sredina za šah. »Šah, kao ljubav, kao glazba, ima moć ljude činiti sretnima ».




Prijatelj Hrvatske
Legendarni ruski šahist Garry Kasparov (57) već neko vrijeme živi u Podstrani u kojoj posljednjih zadnjih petnaestak godina ljetuje sa suprugom Dariom i njihovo dvoje djece. Još 2013. s obitelji se iz svog bivšeg doma u Moskvi preselio u New York. U Dalmaciju je stigao lani netom nakon što je počela pandemija koronavirusa.
Osim ovog velikog prijatelja Hrvatske, koji zbog zalaganja za Vukovar tijekom Domovinskog rata od 2014. ima naše državljanstvo, u mjesto nadomak Splita rado je dolazila i njegova majka Klara Shagenovna Kasparova.
Njihova zajednička ljetovanja u Podstrani za oboje su bili posebni trenutci jer kao glasni kritičar politike predsjednika Rusije Vladimira Putina čuveni šahist zadnjih osam godina nije dobrodošao u svojoj domovini. Upravo u Podstrani se oprostio od majke, koja je iznenada preminula od korone i to na sam Božić.
– Kad sam ljetos stigao u Hrvatsku, nadao sam se da će nam se i majka čim prije pridružiti, no tada je započeo drugi val korone i Rusija je zatvorila granice. Na kraju se s njom nisam uspio oprostiti niti telefonom. Posljednjih sedam dana života provela je ležeći na odjelu intenzivne njege.
U blizini nije bilo nikoga njoj bliskoga, osim medicinskih djelatnika u čudnim zaštitnim kacigama i kombinezonima. Mislim da je umrla jer nije mogla izdržati samoću i tugu, prestala se boriti. Do tada je bila odličnog zdravlja, iako je u ožujku trebala napuniti 84 godine. Za našeg zadnjeg susreta rekla mi je kako joj je najveća želja da budem uz nju kad dođe ovaj tužan dan. Stoga mi je posebno teško što je umrla sama, rekao je Kasparov za Gloriju.


Smrt majke
Šahovski genij imao je svega 22 godine kada je 1985. postao svjetski prvak, a smrt majke ga je jako shrvala.
– Sama me podignula na noge jer sam s osam godina ostao bez oca koji je preminuo od raka. Po zanimanju je bila inženjerka industrije, a godinama je radila u jednom velikom energetskom institutu u kojem ju je čekala sjajna budućnost. No, nakon očeve smrti stavila je točku na karijeru. Iako je zadržala posao jer smo trebali od nečega živjeti, svaki je slobodan trenutak bila posvećena mom snu. Kad sam sa sedam godina krenuo u školu šaha, iznad mog kreveta objesila je plakat na kojem je napisala ‘Ako ne ti, tko onda?’, prisjetio se šahist.
Majka mu je bila veliki oslonac, brinula o njegovom rasporedu natjecanja, planirala putovanja, a svaki dan su vodili duge razgovore o šahu.
– Sve do početka pandemije redovito smo se viđali nekoliko puta godišnje, a ljeta smo obavezno provodili u Podstrani. Bila je presretna kad sam joj prošle godine javio da sam sa suprugom Dašom i našom djecom odlučio tu biti neko vrijeme. Moju kći Aidu nazvao sam po njoj. Iako je majčino službeno ime Klara, svi su je od rođenja zvali Aida. U svemu je imala veliki utjecaj na mene. Zbog nje sam zavolio povijest, klasičnu glazbu i poeziju, osobito ruskog pjesnika Mihaila Ljermontova čije sam pjesme znao napamet.
Majka, kaže, nikada nije prestala tugovati za njegovim ocem, a umrla je baš na datum njihova vjenčanja. Posljednjih mjeseci Kasparov je pažnju javnosti privukao kao savjetnik Netflixove serije »Damin gambit« koja obara sve rekorde gledanosti.


Zašto šah?
Često poznata kao igra za intelektualno darovite, šah je najbolji sport za vježbanje najvažnijeg organa u našem tijelu: mozga. Igra šah ne može vam pomoći izgraditi vaš biceps ili tonirati vaše trbušne mišiće, ali vaše cjeloživotno mentalno zdravlje, naravno, može imati koristi od nje. Razmišljajte o vašem mozgu koji je poput računalnog procesora. Stablo čijem su grane dendriti šalju signale koji komuniciraju s drugim neuronima, što omogućuje da procesor računala radi brzim, optimalnim stanjem. Interakcija s ljudima u zahtjevnim aktivnostima također omogućuje rast dendritima, a šah je savršen primjer. Vježbanje obje strane mozga: Njemačka studija je pokazala da kada su šahisti zamoljeni da identificiraju šahovske pozicije i geometrijske oblike, i lijeva i desna hemisfera mozga postala je vrlo aktivna. Njihove vremenske reakcije i jednostavnih oblika su iste, ali stručnjaci su koristili obje strane mozga i davali brže odgovore na pitanja vezana za šahovske pozicije. Šah povećava IQ: Da li pametni ljudi igraju šah ili šah čini ljude pametnima? Najmanje jedna znanstvena studija je pokazala da igranje šaha može povećati osobni IQ. Studija na 4000 venecuelskih učenika proizvela je značajno povećanje IQ rezultata kod dječaka i djevojčica nakon 4 mjeseca nastave šaha. Dakle, zgrabite šahovsku ploču i poboljšajte svoj IQ! Šah pomaže u sprečavanju Alzheimerove bolesti: Kako starimo, postaje sve važnije davati mozgu vježbe, baš kao što je potrebno i svakoj drugoj grupi mišića, kako bi i dalje ostala zdrava i fit. Igrajmo šah!


Fascinantna životna priča
Evo što Hrvatska enciklopedija Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža piše o tom poznatom šahistu:
– Rođen je u Bakuu, 13. IV. 1963. Juniorski je prvak svijeta 1980., kada je postao i velemajstor. Pobjednik turnira u Banjoj Luci 1979., Bakuu 1980., Bugojnu i Moskvi 1982., Nikšiću 1983. i dr.
Kao izazivač igrao je 1985. protiv svjetskog prvaka A. Karpova; prvi je meč bio prekinut, a u ponovljenom meču Kasparov je pobijedio i postao 13. svjetski prvak.
Zbog neslaganja s Međunarodnom šahovskom federacijom (FIDE) osnovao je 1993. paralelnu udrugu (Profesionalna šahovska udruga, PCA). Kako mu je zbog toga FIDE iste godine oduzela naslov svjetskoga prvaka, izborio je ponovno taj naslov, ali u verziji PCA.
Naslov je izgubio 2000. kada ga je pobijedio Vladimir Kramnik. U meču protiv elektroničkog računala Deep Blue tvrtke IBM pobijedio je 1996., ali je u drugom meču (1997) bio poražen, dok je 2003. meč protiv računala Deep Junior završio neriješeno.