Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Potpredsjednički tandem HNS-a na gay prideu

05.06.2012. 22:00
Potpredsjednički tandem HNS-a na gay prideu


Potpredsjednici HNS-a, ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak najavili su na konferenciji za novinare da dolaze na gay pride u Split ne bi li time podržali suzbijanje svakog oblika diskriminacije i provedbu antidiskriminacijskih zakona.
Pusić je navela kako je borba za građansku jednakost temeljna vrijednost HNS-a, te da je ta stranka sudjelovala na gay prideovima kako u Zagrebu tako i u Splitu. Ustvrdila je da su lokalne splitske vlasti podigle napetost i atmosferu, umjesto da ih umire. Poruka skupa zakazanog za ovu subotu u Splitu bit će i da političko vodstvo Hrvatske stoji iza antidiskriminacijskih zakona. Upitana kakve bi mogle biti posljedice na pristupanje Hrvatske EU ne prođe li gay pride mirno, ustvrdila je i da u hrvatskom društvu ima onih koji se protive suzbijanju diskriminacije i koji su spremni i na nasilje, a “ako se to dogodi, to će u prvom redu biti problem hrvatskog društva”. Za Vrdoljaka je gay pride prvorazredan politički događaj i prilika da se kaže “ne” nasilju i kamenovanju kakvi su viđeni lani, a na pragu ulaska u EU
Pusić je upitana i o tvrdnjama žena silovanih u Domovinskom ratu da nema vremena njih primiti, a ima vremena za prava LGBT osoba. Kazala je da je apsolutno spremna s njima razgovarati o sankcioniranju ratnih zločin, što silovanje u ratu jest, te navela kako se trebaju uključiti i formalno nadležne institucije poput Ministarstva pravosuđa, DORH-a i pravobraniteljstva za ravnopravnost spolova.