Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Svi smo veliki domoljubi, dok ne smeta novčaniku i komoditetu

06.05.2021. 12:01


USKOTRAČNOM ŽELJEZNICOM KROZ INDIJU
Dokumentarni njemački serijal »Putovanje uskotračnom željeznicom kroz Indiju« jedna je od zanimljivijih stvari koje možemo pratiti radnim danom, u jutarnjim satima, na hrvatskim televizijama. Oni putuju kroz Indiju, snimaju kamerom sve što je zanimljivo i onda to komentiraju i nas zabavljaju. To je vrlo dobro, jer tako i mi koji pošteno živimo i radimo možemo vidjeti malo dalekog svijeta, a bez da krademo, ili upadamo u dužničko ropstvo. Nisu mi samo jasne dvije stvari. Prvo, zašto treba napominjati da je željeznica uskotračna? Većina ljudi i ne zna razliku, niti je to bitno za samu priču, a druga stvar koja mi je čudna, je preporuka autora serije da je putniku – namjerniku jako preporučljivo silaziti na svakoj stanici i pojesti nešto što ulični prodavači nude na svojim štandovima. Nisam bio lijen pa sam malo pronjuškao po turističkim vodičima i tamo naravno našao sljedeće. Kada putujete u zemlju kao što je Indija, nikako i ni po koju cijenu ne jedite bilo što što vam se nudi po uličnim štandovima, osim ako ne želite ostatak putovanja provesti sjedeći na zahodskoj školjci, ili klečeći ispred nje (ne radi molitve naravno). Eto. Ja sam vam nadopunio saznanja pa vi pripazite kada prođe ova korona i kada opet krenete na put i kada budete putovali prugom »Kalka-Shimla«.


EKOLOŠKO STANOVANJE
Još je jedan dokumentarni serijal u ranim jutarnjim satima, oko 11 sati. To je »Ekološko stanovanje« serijal koji nam nakon »Kako kupiti kuću?«, »Kako kuću urediti?« pa onda »Kako kuću preurediti?«, »Kako kuću strušiti i opet je sagraditi?«, ovaj put nudi ideje kako graditi ekološki i u skladu s prirodom. Objašnjavaju nam kako sagraditi funkcionalan i lijep dom od recikliranog materijala, tj. kako oni kažu -«kako sagraditi građevine koje na sasvim novi način smještaju čovjeka u njegov prirodni okoliš?« Tu se ipak logično postavlja pitanje – što je danas čovjekov prirodni okoliš, ali i bez odgovora na to, emisija je zanimljiva za »našeg čouka«. Našem je Matanu, Juri ili Vrani oduvijek bilo jako važno očuvanje prirode i ekološki pristup gradnji, a u ovoj će seriji to dobro naučiti. Već ih vidim kako oko 11 sati prekidaju rad i sjedaju pred televizore. –«Brzo, sjednimo i pogledajmo kako da našu trokatnicu uklopimo u prirodan okoliš koristeći reciklirane materijale i uzevši u obzir prirodne vodene tokove!«. He, he, he…
Poznato je da je našem čovjeku do takvih stvari stalo kao do lanjskog snijega. Zna se gdje su desetljećima završavali stari špaheri i frižideri, automobilske olupine, zna se koliko je Dalmacije izgorilo zbog neopreznog spaljivanja trave, bačenih opušaka i da sada ne nabrajamo više. A dotle…volim Hrvatsku. Svi smo mi veliki domoljubi… Samo dok to ne smeta naš novčanik i komoditet.


MLADI NINDŽA ZA PRVOMAJSKU EDUKACIJU OMLADINE I MLADEŽI
Nekada davno, postojao je običaj da se za sve praznike koji imaju veze s NOB-om na televiziji gledaju (uvijek isti) filmovi koji su povijesno i tematski smješteni u to razdoblje. Danas je to (p)ostao običaj, samo za Božić i Uskrs, tako da za te dane dobijemo film ili mini-seriju s motivima iz Biblije. A naš »čouk« nikako da konačno shvati da Prvi maj nije nikakva jugo-unitarističko-komunjarska izmišljotina i da se prema njemu treba adekvatno odnositi, a ne da današnja djeca misle da je to dan kada se besplatno dijeli fažol. Postoji mali milijun filmova prigodnih za ovaj praznik, ali naši su genijalci na jednoj od televizija odabrali »Mladog ninju«. Ne kažem ja da bi sad trebalo puštati sovjetsko soc-realistično smeće iz pedesetih godina o ljubavi radnika i kolhozice koja želi biti primljena u partiju (iako bi se i to moglo pogledati kao upozoravajuća komedija), ali ni ovakve američke gluposti nisu ništa bolje za razvoj mladog, još do kraja neiskvarenog, organizma. S obzirom da ove godine Prvi maj slave i crkva i sindikati zajedno, bolje je da im opet puštaju one filmove od Božića i Uskrsa da se bar uče ekumenizmu, ljubavi i toleranciji.