Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Kerum i Marulić

Autor: Željana Gardijan

05.06.2009. 22:00


Tek što je grad pod Marjanom dobio novog gradonačelnika, poduzetnika Željka Keruma i spomenik ocu hrvatske književnosti Marku Maruliću na splitskom Voćnom trgu, obukao je Kerumovo ruho.
Dok je Kerum iza kojega su gospodarske pobjede teške pola milijarde eura, slavio i željenu plitičku pobjedu, nepoznata ruka odlučila je odlučnome Željku poručiti da bi njegove želje trebale imati granicu jer žuti “tajkunski ogrtač” ne pristaje Maruliću niti onome što on simbolizira. Spomenik obučen u najlonske vrećice Kerumovog trgovačkog lanca mogao je, međutim, prenijeti i poruku koja svakim danom Kerumovog gradonačelikovanja postaje sve jasnija, a to je da su se svi pa, eto, i sam Marulić počeli klanjati Kerumu. Onom koji je unio toliko živosti u lokalne izbore i koji je o upravljanju gradom govorio kao o upravljanju tvrtkom, onom koji je žrtvovao svoj dragocjeni čuperak za testiranje na drogu, koji stalno ističe da je najvažniji red i rad.
Kao da se u tren zaboravilo sve što se predbacivalo Kerumu, istina, posve nevještom u politici, jer je preko noći postao svuda rado viđen gost pa bi mu se i odijelo na ramenu moglo izlizati od licemjernog tapšanja. Bio je u pravu kada je inteligentno zaključio kako danas novac sva vrata otvara. Na njegovom se slučaju otkrio i jedan novi stil politike, one koju prezentiraju ljudi iz sfere kapitala, za razliku od one politike u koju se ulazi zbog stjecanja kapitala.
Za njega su glasali oni koji smatraju da na vrhu političke ljestvice trebaju biti oni koji imaju novac, a ne oni koji se tamo penju da bi ga stekli. Osim toga, ekonomska kriza i globalna recesija išli su na ruku Kerumovoj izbornoj pobjedi jer je igrao upravo na ono što je danas biračima njavažnije, radno mjesto i siguran krov nad glavom. Tko bi im to mogao dati nego netko tko je stekao milijune eura? Tako su promišljali birači dok su slušali Keruma kako s mikrofonom u ruci pjeva iz sveg glasa: “Splite grade ja te volim”.
U općoj nestašici političkih persona kojima bi se neupitno vjerovalo i koje već nisu izigrale povjerenje birača, poduzetnik – politički novak, bez obzira koliko mu se neki smijali, uspio je pridobiti Split, a kako će ovaj politički ispit položiti tek treba vidjeti.
Neke od naznaka onoga što će zaposlenici splitske gradske uprave osjetiti pod čeličnom šakom Kerumovom osvanule su već prvog jutra poslije drugog izbornog kruga. Tajni agent Kerum 007, uranio je i potajno promatrao kako caruje nerad u gradskoj upravi koja je postala njegova nova “tvrtka”. Uobičajeno ponašanje “nagomilaniih” službenika koji gradski posao obave u tren, a onda bez straha od sankcija ispijaju poznate dalmatinske duge kave, morat će se, očito, promijenti. Spomenuti prvi gradonačelnički potez očekivano nije prošao bez reakcija, a Kerum je krenuo dalje ne osvrćući se na sve ono što su mu predbacivali tijekom kampanje.
Počeo je svoju gradonačeličku “visost” prezentirati na svim važnim splitskim događanjima, a oni koji su se izrugivali njegovim nastupima, morali su se ipak pokloniti novom živom splitskom spomeniku koji je podignula, kako rekoše, neposredna demokracija.