Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

O Domovinskom ratu iz prve ruke

05.06.2012. 22:00
O Domovinskom ratu iz prve ruke


Sa zadovoljstvom smo se odazvali pozivu škole Zadarski otoci da održimo ovo predavanje. Sudeći po današnjem odazivu na predavanje, djeca žele saznati i naučiti nešto više o Domovinskom ratu, rekao je brigadni general Tomo Medved


Dvorana Osnovne škole Zadarski otoci na Bilom brigu bila je pretijesna za sve učenike i nastavnike koji su jučer došli poslušati predavanje o Domovinskom ratu. Generacije rođene nakon završetka Domovinskog rata znaju malo o tim danima, uglavnom iz priča svojih roditelja i nastavnika, a nažalost, o Domovinskom ratu se zadnjih nekoliko godine često piše i govori i u negativnom kontekstu. Upravo zbog toga Udruga ratnih veterana 1. gardijske brigade organizirala je ovo predavanje kako bi učenicima omogućila da o Domovinskom ratu čuju nešto više od ljudi koji su prošli ratišta i sudjelovali u akcijama u kojima je oslobođen hrvatski teritorij.
– Sa zadovoljstvom smo se odazvali pozivu škole Zadarski otoci da održimo ovo predavanje. Sudeći po današnjem odazivu na predavanje, djeca žele saznati i naučiti nešto više o Domovinskom ratu. Ono što nam je posebno drago jest da se ova škola nalazi pored trga koji nosi ime Damira Tomljenovića Gavrana, junaka Domovinskog rata koji je bio pripadnik 1. gardijske brigade, rekao je brigadni general Tomo Medved koji je sa svojim kolegom generalom bojnikom Rajkom Rakićem učenicima govorio o stvaranju samostalne Republike Hrvatske, osnivanju prvih oružanih brigada, a potom i osnivanju gardijskih postrojbi te kako su se pripremale i provodile oslobodilačke akcije.
Učenici su s pozornošću slušali predavanje, a ono što ih je posebno oduševilo bila je i mala izložba znakovlja Hrvatske vojske, odnosno znakovlje gardijskih brigada, brigada i bojni HV-a iz doba Domovinskog rata. Prikazan je i dokumentarni film o počecima Domovinskog rata u kojem je prikazano kako je nastao Zbor narodne garde, koliko je hrvatskog teritorija bilo pod okupacijom itd. Učenici su imali priliku vidjeti i kako su izgledale uniforme hrvatskih vojnika.