Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zasad ništa od samoposluge za siromašne u Zadru

05.06.2011. 22:00
Zasad ništa od samoposluge za siromašne u Zadru


Prva takva samoposluga na ovim prostorima je prije dvije godine otvorena u Ljubljani. Bio sam tamo da bih vidio kako je sve to skupa organizacijski riješeno i kako funkcionira. Radi se, naime, o ozbiljnoj i zahtjevnoj stvari gdje treba uložiti jako puno energije i dobre volje, a i unatoč tome često su takvi projekti osuđeni na kratak rok trajanja, rekao je pročelnik Mario Pešut


Nakon što je uoči  Uskrsa u Rijeci otvorena prva  samoposluga za siromašne, ljudi slabijeg socijalnog statusa u  drugim hrvatskim sredinama  pitaju se kada će se takvo nešto  dogoditi i u njihovom gradu.
Socijalnu samoposlugu za  najsiromašnije građane u Rijeci otvorili su Franjevački svjetovni red (FSR) i Frama grada  Rijeke, i to nakon uspjeha listopadske akcije “Mladi protiv  gladi” kada su FSR i Frama  uspjeli skupiti 9.000 artikala  koji su se siromašnima razdijelili tijekom nekoliko dana.  Sada je došlo i do suradnje s  Gradom Rijekom koji je na pet  godina besplatno ustupio prostor za potrebe samoposluge.
U samoposluzi rade volonteri koji su tu za najsiromašnije  sugrađane s primanjima od  svega 500 kuna mjesečno. Oni  korisnike pozovu kad mogu  doći po besplatnu hranu, higijenske i kućanske potrepštine, pazeći da se artikli kojima  raspolažu ravnomjerno raspodijele. Osim toga volonteri korisnicima pomažu savjetima u  rješavanju pravnih, zdravstvenih i drugih egzistencijalnih  problema, upućujući ih prema  pojedincima, udrugama, tvrtkama i institucijama.
Nažalost, kako doznajemo  od Marija Pešuta, gradskog  pročelnika za zdravstvo i socijalnu skrb, za sada nema naznaka da bi sličan projekt uskoro mogao zaživjeti i u Zadru.
– Kad ovakvih projekata inicijativa ne ide iz Grada, već  najčešće od udruga građana.  Prva takva samoposluga na  ovim prostorima je prije dvije  godine otvorena u Ljubljani.  Bio sam tamo da bih vidio kako  je sve to organizacijski riješeno  i kako funkcionira. Radi se,  naime, o ozbiljnoj i zahtjevnoj  stvari gdje treba uložiti jako  puno energije i dobre volje, a i  unatoč tome često su takvi projekti osuđeni na kratak rok trajanja. Konkretno, i samoposluga u Ljubljani je nakon nekog vremena morala biti  ugašena. Imala je tek nekih 10  do 15 proizvoda i to čak ne  prehrambenih, već su to uglavnom bile higijenske potrepštine. Artikli su nabavljani direktno iz tvornica po povlaštenim cijenama. Mislim da takva  neka trgovina svojom ponudom u Zadru i ne bi zadovoljila  te da bi se vrlo brzo ugasila, kao  što je to uostalom slučaj bio i u  Ljubljani, rekao Pešut koji ističe da su za takve projekte  potrebni zaista snažna volja,  altruizam i dobar tim volontera. Grupacija koju odlikuju  takve osobine i s idejom organiziranja dućana za najsiromašnije sugrađane u Zadru se  još uvijek nije pojavila. Pešut ni  u slučaju da se u Zadru i pokrene samoposluga za siromašne, nije previše optimističan u vezi uspješnosti i trajanja takve samoposluge.
– Mislim da takvi projekti  imaju ograničeni domet i trajanje. Riječanima želim puno  uspjeha i da ovaj zaista lijep  projekt potraje što dulje, rekao  je Pešut.
 


Godišnje bacimo hrane u vrijednosti 4 milijarde kuna




Prema podacima Banke hrane, u Hrvatskoj se godišnje baci hrane u  vrijednosti četiri milijarde kuna. I to ne samo iz velikih trgovačkih centara  kojima je lakše uništiti namirnice, nego ih darovati i tako platiti PDV, nego  iz obiteljskih kućanstava, restorana i drugih mjesta. Možda bi samoposluge  za siromašne bile pravi odgovor na taj problem. Naravno, uz određene  napore oko edukacije i senzibiliziranja javnosti da viškove hrane umjesto u  kontejnere, preusmjere prema najsiromašnijima. Jer, sigurno ima i onih koji  bi rado hranu dali gladnima, ali ne znaju ni kako ni gdje. Samoposluga za  siromašne bio bi baš idealno mjesto za skupljanje viškova namirnica.