Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Mace zagonetnog smješka na zadarskoj modnoj pisti s pogledom na more

06.05.2021. 10:05


Muzej antičkog stakla u Zadru jučer je bogatim programom proslavio svoju 12. godišnjicu rada. Osim otvorenja triju novih izložbi, od kojih su dvije iz vlastitog fundusa Muzeja, imali su i besplatan ulaz za sve posjetitelje te 20 % popusta na cijelu ponudu ručno rađenih unikatnih staklenih suvenira.
Zbog nepovoljnih epidemioloških okolnosti, službenog otvorenja nije bilo. Međutim, u Muzeju antičkog stakla Zadar iznimno su zadovoljni odazivom i recepcijom.
– Bilo je dosta posjetitelja što je potvrda da im je sadržaj interesantan. Iako je sve skromnije nego inače, s obzirom na okolnosti, jako smo zadovoljni, istaknuo je ravnatelj Hrvoje Manenica.


Datulje u antiki i reprodukcije
Otvorena je »Mala izložba velikih priča« autorice Anamarije Eterović Borzić, a priča počiva na malenoj staklenoj bočici oblika datulje koja je zanimljiva i zbog mjesta i načina njezine izrade, ali i sadržaja koji se u njoj čuvao. Stoga, posjetitelji imaju priliku naučiti nešto novo o staklenoj, ali i pravoj datulji i njezinoj iznimno širokoj primjeni u antiki.
Na izložbi »Izvornici, kopije, imitati« autora Šime Perovića, dipl. arheologa i prof. povijesti, mogu se proučiti rariteti, saznati što su replike, imitati i surogati. Dakle, prezentiraju se i staklene kopije muzejskih predmeta iz različitih povijesnih razdoblja izrađene istom tehnikom kao izvornik, ali i više varijanti reprodukcija napravljenih od zamjenskih sintetičkih materijala ili uz pomoć digitalne tehnologije.
Edit Szűr-Szabó izlaže svoj ciklus skulptura izrađenih u staklenom mozaiku pod nazivom »Mediteranska poruka« ili kako ga još naziva Catwalk, u kojem donosi 11 skulptura mačaka na modnoj pisti s pogledom na more u Zadru, neobičnih mačaka, koje su alter ego ove umjetnice.


Vitraj kao novost
– U doslovnom smislu lockdowna zbog pandemije covida-19, i nemogućnosti neopterećenog kretanja i predstavljanja umjetnosti i umjetnika, ove mace su poslane predstaviti ovu mađarsku umjetnicu u Zadru uz bok mediteranskoj poruci koje i drevno staklo Muzeja antičkog stakla odašilje. To je poruka nade, trajnosti i odolijevanja vremenu, sve ono što krhko staklo u svoj svojoj čvrstoći predstavlja. Edit Szűr-Szabó na ovoj izložbi donosi i radove u tehnici vitraja, kroz koje propituje aktualnost te tehnike u suvremenom dobu, rekla je Jadranka Belevski, kustosica izložbe naglašavajući da je tehnika vitraja nešto novo za Zadar.
Katalog izložbe uskoro će biti dostupan u digitalnom izdanju, a svi zainteresirani mogu pogledati impresivne izložbe tijekom radnog vremena Muzeja.