Zlatni u snifanju, bronačni u pušenju!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Roni BRMALJ
Čak 66 posto učenika pilo je alkohol u zadnjih mjesec dana

Hrvatski tinejdžeri treći su u Europi po učestalosti pušenja, sedmi u Europi po opijanju alkoholom, a prvi u drogiranju sprejevima, ljepilima i drugim inhalantima, pokazalo je istraživanja ESPAD, kojim se već gotovo dva desetljeća ispituje učestalost konzumacije cigareta, alkohola i droga među šesnaestogodišnjacima u zemljama Europe. U većini poroka naši su tinejdžeri daleko iznad europskog prosjeka, dok se prosjeka EU drže kad je riječ o pušenju marihuane, konzumaciji drugih droga i sedativa, rečeno je na predstavljanju rezultata ESPAD istraživanja provedenog u 2011. godini, u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

- Očekivali smo smanjenje, ali nema ga. Preventivne aktivnosti očito nisu dovoljne, osobito kod alkohola, i tu zdravstvena politika mora odigrati svoju ulogu. Mladima se mora ograničiti dostupnost alkohola, kao što to čini EU - poručila je Marina Kuzman, voditeljica Službe za školsku medicinu HZJZ-a.

Pet pića za redom

Za razliku od država EU gdje je konzumacija alkohola i cigareta među mladima u padu, mladi u Hrvatskoj sve više piju. U zadnjih godinu dana alkohol je pilo čak 85 posto učenika u dobi od 16 godina, a u zadnjih mjesec dana njih 66 posto. U posljednjih mjesec dana opilo se 24 posto mladića i 17 posto djevojaka, a ispijanje pet ili više pića za redom, što se smatra ekscesivnim pijenjem, priznao je svaki drugi srednjoškolac u toj dobi - 59 posto dječaka i 48 posto djevojčica. U europskom su vrhu po pijenju alkohola među mladima Češka i Danska. Najveći je porast ekscesivnog pijenja zabilježen u Mađarskoj i na Cipru.

Svaki drugi učenik u Hrvatskoj probao je pušiti cigarete, a prema rezultatima ESPAD-a redovito puši 41 posto 16-godišnjaka, što nas smješta daleko iznad EU-prosjeka. U Albaniji, Crnoj Gori i Norveškoj puši oko 12 posto mladih u toj dobi.

Kombinacija

Konzumacija marihuane stagnira od 2007., a u 2011. godini 21 posto dječaka i 15 posto djevojaka uzeli su neko od ilegalnih droga. U Češkoj je takvih čak 43 posto, u Francuskoj 39 posto, a Srbiji i Norveškoj samo šest posto. Istraživanje je kod hrvatskih tinejdžera pokazalo zabrinjavajući trend sve češćeg uzimanja alkohola u kombinaciji s tabletama i pravu eksploziju uporabe inhalanata. "Nemamo objašnjenja za to, probat ćemo objasniti o čemu se radi, jer smo bili uvjereni da je drogiranje ljepilima kod nas prošlost", kaže Kuzman.

Sve veća učestalost pijenja među mladima u Hrvatskoj je posljedica reklamne kampanje pivske industrije, koja udara na mlade i na navijače, upozorio je psihijatar Slavko Sakoman, koji smatra da je jedini lijek protiv pijenja mladih limitiranje reklama i podizanje cijena alkoholnih pića.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno