Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Gdje je Antonija?

05.06.2012. 22:00
Gdje je Antonija?


Slučaj nestale djevojke ostaje otvoren bez obzira na suđenje Draganu Paravinji, jer kakva god presuda bila donesena, obitelji nestale djevojke neće umanjiti bol i donijeti spokoj sve dok se ne pronađe njezino tijelo


Mlada djevojka Antonija Bilić odlučila je 7. lipnja 2011. godine, kao i mnogo puta do tada, iz Drniša do obiteljske kuće u nekoliko kilometara udaljenom selu Kričke stići autostopom. Nakon završenih školskih obaveza, maturantica drniške srednje trgovačke škole stala je na Čikolski most i podignula palac u zrak. Zaustavio se plavi kamion koji je vozio 43-godišnji Dragan Paravinja. Antonija Bilić tada je posljednji put viđena. Godinu dana od nestanka, njena sudbina i dalje je nepoznata. Draganu Paravinji na Županijskom sudu u Šibeniku traje suđenje za pokušaj silovanja i ubojstvo Antonije Bilić, no njeno tijelo nije pronađeno. Obitelj Bilić ne odustaje od potrage za Antonijom, u nadi da je još uvijek živa, čekajući odgovor na jedino pitanje koje su postavljali istražiteljima, a sada na suđenju – gdje je njihova kći i sestra.
Najveća potraga u povijesti
Antonija Bilić, podsjetimo, nestala je 7. lipnja prošle godine oko 10 sati. Kada se nije vratila kući iz škole, majka Milka zvala ju je više puta na mobitel, no nije se javljala. Misleći da se Antonija zadržala kod prijateljica, odlučila ju je čekati, a sutra ujutro o kćerinu je nestanku alarmirala policiju. Umirovljeni prometni policajac Frane Bilić svjedočio je njenoj otmici. Vidio je kako ulazi u kamion što je istražiteljima bio ključni trag te su krenuli u utrku s vremenom znajući da je svaki sat važan u pronalasku djevojke. No, pogrešan opis boje kamiona ih je usporio. Ispitujući vlasnike transportnih kompanija, vozače kamiona i pregledavajući stotine sati snimki videonadzora s cesta, tek nakon 13 dana pronašli su kamion u koji se Antonija ukrcala i otkrili da ga je tog dana vozio Dragan Paravinja. Kada je shvatio da se oko njega steže policijski obruč, Paravinja je pobjegao u Republiku Srpsku preplivavši Savu, a uhićen je nakon 71 sat bijega. Policiji u BiH odmah je priznao zločin rekavši da je Antoniju pokušao silovati te je zadavio i bacio s mosta u jezero Brljan na rijeci Krki. U Hrvatskoj je paralelno pokrenuta najveća akcija traganja u povijesti u kojoj je ukupno sudjelovalo više od 2000 osoba. Pretražena je cijela ruta kojom je Paravinja vozio, od Muća kod Splita pa do Ogulina.
Krv i slina u kamionu
Danonoćno se pregledavao teren uz ceste, odmorišta, rijeke, jezera, akumulacije, špilje… Isušeno je čak i jezero Brljan na Krki, a prvi put su u potrazi korištene i bespilotne letjelice te podvodni sonari. Tijelo Antonije Bilić nije pronađeno.
Ključni dokazi protiv Paravinje nađeni su u njegovu kamionu – krv pomiješana sa slinom i vlasi kose za koje je DNK analizom utvrđeno da pripadaju Antoniji Bilić, a vještačenjima tahografa, uspoređivanjem snimki videonadzora s cesta i benzinskih postaja te usporedbom signala mobitela Dragana Paravinje i Antonije Bilić potvrđeno je da su se kretali istom rutom. Na tome je izgrađena i optužnica protiv Paravinje koji je nakon izručenja Hrvatskoj promijenio priču te na Županijskom sudu u Šibeniku tvrdi da je nevin.
Upućeni pretpostavljaju da je iskaz promijenio kada je shvatio da Antonijino tijelo nije pronađeno, što će na sudu uvelike otežati dokazivanje ubojstva za što bi, bude li proglašen krivim, mogao dobiti do 40 godina zatvora.
Prodana u bijelo roblje?
Obitelj Antonije Bilić na svakom se ročištu uvijek iznova suočavala se s pogledom jedinog čovjeka koji zna što se dogodilo s Antonijom, no to i dalje ne otkriva. Neznanje i neizvjesnost samo produbljuju njihovu bol. Majka Milka od početka ponavlja isto, da samo želi istinu. Želi znati što se točno dogodilo s njenom kćeri i gdje je. Dok se ne pronađe njeno tijelo, ne može se pomiriti sa spoznajom da je zauvijek izgubila kćer.
Da je Antonija živa, nadaju se i njeni prijatelji, mještani Kričaka i Drniša, spominju se brojni scenariji, najčešći da je možda prodana u bijelo roblje.
Učenici i nastavnici srednje škole “Ivan Meštrović” koju je Antonija pohađala, ovoga petka, 8. lipnja, u Drnišu organiziraju mimohod nade želeći na taj način dodatno potaknuti istražitelje da riješe slučaj i da pronađu Antoniju.
– Nadamo se da je živa. Molimo se da je pronađu i da se vrati kući. Drukčije ne možemo razmišljati – rekao je jučer Ivan Zeljko, ravnatelj srednje škole “Ivan Meštrović” pokazujući fotografije nestale Antonije Bilić i debelu fasciklu u koju spremaju sve novinske članke objavljene o slučaju.
Slučaj Antonije Bilić ostaje otvoren. Suđenje, kakva god presuda bila donesena, obitelji nestale djevojke neće umanjiti bol i donijeti spokoj dok se ne otkrije gdje je Antonija, pronađe njeno tijelo.


Kostanić: Potraga ne staje!




Iako je od nestanka prošlo godinu dana, u policiji kažu da potraga za njom nije prestala. I neće sve dok ne bude pronađena.
– Činimo sve što možemo da je pronađemo. Radimo ciljane provjere na terenu, pretražuju se i dijelovi koji su već pretraženi, ali se ide u dubinu, provjeravamo sve što saznamo, svaku informaciju koju dobijemo. Potraga neće stati sve dok je ne pronađemo – poručio je Ivica Kostanić, načelnik Policijske uprave šibensko-kninske.


Sustav ostavio zločinca na slobodi


Dragan Paravinja rođen je u Zemunu, živio je u Staroj Pazovi, a kod Obrovca u Bilišanima je gradio kuću s ocem. Za njim je još 2007. raspisana međunarodna tjeralica jer ga je Srbija tražila zbog silovanja, tražen je i u BiH zbog pokušaja silovanja, a iako je hrvatska policija imala te informacije, Paravinja nije izručen jer je imao hrvatsko državljanstvo. Umjesto u zatvoru, ostao je na slobodi te je na koncu, kako ga se optužnicom tereti, pokušao silovati i ubio 17-godišnju Antoniju Bilić.


GODINA NEIZVJESNOSTI


– 7. lipnja 2011. Antonija Bilić stopira na Čikolskom mostu u Drnišu vraćajući se iz škole
– majka Milka sutradan prijavljuje kćerin nestanak
– umirovljeni policajac vidio ju je kako ulazi u nepoznati kamion
– ispituju se vlasnici transportnih kompanija, vozači kamiona i pregledavaju stotine sati snimki videonadzora sa cesta
– nakon 13 dana policija konačno pronalazi kamion koji je vozio odbjegli Dragan Paravinja
– tri dana kasnije u Republici Srpskoj Paravinja pada u ruke policije i priznaje da je djevojku zadavio i bacio u jezero Brljan na Krki
– kreće bezuspješna potraga za Antonijinim tijelom
– 22. srpnja 2011. Paravinja je izručen Hrvatskoj i tvrdi da je nevin
– 1. ožujka 2012. Paravinji počinje suđenje
– nakon godinu dana djevojčino tijelo još uvijek nije pronađeno