Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Specijaliteti iz cijele Europe na gastro stolu u Biogradu

05.06.2011. 22:00
Specijaliteti iz cijele Europe na gastro stolu u Biogradu


Šesti festival izvorne hrane,  pića, gastronomskih delicija,  izvornih suvenira i folklora  označio je u Biogradu  početak glavne turističke sezone. Festival pod nazivom  “Spojimo plavo i zeleno 2011.”  okupio je 15 tisuća ljudi na  biogradskoj rivi. I ove godine  je glavni motiv festivala bio  svehrvatski etno-eko-gastro  stol gdje su gosti prve večeri  mogli kušati specijalitete koje  su pripremili domaći ugostitelji, hotelijeri, obrtnici i drugi  sudionici manifestacije. Tijekom čitavog dana razgledalo  se i kupovalo, dok se za to  vrijeme na pozornici ispred  zgrade Gradske uprave  održavao kulturno-zabavni  program.
 Grad Biograd ugostio je  brojne KUD-ove iz cijele Hrvatske, kao i iz susjednih zemalja koji su bili sudionici ove  manifestacije.
 Kako je grad Biograd domaćin međunarodnog projekta Europa za građane – Inter  Cultural Uniti of Citizens manifestaciji su se pridružili gosti  iz Moravskih Toplica, Grubišnog Polja, Mađarske i  Češke.
 Subotnje poslijepodne bilo  je u znaku gulaša. Gosti su na  rivi kuhali poznate specijalitete svojih krajeva. Gosti iz  Mađarske su za ovu priliku  spremili posebnu vrstu gulaša  od goveđih koljenica, kao i  paprikaš od pijevca s knedlima, a oni iz Garešnice su ovog  puta spremili tzv. grakašu –  grah s ječmenom kašom.
 Dok su jedni kuhali, a drugi  jeli, posjetitelji ovog, tisuću  metara dugog izložbeno-prodajnog stola, razgledali su veliki izbor ponuđenog. Kupovalo se sve – od kulena i kobasica, sira, ulja, vina, meda i  mednih proizvoda do smokava, ekoloških pripravaka od  bilja pa do ukrasa i suvenira.
 Ovogodišnja manifestacija  završila je dodjelom zahvalnica i priznanja svim sudionicima koje su im uručili biogradski gradonačelnik Ivan  Knez i Ivo Eškinja, direktor  Turističke zajednice. Zadovoljstvo ovogodišnjom manifestacijom, odazivom, izborom i  organizacijom nisu krili ni domaćini ni gosti, a neki od njih  poput članova KUD-a iz Ivanić Grada ponosno su nam  pokazali svoje zahvalnice.
 


Regata u akvatoriju Pašmanskog kanala


U sklopu manifestacija održan je i veliki broj popratnih manifestacija. Jedna od njih je i regata koja je održana u nedjelju u  poslijepodnevnim satima u akvatoriju Pašmanskog kanala ispred  same biogradske rive. Riječ je o regati u organizaciji “Družine od vesla  i idra – Pašmansko-vrgadinskog kanala”. Sudjelovalo je četrnaest  brodica u četiri kategorije – leuti, gajete, kaići i kaići na latinsko idro.  Najstariji kaić koji sudjeluje u regati star je 99 godina.