Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Rohatinski razbjesnio Milanovića, Boris Vujčić najavljuje stabilan tečaj

05.06.2012. 22:00
Rohatinski razbjesnio Milanovića, Boris Vujčić najavljuje stabilan tečaj


Milanovićeva je ideja bila da on, Rohatinski i budući guverner Boris Vujčić zajednički objave promjene u središnjoj banci, kako bi se spriječile spekulacije da se priprema teren za promjenu tečaja i pad kune. No, sudeći po izjavi iz vrha monetarne vlasti građani koji otplaćuju kredite uz valutnu klauzulu u eurima mogu mirno spavati


Premijer Zoran Milanović jako je ljut i razočaran, tvrde naši izvori iz Banskih dvora, načinom na koji je Željko Rohatinski objavio da neće dobiti i treći mandat guvernera Hrvatske narodne banke.
– Zaista je nekorektno postupio. Istina, Milanović je telefonski priopćio Rohatinskom svoju odluku da ga više ne želi za guvernera. Međutim, premijeru niti na kraj pameti nije bilo da će Rohatinski ovako samostalno izvjestiti javnost o odlasku. Naime, Milanovićeva je ideja bila da on, Rohatinski i budući guverner Boris Vujčić zajednički objave promjene u središnjoj banci, kaže naš izvor iz Vlade. Tako bi se, uvjeren je, poslala poruka o kuntinuitetu monetarne politike i spriječila nagađanja da je Vlada bila nezadovljna kako je Rohatinski radio svoj posao, a pogotovu spekulacije da se priprema teren za promjenu tečaja i pad kune.
– Uopće se ne radi o tome da bismo od Vujčića mogli tražiti nešto što nije htio napraviti Rohatinski. Između premijera i guvernera nije bilo apsolutno nikakvih razilaženja u pogledu uloge i poteza monetarne vlasti u Hrvatskoj, objasnio nam je sugovornik iz Vlade.
Izbjegao tekliče
Zajednički nastup premijer je, kako tvrde naši izvori, htio Rohatinskom predložiti na ručku koji su njih dvojica dogovorili prije nekoliko dana. Sastanak se trebao održati ovaj tjedan. No, kako stvari stoje, nakon što je Rohatinski sam otkrio promjene ni od ručka neće biti ništa. 
Da mu nije sjeo guvernerov istup, kojeg su Banskim dvorima ocjenili kao iskakanje, Milanović je potvrdio i u intervju za Media Servis.
– To se tako ne radi, u takvim situacijama ne znate što da radite i kako da medije obavijestite o tome. To ne radimo, naprosto želimo razgovarati s ljudima. Bojao sam se da Rohatinski za moju odluku ne bi slučajno saznao iz medija, nisam htio slati tekliče, nego naprosto porazgovarati o tome. Trebali smo se naći i na ručku ovaj tjedan da dodatno porazgovaramo, rekao je Milanović. Tvrdi da slučaju ne prilazi nimalo osobno, niti bilo što Rohatinskom “poslovno zamjera”.
Premijer se trudi uvjeriti javnost da ne postoje skriveni razlozi za promjenu u HNB-u, a pogotovu da to nisu koncepcijske razlike između njih dvojice.
– Razgovarali smo nebrojeno puta i uživo i telefonski. Tako smo razgovarali i ovoga puta. To je razgovor u kojem vi slušate drugu stranu i morate donijeti stratešku odluku – dakle, tko će sljedećih šest godina voditi HNB. Njegov posao je odgovoran i on ga je, po nama, dobro radio. Međutim, 12 godina je dugo razdoblje i zaključili smo da je najčistije rješenje da guvernerovog zamjenika Borisa Vujčića imenujemo novim čelnikom HNB-a, izjavio je Milanović.
Razmatrana je i opcija po kojoj bi Rohatinski ostao još dvije godine, ali premijer kaže da to nije bilo “zakonski čisto”, niti je “Rohatinski tome bio sklon”.
Stabilnost sektora
I u bankarskom i financijskom svijetu, ali i među članovima Savjeta HNB-a, prevladava mišljenje kako je odluka o odlasku guvernera koji je HNB vodio dva mandata, od čega veliki dio drugog tijekom krize, morala biti drukčije komunicirana.
– Nije riječ o smjeni koja će utjecati isljučivo na političke odnose u vladajućoj koliciji, kakva je primjerice zamjena ministra. Ovakva vijest utječe na međunarodne investitore, rejting agencije, ali i na domaću javnost, a samim time i na stabilnost financijskog sektora. Njih trojica naprosto su to morala objaviti zajedno i poručiti time da ne treba očekivati nikakve nagle zaokrete. Bila bi to i poruka hrvatskim štedišama, o čijem povjerenju ovisi puno toga, da se ne događa ništa izvanredno, kaže naš sugovornik iz jedne od najvećih hrvatskih banka, a jednak stav dijele i članovi Savjta HNB-a s kojima smo razgovarali te ostali bankari. Naš sugovrnik dodaje i da bi sada najgore bilo da se danima vuće medijska trakavica u kojoj se pokušava razotkriti što je tko kome rekao i da se na taj način “liječe povrijeđene taštine s obje strane”.
Imenovanje Borisa Vujčića, financijskoj zajednici potpuno je razmumljivo, jer očekuju se da on, obzirom na bliskost s premijerom i stajalištima SDP-a, Vladu u sljedećim kritičnim mjesecima neće prozivati, niti će slati tako oštre kritike kao prethodnik. Dio članova Vlade, napominju naši sugovornici, vjerojatno se nada i kako će novi guverner biti skloniji otpustiti dio sredstva preko HBOR-a za investicije koje vlasti planiraju. No, svi oni ističu da to ne znači da je Vujčić izabran radi toga, jer vjeruju kako je Vladin cilj ipak nastaviti dosadašnju monetarnu politiku, a dugogodišnji prvi suradnik Željka Rohatinskog najbolji je jamac za to.
I sam Rohatnski, neslužbeno doznajemo, premijeru je potvrdio da je Vujčić dobar izbor.
Ljudi iz iste škole
– Premijer je izravno pitao guvernera je li Vujčić spreman za preuzimanje HNB-a i Rohatinski je pozitivno odgovorio, kaže naš izvor iz Banskih dvora. Milanović je u spomenutom intervjuu Vujčića nazvao osobom s besprijekornom, pa čak i vrhunskom biografijom.
— cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Zadarskog lista