Pazite da u EU ne uđete preslabi

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
eu_euro_1
FAH

Hrvatsko poduzetništvo, u kojem prevladavaju mala poduzeća, nije prilagođeno Europskoj uniji i teško će sudjelovati u tržišnoj utakmici na zajedničkom tržištu. Stoga Hrvatska mora iskoristiti svaki sljedeći tjedan da bi ojačala svoje gospodarstvo i institucije, kako u EU ne bi ušla preslaba, poručio je jučer u Zagrebu Indermit Gill, glavni ekonomist Svjetske banke za Europu i srednju Aziju.

- Hrvatska svoje napore treba usredotočiti na povećanje učinkovitosti državne uprave i tržišta rada, poručio je ekonomist Svjetske banke. Hitne promjene, smatra Indermit, potrebne su zbog zaustavljene produktivnosti, zbog smanjenja broja stanovnika i zbog neodrživih proračunskih neravnoteža, što je karakteristika cijele Europe, ne samo Hrvatske.

Šef ureda Svjetske banke u Zagrebu, Hongjoo Hahm, hrvatskim je vlastima predložio četiri "zlatna pravila", koja bi trebalo početi provoditi odmah. Prvo pravilo je povećanje konkurentnosti, tako da Hrvatska u tom pogledu dospije među prvih 40 zemalja u svijetu, jer sada se kreće oko 80. mjesta.

Drugo pravilo je održavanje potrošnje javnog sektora ispod 40 posto BDP-a, rekao je Hahm, budući da analiza Svjetske banke pokazuje da ta potrošnja u Hrvatskoj sada iznosi oko 45 posto. Treće pravilo je smanjivanje socijalne skrbi ispod 10 posto BDP-a, jer Hrvatska za tu namjenu sada troši oko 13 posto.

- No, ne treba smanjiti socijalnu skrb potrebitima, nego je treba bolje raspodijeliti, smatra Hahm. Četvrto pravilo je veće ulaganje u istraživanje i razvoj, za što Hrvatska sada odvaja samo 0,8 posto BDP-a, a trebala bi oko tri posto, tvrdi dužnosnik Svjetske banke.

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić izjavio je prekjučer da Vlada želi potaknuti gospodarski rast, a ove godine povećati ulaganja za osam milijarda kuna. Stoga će, kaže, Vlada ovih dana predložiti nove mjere za poticanje investicija.

Predsjednik Republike Ivo Josipović, koji u pravilu ima vrlo odmjerene govore, tom je prigodom povisio je ton. "Budite radikalni u otklanjanju zapreka gospodarskoj aktivnosti! Što prije počnemo sa strukturnim reformama, to bolje", poručio je Josipović Vladi.

"ZLATNA PRAVILA"

1. povećanje konkurentnosti

2. potrošnja javnog sektora ispod 40 posto BDP-a

3. socijalna skrb ispod 10 posto BDP-a

4. veće ulaganje u istraživanje i razvoj

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno