Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Patricija je jednostavno drugačija

05.06.2012. 22:00
Patricija je jednostavno drugačija


Vidjela sam da je riječ o jednoj samozatajnoj, sramežljivoj djevojčici, no kada su mi u ruke došli prvi njeni literarni radovi, već sam prepoznala talent i sposobnost, kazala Erčić


Učenica 8.b razreda OŠ Šime Budinića Patricija Joza od jučer se može pohvaliti da iza sebe ima već drugu zbirku pjesama naziva „Probudi me”, koja je u punoj knjižnici predstavljena pred njezinim profesorima, kolegicama i članovima obitelji.
Svi oni mogli su tako poslušati kako Patricija razmišlja o životu, ljubavi i inim stvarima, a puna riječi hvale bila je i njezina mentorica prof. hrvatskog jezika Desanka Erčić.
– Patricijin rad pratim već četiri godine i žao mi je što nas uskoro napušta i što će neka druga mentorica pratiti njen rad. Ipak, nadam se da nas neće zaboraviti, dodala je Erčić, pročitavši potom jednu od autoričinih pjesama „Jednostavno drugačije” za koju kaže da Patriciju opisuje najbolje.
– ‘Misliti drugačije, je li to nešto predivno, čime se možeš ponositi? … Biti ponos, biti svoj, nema tu ničeg lošeg’ – ovi stihovi sve govore. Ona je ponosna, posebna, i ne srami se toga. Ona je sramežljiva, ne voli se isticati, ali vrijedna je kao crvić. To je posebna Patricija, zaključila je njena mentorica.
Njihova suradnja je, kaže, počela Patricijinim dolaskom u peti razred.
– Vidjela sam da je riječ o jednoj samozatajnoj, sramežljivoj djevojčici, no kada su mi u ruke došli prvi njeni literarni radovi, već sam prepoznala talent i sposobnost. I malo pomalo, ona se oslobađala te sama počela donositi svoje radove. I tako uz moj poticaj iz tiska je nedavno izišla i njena druga zbirka, zaključila je Erčić, kojoj to nije jedina suradnja s nekom učenicom. Učenica OŠ Šime Budinića Matea Španić je tako ove godine s literarnim radom sudjelovala na državnoj smotri Lidrano u Šibeniku, a svega desetak dana nakon toga s istim radom bila je pozvana i na Brač na ‘Nazorove dane’. Uspjeh nije izostao niti na literarnom natječaju ‘O djeci’ koji organizira nakladna kuća Ljevak i gdje je prošlog petka osvojila prvo mjesto.