Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Šare: Imali smo suglasnost za ravnanje terena

Autor: Suzana Bandić

05.06.2009. 22:00
Šare: Imali smo suglasnost za ravnanje terena

Foto: Adam VIDAS



Jučerašnja je rasprava opet odgođena, a ovoga puta zbog toga kako bi se Šarin novoizabrani odvjetnik Slaven Dmitrović upoznao s navodima optužnice i pripremio za obranu svoga klijenta


 Priveli smo ruci ljudske pravde tu divlju površinu na kojoj su generacije Galovčana igrale nogomet i to uz suglasnost lugara i “Šumarije Zadar” – slikovito je nakon jučerašnjeg ročišta na Općinskom sudu u Zadru prokomentirao navode optužnice Slavko Šare (52), načelnik Općine Galovac protiv kojeg se već tri godine vodi postupak zbog pustošenja šuma i kaznenog djela protiv okoliša.
Šaru se, naime, tereti da je kao načelnik Općine Galovac 8. siječnja 2004. godine u državnoj šumi kojom gospodare “Hrvatske šume” naložio komunalnim djelatnicima Miloradu Gulanu, Josi Mikuliću i Slavku Vujeviću da uz pomoć Luke Ivkovića poravnaju teren površine od oko devet tisuća četvornih metara te je na taj način nanio štetu “Hrvatskim šumama” u iznosu od 116.718 tisuća kuna.
Darija Padovan-Buškulić, zastupnica Općinskog državnog odvjetništva, stoga je predložila izricanje kazne u visini od sto prosječnih dohodaka u Republici Hrvatskoj.
Jučerašnja rasprava je, međutim opet odgođena, a ovoga puta zbog toga kako bi se Šarin novoizabrani odvjetnik Slaven Dmitrović upoznao s navodima optužnice i pripremio za obranu svog klijenta.
Sutkinja Ana Zrilić nerado je prihvatila još jednu odgodu podsjećajući Šaru kako se upravo zbog tih razloga već tri godine nije održala nijedna rasprava. Spomenula je kako je najprije ovaj slučaj vodila sutkinja Zlata Smojver-Kanjer te da su u međuvremenu dva odvojena predmeta spojena u jedan kako ne bi došlo do zastare.
Naposljetku je, ipak, zakazala novo ročište za sredinu srpnja.
Slavko Šare cijelu je situaciju prokomentirao za Zadarski list navodeći kako je zemljište zbog kojega mu se sudi zapravo od davnina služilo kao igralište. Po njegovim riječima teren je poravnat u razdoblju od 1994. do 2000. godine te je on, preuzevši načelničko mjesto 2001. godine, takvoga ga i zatekao.
– Dao sam nalog da se teren kvalitetno poravna, a nakon toga zatražili smo verifikaciju. Uputili smo zahtjev “Hrvatskim šumama” u Splitu i “Šumariji Zadar” te smo od njih dobili suglasnost i za cijepanje čestice koje je proveo katastarski ured u Zadru temeljem pismenog zahtjeva Šumarije. Potom je 7. veljače 2003. godine donesen akt kojim se odobrava upis nove čestice zemlje – pojasnio je Šare te dodao kako su svi događaji oko optužbi za pustošenje i izgradnju igrališta na način kako ih navodi tužiteljstvo zapravo netočni.
– Imamo dokaze iz katastra, fakture o radu kao i izmjeri površine koja je identificirana godinu prije podnošenja prijave. Danas na ovom igralištu nogomet igra čak pet dobnih skupina od djece do veterana – istaknuo je Šare ističući kako je upravo galovački nogometni tim prvak Županije u svojoj skupini.
– Kao načelnik Općine, mještanin i otac postavljam pitanje je li bolja ova činjenica ili alternativa – ulica, naglasio je Šare dodajući kako su se upravo na tom igralištu do sada održale brojne utakmice, kao i prvenstvo Hrvatske u polumaratonu i brzom hodanju.
Šare je na kraju još kao argument u svoju obranu spomenuo kako je u susjednoj Gorici učinjeno isto što i u Galovcu, no da njih nitko za to nije tužio, a tu je tvrdnju potkrijepio preslikama zračnih snimki obaju igrališta.