Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Zadarska riva najskuplji parking na svijetu

05.06.2012. 22:00
Zadarska riva najskuplji parking na svijetu


Riva je jučer, bar na dva sata, postala jedan od najskupljih parkinga na svijetu. U sklopu relija “2Fast4You” tamo je jučer bilo poredano dvadesetak luksuznih oldtimera, mahom Bugattija starih osamdeset ili devedeset godina, pristiglih iz brojnih europskih država, ali i s Novog Zelanda. Vlasnici vozila vrlo su rado govorili o tome koliko su vremena uložili da bi automobili i danas bili atraktivni i u voznom stanju, s gotovo svim originalnim dijelovima, no jedino o čemu nisu željeli pričati bila je cijena automobila. Naime, nekima od njih ti automobili su u obitelji gotovo cijelo stoljeće, dok su drugi potrošili godine kako bi pronašli sve dijelove i spojili svoje limene ljubimce, a kažu kako se tako nešto ne može procijeniti novcem. Među brojnim Bugattijima posebno su se isticali oni iz dvadesetih godina prošlog stoljeća, tip 40 i 44, ali i nešto noviji 55 iz 1931. godine.
– Kada sam prije dvadeset i više godina kupio automobil, bio je u dijelovima. Nekada spajanje ide brzo, ali odjednom nema dijela i počinješ s potragom. Ponekada ide lagano, ali svakoga tjedna imaš raditi nešto na automobilu. Moj automobil je prirodan, nema elektroniku i vozeći ga rade ti sva osjetila, osjetiš vibracije, a isto tako moraš paziti na puno toga da se ne pokvari, kazao je Jean, vlasnik Bugattija iz 1939. godine.
Reli “2Fast4You” održava se već 10 godina u raznim državama, a ove godine je turneja prema Hrvatskoj krenula 1. lipnja iz Ancone. Nakon Makarske i Dubrovnika 45 članova ove oldtimer organizacije stiglo je u Zadar.
– Užitak je voziti po starim cestama, krajolik je prekrasan. Već smo bili u Splitu i Dubrovniku i idemo za Trogir. Ne možemo razgovarati o cijenama automobila, one ovise o mnogim stvarima i obično ih vlasnici ne žele prodavati. Svake godine s relijem “2Fast4You”idemo u drugu državu, posjetili smo već Grčku, Austriju i Maroko, a ove godine smo u Hrvatskoj i mogu reći da su ceste dobre i nemamo problema s vožnjom, rekao nam je Costantino Franchi, jedan od organizatora.
Osim Bugattija, koji su bili najbrojniji, na ovom reliju veliku pažnju prolaznika privukla je i Alfa Romeo, ali i nešto noviji Porshe Carrera iz 1970-ih godina.