Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Pilot hidroaviona neozlijeđen nakon pada u more

05.06.2011. 22:00
Pilot hidroaviona neozlijeđen nakon pada u more


– Čuo sam buku i najprije pomislio da kanader dolazi po more, a onda sam ugledao taj avion na svega desetak metara od mora. Činilo mi se kao da ide ravno na mene. U tom trenutku je on nedaleko od mene pao u more, a iza toga se čula eksplozija. Jedno mu je krilo odmah potonulo, a iz njega je iskočio pilot i započeo plivati pa sam ga krenuo spašavati – Ante Kolanović


Hidroavion kojim je upravljao 55-godišnji varaždinski poduzetnik i vlasnik tvrtke Nekretnine-Slavonija, Boris Štefulj, potonuo je u nedjelju nešto iza devet sati u moru pokraj otoka Vira. Iako su prve informacije koje su stizale s tog područja govorile u prilog činjenici da se avion koji je Varaždinac sam izradio,  srušio, ubrzo se ispostavilo da je riječ o problemima pri slijetanju na morsku površinu prouzročenu mehaničkim kvarom. Pilotu šest metara duge letjelice s rasponom krila od 12 metara je otpao jedan od plovaka u dodiru s morem, kada je odlučio spustiti se u uvalu nedaleko od privlačkog Mula. Srećom, on se snašao i isplivao iz aviona bez ogrebotine, a na obalu ga je sedam i pol metara dugom  brodicom dovezao 70-godišnji ribar iz Privlake, Ante Kolanović, koji se od mjesta nesvakidašnje nesreće zatekao na svega deset metara udaljenosti. 
– Čuo sam buku i najprije pomislio da kanader dolazi po more, a onda sam ugledao taj avion na svega desetak metara od mora. Činilo mi se kao da ide ravno na mene pa sam ugasio motor. U tom trenutku je on nedaleko od mene pao u more, a iza toga se čula eksplozija. Jedno mu je krilo odmah potonulo, a iz njega je iskočio pilot i započeo plivati pa sam ga krenuo spašavati – ispričao je još vidno uzbuđen zbog nesvakidašnjeg pothvata 70-godišnji Kolanović. No, srećom, pilot nije bio ozlijeđen, pa spašavanje nije bilo potrebno te je samo pomogao pilotu da se popne u brodicu nakon čega su privezali letjelicu za brod i uputili se prema privlačkom Mulu. 
– Nije bilo ugodno, znate, ja u svojoj barkici vadim mreže i odjednom vidim avion kako ide ravno na mene. Mislio sam da će pasti na mene – ispričao je ribar kojem je potom u pomoć stigao i jedan sumještanin, dok je cijeli prizor s terase obližnjeg ugostiteljskog objekta promatralo još 10-ak mještana.
Nakon liječničkog pregleda i alkotesta kojim je utvrđeno da nije konzumirao alkohol prije leta, pilot Boris Štefulj rekao nam je kako je prije nesreće poletio iz Vira gdje ima vikendicu, napraviti đir iznad virskog kanala. Planirao je malo vježbati, pa se odlučio spustiti u more pokraj Privlake, no ponovno polijetanje mu nije uspjelo.
– Nema govora o tome da sam pao. Malo tvrđe sam sletio i plovak se odlijepio. Bio sam vezan i kada je avion počeo plutati, odvezao sam se i isplivao – rekao je zaljubljenik u avione još od svoje mladosti, Štefulj, kojemu je ovo prva nesreća otkad pilotira svojom letjelicom vrijednom desetak tisuća eura, a nada se, kaže, da je i posljednja.
O avionskoj nesreći pokraj Vira izvijestili su jučer i iz resornog Ministarstva mora prometa i infrastrukture, a osim već poznatih detalja u njihovu priopćenju stajalo je kako letjelica nije bila registrirana. Policijskim očevidom kojem je nazočio i
Dinko Vodanović, glavni istražitelj za zrakoplovne nesreće, utvrđeno je još i da Varaždinac nije imao potrebnu dozvolu za upravljanje zrakoplovom zbog čega mu bez sumnje slijedi kaznena prijava.
– Specijalnom dizalicom avion je izvučen iz mora na mul, nakon čega smo ga oteglili i smjestili u hangar u Zemuniku, a ovih dana otvorit ćemo ga i pregledati – rekao nam je Vodanović napominjući kako će svi detalji oko uzroka nesreće biti poznati za desetak dana.
Posljednja avionska nesreća iznad mora na zadarskom se području dogodila prije tri godine pet milja jugozapadno od Dugog otoka, pokraj otočića Mežanj. Tada se u more srušio Intercopitov školski dvosjed. U nesreći su, nažalost, poginuli pilot iz Zadra i njegov učenik, inače 24-godišnji Talijan.