Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Longin: U doba najveće krize zaposlenost je, ne samo očuvana, nego i povećana

06.05.2021. 06:48


Jučer, simbolično 5. svibnja zadarski župan Božidar Longin i HDZ-ov kandidat za župana na predstojećim izborima predstavio je ispred Muzeja antičkog stakla svoj predizborni program za »čistu peticu« s pet ključnih odrednica: sigurna, snažna, solidarna, pametna i plavo-zelena županija. U predstavljanju Longin je naglasio kako je Zadarska županije i dalje jedan od najrazvijenijih dijelova Hrvatske, a projekti su realizirani i dalje se realiziraju u svim dijelovima županije. Župan Longin će se za idući mandat boriti pod motom »Sigurno i dalje«.


Rekordan investicijski ciklus
– U doba najveće krize zaposlenost je, ne samo očuvana, nego i povećana. Županija je jedno veliko gradilište jer se realiziraju projekti, u zaleđu, na otocima i priobalju. U tijeku je rekordan investicijski ciklus od 3,4 milijarde kuna koji je zalog sigurne budućnosti naših stanovnika, započeo je Longin te dodao kako je pred njima niz novih projekata, a neke od njih predstavio je u svom programu »Sigurno i dalje« koji ima pet temeljnih odrednica, sigurna, snažna, solidarna, pametna i plavo zelena županija, a koji je, kako je naglasio Longin, pripreman temeljito i sustavno te daje konkretne mjere za sigurnu budućnost svih stanovnika Zadarske županije.
– U svom radu, rekao je Longin, fokusirat će se na zdravstvo koje će biti otporno na nove izazove, sustav civilne zaštite koji će i dalje predstavljati ključ sigurnosti u kriznim situacijama. Sigurnost ćemo jačati kroz konkretne mjere, a jedna od najistaknutijih je razvoj telemedicine. Stvaramo preduvjete da Opća bolnica Zadar bude snažan regionalni centar. Useljena je i opremljena nova zgrada Poliklinike, a dovršava se i izgradnja dnevnih bolnica u kojima će biti smješten linearni akcelerator, najavio je Longin, podsjećajućii na obnovljeni vozni park Hitne medicinske pomoći i saniteta.


Modernizacija prometne infrastrukture
Osim toga, Longin je naglasio i važnost ulaganja u poduzetničke zone, tehnološke parkove i inkubatore, spomenuvši već izgrađene centre te je istaknuo i izvrsnu prometnu povezanost koja će doživjeti modernizaciju.
– Odlično smo prometno povezani, a jedan od glavnih ciljeva je modernizacija prometne infrastrukture. Upravo je u izradi studija za modernizaciju i izmještanje željeznice sa sadašnje trase. Proširenje kapaciteta Zračne luke i povezivanje luke Gaženice sa željezničkim prometom stvorit će uvjete za stvaranje intermodalnog čvorišta, objasnio je Longin. Posebno je naglasio solidarnost i stvaranje poticajnog okruženja za sve generacije. Pritom je naglasio kako treba nastaviti ulaganje u obrazovanje, ali potrebno je i najstarijim sugrađanima osigurati miran život, što će se postići gradnjom hospicija i dva doma za starije.




Gradnja hospicija i dva doma za starije
– Povećanjem kvalitete obrazovanja povećat će se i zaposlenost i kvaliteta života. I dalje ćemo razvijati pametnu poslovnu infrastrukturu i vještine, a moramo ustrajati na tome da budemo energetski održiva i učinkovita županija. Prvi smo uveli mjeru sufinanciranja smještaja u privatnim domovima za starije i nemoćne. Povećat ćemo naknadu s 500 na 800 kuna. Izgradit ćemo hospicij na Babindubu, dva doma za starije u Sv. Filipu i Jakovu i Poličniku, a proširit će se kapaciteti depandansi u Preku, rekao je Longin i najavio izgradnju 40 dječjih igrališta u svim krajevima županije.
Na samom je kraju aktualni župan naglasio kako su sve obećano iz prijašnjeg mandata ostvarili, čak i mnogo više, ali kako kaže, na tome ne misle stati već će i dalje ulagati u sve segmente.
– Sufinancirat ćemo stambene kredite za višečlane obitelji, deficitarna zanimanja i zaposlene u zdravstvenom, znanstvenom i IT sektoru. Subvencijama ćemo pomoći u otvaranju sto start up tvrtki, a izgradit će se i poduzetnički inkubator u Zadru. Dovršit ćemo izgradnju ribarskih luka u Kalima i Gaženici, izgradit ćemo ribarsku luku u Biogradu. Poljoprivredno-edukacijski centar u Zemuniku jedan je od prioritetnih projekata, najavio je Longin te poručio kako ide sigurno i dalje za snažnu i uspješnu Zadarsku županiju.


Izgradnja skloništa za životinje
Po završetku predstavljanja programa, održana je video premijera skloništa za napuštene životinje, odnosno, novog zadarskog azila, koji se, kako je najavljeno, počinje graditi u drugoj polovici ove godine. Kako je najavljeno, sklonište će imati dio za pse i mačke, osiguran prostor za karantenu te veliki prostor u kojem će se životinje moći socijalizirati te družiti s volonterima i posjetiteljima.