Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Trgovina pala za 7,3 posto

05.06.2012. 22:00
Trgovina pala za 7,3 posto


Promet od trgovine na malo u travnju ove godine na godišnjoj je razini, u odnosu na travanj 2011., potonuo puno više od onoga što su donedavno prognozirali makroekonomski analitičari. Prema jučer objavljenoj, prvoj procjeni Državnog zavoda za statistiku o prometu u trgovini na malo, nominalni je pad u travnju, na godišnjoj razini, iznosio 4,4, a realni čak 7,3 posto, što je daleko veći pad od oko dva posto, koliko su predviđali ekonomisti!
Ovolikim je padom nastavljen trend započet u ožujku, kad je trgovina, nakon siječnja i veljače u plusu, opet počela padati, unatoč početku turističke predsezone. Ovaj put, u travnju, međutim, puno značajnije. Točnije, vratili smo se u travanj 2010. godine, kad je pad potrošnje iznosio gotovo osam posto. U prva dva mjeseca ove godine potrošnja je na godišnjoj razini rasla za 1,1, odnosno 1,9 posto, jer su se i građani i tvrtke odlučili na kupnju trajnih dobara prije povećanja PDV-a u ožujku, s 23 na 25 posto. Sad se, drugi mjesec zaredom, vide, međutim, posljedice podizanja PDV-a, dok će podaci za svibanj, koje će DZS objaviti u srpnju, vjerojatno biti i gori zbog svibanjskog poskupljenja struje i plina.
Gledajući na mjesečnoj razini, novi podaci također nimalo ne ohrabruju. Jer dok je potrošnja u ožujku u odnosu na veljaču rasla za dobrih 13,2 posto realno, odnosno gotovo 15 posto nominalno, pa tako i zbog predsezonske potrošnje, u travnju je, unatoč nastavku predsezonske potrošnje, ukupna potrošnja bila veća za samo 3,1 posto nominalno, odnosno za dva posto realno, u odnosu na ožujak ove godine.
“Ovo su jako zabrinjavajući rezultati. Pokazuju nam da je domaća potrošnja u slobodnom padu, koji će se bitno, vrlo bitno odraziti na gospodarstvo u cjelosti. Recesijski se trend, očigledno, nastavlja. Mali oporavak očekivati možemo samo za ljetnih mjeseci, no najesen nas, nema sumnje, opet čeka – slobodni pad”, komentar je ekonomista Damira Novotnyja na prve DZS-ove rezultate o padu prometa u trgovni na malo.
Nekoliko je ekonomista, u anketi koju je nedavno provela Hina, za travanj, na godišnjoj razini, prognoziralo pad od prosječnih 1,9 posto, što znači da je i za njih ovo veliko, puno neugodnije iznenađenje. Pad potrošnje posljedica je, kažu analitičari, slabosti tržišta rada, stagnacije plaća i nejake potražnje za kreditima, što znači da se nemamo čemu veseliti ni u narednom periodu. Oštriji pad prometa u trgovini na malo u travnju predstavlja, napominju analitičari, još jednu naznaku oštrijeg pada gospodarske aktivnosti. Domaća potražnja nema osnove za rast i oporavak jer je opterećena smanjenjem realnog raspoloživog dohotka, napominju.