Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Socijalni radnik prijavljen zbog zlostavljanja štićenice dvije godine nesmetano radi

05.06.2011. 22:00
Socijalni radnik prijavljen  zbog zlostavljanja štićenice  dvije godine nesmetano radi


– Istina je da se protiv našeg djelatnika vodi kazneni postupak zbog bludnih radnji, no po preuzimanju ravnateljske dužnosti ja sam ga premjestila na poslove kojima nije obuhvaćen savjetovališni rad s obitelji i djecom – rekla je Jadrijev najavivši Bevandićev otkaz sukladno novom zakonu


Pravnik Centra za  socijalnu skrb u Zadru Zdenko Bevandić prijavljen je zbog  bludnih radnji nad štićenicom. Iako je stravično djelo  počinio još prije dvije godine,  zbog čega se na Općinskom  sudu u Zadru protiv njega  vodi sudski postupak, o njegovom radnom mjestu,  odlučivat će se tek danas.
Naime, prije pet dana, odnosno 1. lipnja, na snagu je  stupio novi Zakon koji se odnosi na zaposlenike u Centrima za socijalnu skrb, a prema kojemu, kako smo doznali  iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, Bevandić više  neće moći obavljati taj posao,  kao što je to činio posljednje  dvije godine.
Nadležni potvrdili  optužbe
– Uspostavili smo kontakt s  ravnateljicom Centra za socijalnu skrb Zadar, Danijelom  Jadrijev, koja nas je obavijestila da je protiv stručnog  radnika Zdenka Bevandića  podignut optužni prijedlog  krajem 2009. godine zbog  sumnje u počinjenje navedenih kaznenih djela, nakon  čega je ona, odmah po preuzimanju dužnosti ravnatelja u  ožujku 2010. godine, navedenog stručnog radnika premjestila na Odjel za novčana  davanja do okončanja kaznenog postupka i donošenja pravomoćne odluke suda – na naš  upit o činjenici da je Bevandić  i dalje zaposlenik zadarskog  Centra za socijalnu skrb, odgovorila je Zora Lažeta, glasnogovornica Ministarstva  zdravstva i socijalne skrbi, a  isto nam je potvrdila i ravnateljica Jadrijev.
– Istina je da se protiv našeg  djelatnika vodi kazneni postupak zbog bludnih radnji, no  po preuzimanju ravnateljske  dužnosti ja sam poduzela sve  što je bilo u mojoj moći, te  sam ga premjestila na poslove  kojima nije obuhvaćen savjetovališni rad s obitelji i djecom, a uklonjen je i s liste  dežurstava na policiji – rekla je  Jadrijev dodavši kako je tadašnja njezina odluka bila u  skladu s odredbama Zakona o  radu koji ne poznaje institut  suspenzije u javnim službama,  dok je Lažeta  pojasnila kako  je ravnatelj centra prema  važećim propisima nadležan u I.  stupnju za donošenje odluka  o zahtjevima radnika za zaštitu  prava, dok je za  odlučivanje u II.  stupnju nadležno u tom  smislu Upravno  vijeće Centra za  socijalnu skrb,  pri čemu su oba  tijela neovisna u  donošenju odluka u odnosu na  nadležno Ministarstvo.
– Novim Zakonom o socijalnoj skrbi, koji je  na snazi od 1. lipnja 2011.  godine u članku 159. propisano je da poslove u djelatnosti socijalne skrbi ne može  obavljati osoba protiv koje se  vodi postupak ili je pravomoćno osuđena za kazneno  djelo navedenih kvalifikacija,  stoga je sukladno navedenim  odredbama ravnatelj obvezan  poduzeti propisane mjere –  rekla je Lažeta, a ravnateljica  Jadrijev potvrdila nam je kako  će još danas postupiti po “slovu zakona”.
Jadrijev je s preuzimanjem  ravnateljske dužnosti prošle  godine zatekla zadarski Centar u jako lošem stanju, a prvi  zadatak koji je dobila bio je  poduzimanje odgovornih koraka u rješavanju slučaja “Nikpalj” koji je zgrozio zadarsku  javnost. Riječ je o nepokretnom 46-godišnjaku Nenadu  Nikpalju koji je dvije godine  ležao mrtav pokraj majke i  brata u potleušici bez struje,  vode i sanitarnog čvora na  zadarskim Ričinama, a da to  nitko u Centru nije znao, iako  je bio pod njihovom skrbi.  Štoviše, njegova majka i brat  sve to vrijeme od poštara su  mjesečno preuzimali novčanu  naknadu koja je s dodatkom  na invalidninu iznosila 500 kuna.
U tijeku istraga protiv  bivšeg ravnatelja  Centra
Nakon što je šokantna vijest  dospjela u javnost nadležno  ministarstvo pokrenulo je istragu u Centru  koja je potom,  koncem prošlog  mjeseca rezultirala pokretanjem istrage  protiv sada već  umirovljenog  ravnatelja Tomislava Orovića  i jedne pravnice. Općinsko  državno odvjetništvo sumnjiči  ih zbog kaznenog djela protiv  službene dužnosti – nesavjesnog rada u službi, a istragu  temelji na nalazima inspekcije  Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi kojom je utvrđeno da je u slučaju “Nikpalj” došlo do grubih propusta u socijalnom radu i skrbništvu te da je bila riječ o  neadekvatnoj timskoj suradnji, kao i lošem vođenju i  nadziranju stručnog rada  Centra. 
Zadarski Centar za socijalnu skrb prozvan je i u slučaju  20-godišnjeg ovisnika Marka  Kneževića koji je 2008. godine, samo 20-ak dana nakon  što je s “urednim nalazima”  pušten iz Zavoda za preodgoj  maloljetnika u Turopolju, gotovo na smrt pretukao i nožem  ozlijedio trgovkinju Krajnu  Krajnović.
Slično kao i u slučaju “Nikpalj”, iako je bio u tretmanu  Centra za izvanbolničko liječenje ovisnosti, u zadarskom Centru to nisu znali.
 


Za bludničenje predviđena kazna zatvora




– Obavještavamo vas da se doista pred ovim sudom vodi kazneni  postupak protiv okrivljenika Zdenka Bevandića i to zbog kaznenog djela  iz čl. 193. st. 1. Kaznenog zakona. Isti kazneni postupak u fazi je glavne  rasprave s koje je isključena javnost i iz kojeg razloga vam ne  možemo
dostavljati podatke o sadržaju optužnice – rekla je Iva Lovrin,  glasnogovornica Općinskog suda u Zadru, napomenuvši još tek da je za  ovo kazneno djelo, opisano kao bludne radnje nad maloljetnom  osobom, zapriječena kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca do tri  godine.