Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Ivo Josipović i Ivan Knez položili “Kamen za mir”

05.06.2012. 22:00
Ivo Josipović i Ivan Knez položili “Kamen za mir”


Prigodnom svečanošću predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović i gradonačelnik Biograda na Moru Ivan Knez jučer su u dvorcu Eltz, u novoobnovljenom Gradskom muzeju Vukovara, položili “Kamen za mir” – kamenje koje je preživjelo nuklearne bombe bačene prije 67 godine na japanske gradove Hirošimu i Nagasaki.
– Bio je to simboličan poziv gradova stradalih u ratu za mir u svijetu, rekao je Ivan Knez, jedan od 14 dopredsjednika najveće svjetske nevladine asocijacije Gradonačelnici za mir (Mayors for Peace) koja danas okuplja oko milijardu ljudi u točno 5.276 gradova 153 zemlje svijeta, koji se aktivno bore za mir u svijetu i za ukidanje nuklearnog oružja do 2020. godine.
– Kamen iz Hirošime i cigla iz Nagasakija bit će ugrađeni u temelje budućeg Centra za mir i toleranciju koji će se graditi u Vukovaru, točno na mjestu gdje se danas nalazi Crveni magazin, na ulazu prema središtu istinskog grada heroja. Kamen i cigla iz atomskom bombom uništenih i pobijenih japanskih gradova će trajno svjedočiti o potrebi izgradnje mira te ukazivati na svu tragičnost ratova, kazao je biogradski gradonačelnik.
Predsjednik Josipović zajedno s veleposlanikom Japana u Republici Hrvatskoj Masarom Tsujiom i vukovarskim gradonačelnikom Željkom Sabom položio je kamen iz Hirošime u obnovljenom dvorcu Eltz.
– Drugi kamen je autentična cigla s katedrale Urakami u Nagasakiju koja je bila potpuno uništena u nuklearnom napadu krajem Drugog svjetskog rata, a dar je gradonačelnika Nagasakija Tmihise Tauea, izvršnog dopredsjednika Gradonačelnici za mir, koji je prije mjesec dana bio u radnom i prijateljskom posjetu u Biogradu na Moru, govori Knez.
Tijekom boravka gradonačelnika Nagasakija Tmihise Tauea u Biogradu, na Pantovčaku izaslanstvo Gradonačelnika za mir je primio predsjednik Josipović. Na radnom dijelu sastanka Knez je potaknuo polaganje cigle iz Nagasakija u Vukovar.
– Koristim prigodu kako bi pozdravio i biogradskog gradonačelnika Ivana Kneza i njegovu hvalevrijednu inicijativu o polaganju “Kamena za mir” iz Nagasakija ovdje u Vukovaru, simbolu Domovinskog rata, u prigodnom slovu je poručio Ivo Josipović.
– Nema ničega važnijeg od mira. Stoga svi zajedno moramo učiniti sve da nikada više ne dođe do rata, poručio je Josipović naglašavajući pritom povezanost Hrvatske i Japana, naročito Vukovara i japanskih gradova, Hirošime i Nagasakija.
Svojom nazočnošću svečanost su uveličali koordinatorica UN-a u Republici Hrvatskoj Luisa Vinton, veleposlanik SAD-a u RH James Foley, ministar Predrag Matić, dogradonačelnica Zagreba Jelena Pavičić Vukičević, članovi Hrvatsko-japanskog društva prijateljstva i drugi.


Povezane tragične sudbine gradova žrtava


Malobrojni japanski katolici gradnju katedrale Urakami (katedrala Sv. Marije) započeli su 1895., a dovršili 1925. godine. Samo 20 godina kasnije katedrala je gotovo potpuno uništena u napadu atomskom bombom na Nagasaki, 9. kolovoza 1945. u 11.02 sati. Petnaestak godina potom započela je izgradnja nove katedrale na istom mjestu, dok su ostaci stare crkve ostavljeni kao spomenik.
– Osim poruke kako je mir najvažnija stvar na svijetu, polaganjem kamena iz Nagasakija i Hirošime u Vukovaru na simbolični način povezane su tragične sudbine tih gradova žrtava, ali i jedinstvenih gradova heroja koji su sasvim neopravdano srušeni u ratu, istaknuo je Knez u čijoj je pratnji bio gradonačelnik Otočca Mario Baraković.