Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Dvostruko slavlje Marijana Kevića

05.06.2012. 22:00
Dvostruko slavlje Marijana Kevića


Osvajanjem prvih mjesta na 34. Trofeju Učka i na Kup utrci Memorijal Zambelli početnik B (U-14) Svetog Donata Marijan Kević obilježio je natjecanjima sadržajan vikend zadarskih biciklista.
Prvi se od dva puta na najvišu stepenicu na postolju popeo u subotu na 34. Trofeju Učka, utrci koju su kategorije od početnika A do veterana vozile i kao Brdsko prvenstvo Hrvatske. Nakon zajedničkog starta početnika A, B i C Kević je jedini od mlađih vozača uspijevao pratiti ritam starijih kolega, što je pokazivao uspješno parirajući Franu Luburiću iz Sokol Cestorada s kojim se našao u bijegu. Iako je bio svjestan da je vodeći u poretku U-14 natjecatelja, želio je više te posljednji od sedam zahtjevnih kilometara prevalio osiguravši i ukupno prvo mjesto u konkurenciji početnika. S podignutim rukama u zraku proslavio je rezultat kojim je nakon lanjskog naslova Cestovnog prvaka Hrvatske i najbržeg na PH na kronometar potvrdio zašto slovi za jednog od najperspektivnijih mladih hrvatskih biciklista. No, titulu Brdskog prvaka Hrvatske, barem za sada, nije osvojio.
– Ne znam zašto se ove godine u posljednji tren odlučilo da se početnici B i C neće natjecati za državna odličja. Smatramo da je Marijan Kević na taj način zakinut. Posebno iz razloga jer je bio najbrži od svih vozača početnika, uključujući i početnike A koji su konkurirali za naslov. Savezu smo uputili prosvjed te iščekujemo pozitivan odgovor – kazao je Ivan Krpina, tajnik Svetog Donata.
Kevićevi klupski kolege Roko Zorović i Antonio Katuša Učku su apsolvirali zauzimanjem trećeg, odnosno petog mjesta u uzrastu početnika B, a u istom je natjecateljskom razredu Zadrova Maja Perinović do cilja stigla s četvrtim vremenom.
U nadmetanju kadeta više je uspjeha imao Zadar; Toni Celent i Marin Jakovčev plasirali su se na osmu i devetu poziciju, dok se Donatovac Roko Vukić nakon pada na kraju morao zadovoljiti 11. mjestom. Na istoj dužini staze 12. je vrijeme imao kadet Zadra Karlo Jurić, a od veterana i rekreativaca spomenutog kluba najviše se osvajanjem bronce istakao Marin Pejdo (vet. A). U kategoriji Juniora koji su vozili stazu dugu 18 km boje Zadara branio je David Šare te s rezultatom 59:41 do cilja došao 10..
Biciklistička karavana sutradan se preselila u Škalnicu pored Rijeke, gdje je voženo 25. izdanje Memorijala Zambelli. Ohrabren uspjehom na Učkoj najbolji rezultat u kategoriji početnika B ponovno je imao Marijan Kević, a njegov je suvozač Roko Zorović 25-kilometarsku dionicu savladao osvojivši peto mjesto u istoj kategoriji. Od dosega vozača Zadra vrijedi istaknuti šesto vrijeme kadeta Marina Jakovčeva kojim je potvrdio status hrvatskog reprezentativca za nadolazeći nastup u Italiji, odnosno četvrto mjesto U-14 početnice Maje Perinović.


Juraj ugrinić U-23 prvak


Zadranin Juraj Ugrinić, koji trenutačno nastupa za Loboriku Favorit Team, na Učkoj je bio najbrži u kategoriji vozača do 23 godine te tako osigurao naslov brdskog prvaka Hrvatske. Do 18 km udaljenog cilja stigao je prevalivši dionicu Kantrida – Matulji – Frančići – Veprinac – Poklon za respektabilnih 43:55 min.. Utrku na Učkoj je u sklopu priprema za nadolazeći Tour de France svojim sudjelovanjem uveličao i najbolji hrvatski biciklist Robert Kišerlovski koji vozi za kazahstansku ekipu Astana. Kišerlovski je pobjedu u seniorskoj kategoriji prepustio svom bratu Emanuelu, a obojica su prošla ciljem u fantastičnom vremenu od 40:59 min..