Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kadija: Nadamo se uspostavi unificiranih uvjeta putovanja za sve

06.05.2021. 09:50


Županijski ogranak Hrvatske gospodarske komore jučer je u Zadru u sklopu rada Strukovne skupne obiteljskog smještaja, organizirao peti po redu Forum obiteljskog smještaja. Ovogodišnji Forum održao se u obliku virtualne panel rasprave, te je okupio sugovornike koji su, svatko iz svoje domene, predočili što nas očekuje u sezoni koja je ispred nas i kako se privatni iznajmljivači trebaju pripremiti, kako bi sezonu dočekali spremni.


Optimizam je prisutan
Na otvorenju Foruma istaknuto je kako sektor privatnih iznajmljivača značajno pridonosi turističkim rezultatima. I u vremenu pandemije, kada je sektor doživio pad poslovanja od 60 posto, u odnosu na 2019. godinu, ostao je vrijedan segment turističke ponude.
Denis Ikić, predsjednik HGK Županijske komore Zadar istaknuo je, kako unatoč iscrpljenosti i posebnostima situacije u kojoj se nalazimo, postoji svijetlo na kraju tunela.
– Perspektiva za uspjeh i unaprjeđenje poslovanja ne fali. Nadamo se što boljoj kampanji procjepljivanja, kako bismo potencijalnim turistima dokazali kako je Hrvatska sigurna destinacija, rekao je Ikić.
Prisutnima se obratio i Alan Medić, koji je ukazao ne važnost cijepljenja građana i sigurne atmosfere za sve posjetitelje.
– Dvotjedna incidencija zaraženih na području Zadarske županije se smanjuje. Već je i ranije naglašeno kako je pred nama intenzivnije razdoblje cijepljenja, kada planiramo dnevno cijepiti oko 1200 građana. Među zaraženima trenutno prevladava britanski soj virusa, koji je zarazniji, te se više množi u gornjim dijelovima respiratornog trakta, što često uzrokuje težu kliničku sliku. Ubrzanim procjepljivanjem želimo postići što manju transmisiju virusa i teže oblike bolesti kod pacijenta. Trenutno je cijepljenje jedini način da se zaustavi daljnje rapidno širenje koronavirusa, poručio je Medić, te je istaknuo kako je cijepljenje djelatnika u turizmu u punom jeku.
– U procesu smo kontinuiranog cijepljenja zaposlenika velikih tvrtki. I zaposlenici Zračne luke su izrazili interes za cijepljenjem. Želim pohvaliti napore privatnih tvrtki, koje su se već prošle godine prilagodile epidemiološkim smjernicama te su u situacijama kada su imali zaražene goste uspješno organizirali karantenske kapacitete u svojim objektima. U tijeku su i dogovori o uspostavi punktova za brza antigenska testiranja u ordinacijama obiteljske medicine, te u Zračnoj luci, poručio je Medić.


Smanjenje paušalne pristojbe
Mihaela Kadija, direktorica Turističke zajednice Zadarske županije, poručila je kako su unatoč svim problemima zadovoljni ostvarenim rezultatima.
– Destinacije, kao što je Zadar, koje su u najvećoj mjeri destinacije ljetnog odmorišnog turizma, bile su jako pogođene pandemijom. U špici sezone prošle smo godine ostvarili 65 posto rezultata iz rekordne 2019. godine. U suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo radimo na uspostavi mreže punktova u domovima zdravlja. Nadamo se uspostavi unificiranih uvjeta putovanja za sve. Širi se i komercijalna ponuda antigenskih testova u privatnim klinikama. Žao mi je što epidemiološke mjere još uvijek ne dozvoljavaju organizaciju velikih događanja, rekla je Kadija te je još jednom istaknula kako se obiteljskim iznajmljivačima paušalna turistička pristojba smanjila za 50 posto, pristojba za krevet 30 posto te ona za pomoćni krevet za 100 posto.
Predstavnik Zračne luke Zadar istaknuo je kako je prošle godine realizirano 10 posto planiranoga poslovanja te kako su zbog orijentacije na autogoste u nepovoljnijoj situaciji. Ove godine očekuju promet od 500 000 putnika.




Cijepljenjem se šalje dobra turistička poruka
​Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija, još jednom je apostrofirao kako je njihov sektor poslovanja u katastrofalnom stanju. Sektor je u prosjeku doživio pad poslovanja od 89 posto, te su i dalje suočeni sa velikim brojem otkazivanja, koje klijenti zbog fleksibilnijih odredbi mogu učiniti u svakom trenu.
– U prošloj je sezoni prevladavao interes za luksuznim vilama i privatnim turama. Potpuno su izostali autobusni gosti i kruzeri, za čija uplovljavanja još uvijek nema informacija. Po svemu sudeći ovo će biti last- second sezona, u kojoj će težište biti na jednodnevnim posjetima i turama, te boravku izvan gradskih središta, rekao je Fain te istaknuo kako u javnosti postoje dvostruki kriteriji za cijepljenje.
– Pošto sezona ovisi o epidemiološkoj situaciji, važno je istaknuti kako ne može postojati dvostruko mjerilo za turiste i iznajmljivače. Važno je da se obje strane cijepe i tako uklone problem zaraze. Potencijalnim turistima ne šaljemo dobru sliku ako zahtijevamo od njih da se cijepe, a iznajmljivači odbijaju povjerovati da potreba cijepljenja protiv koronavirusa nije teorija zavjere, zaključuje Fain.