Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Turistički biser iz Dječjeg raja ostao bez sjaja

Autor: Velimir Brkić

05.06.2013. 22:00
Turistički biser iz Dječjeg raja ostao bez sjaja

Foto: Velimir BRKIĆ



Generator razvoja turizma u Sukošanu i važan činilac turističkog buma šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća, ugasio se. Nakon točno pola stoljeća svoja vrata zatvorilo je popularno PTT odmaralište, zadnjih godina odmaralište Hrvatskih pošta. Ovog ljeta u njemu neće ljetovati nitko, jednostavno će ostati potpuno prazno i otužno.
– Takva je odluka Uprave Hrvatskih pošta u Zagrebu, kratko će Ranko Žic s oko 25 godina direktorskog staža u HP odmaralištu Sukošan pred mirovinom.
Odmaralište na samoj obali pjeskovite uvale Dječji raj, koje je otvoreno još 1963. godine, smješteno je na preko 13 tisuća metara četvornih na četiri lokacije, dvije velike i dvije manje. Osim restorana, kuhinje i upravne zgrade na drugoj većoj lokaciji, na tzv. Trešnjavci, su motel i kamp kućice, boćalište, idealno mjesto za odmor i zabavu.
– Odmaralište ima oko 250 kreveta. Tu je 18-ak kamenih bungalova smještenih kod restorana, kuhinje i upravne zgrade te kod motela. Od toga po dva bungalova su kod Pipca i dva kod hotela Belvedere, nabrajaju sugovornici od kojih su neki na samom početku 60-ih godina u karu vozili kamen i pijesak za gradilište PTT odmarališta, a neki kao djeca bili znatiželjnici.
U njemu su radili brojni Sukošanci i Debeljačani, stalno ili sezonski. Godišnje je bilo 30-ak zaposlenih, danas ih je svega dvoje, Ranko Žic i Ines Borzić, rođena Torbarina.
Tijekom Domovinskog rata PTT odmaralište je služilo i za smještaj hrvatskih branitelja i kao logistika s kuhinjom koja je pripremala preko 500 obroka, uglavnom za branitelje na prvim crtama bojišnice.
– Jedini naš cilj je zadržati cjelokupno odmaralište za buduće generacije, prvenstveno za potrebe razvoja turizma i turističke infrastrukture. Ne kao iznajmljivači bungalova i soba u motelu ili ugostiteljske ponude već za parkirališta, plažne sadržaje, sportsko-rekreacijska igrališta i slično, rekao je načelnik Ante Martinac.
Zbog HP odmarališta nakon telefonskih razgovora odlazi po tumačenja i prve dogovore u Zagreb u resorno ministarstvo i Agenciju za upravljanje državnom imovinom (AUDIO).
– Odmaralište je u vlasništvu države. Odmah po konstituiranju novog Općinskog vijeća, PTT, odnosno HP odmaralište doći će na dnevni red prioriteta, , tvrdi Martinac.


 ODLETJELI SUKOŠANSKI GALEBOVI


Tu su u, i uokolo, PTT odmarališta legendarni sukošanski galebovi vješto “lovili” Zagrepčanke, Čehinje i druge turistkinje. Tu se na plaži, uokolo bungalova i na tzv. gelenderu (željeznoj ogradi), upoznavalo i zaljubljivalo. Bio je to šezdesetih i sedamdesetih, uz sad srušeni restoran Jadere kod Križa na Jadranskoj magistrali, epicentar turizma na srednjem Jadranu, od Puntamike do Crvene luke, pa i dalje i šire, podsjećaju.
– Bio je to i jedinstveni plesnjak na srednjem Jadranu, tu se plesalo, pjevalo, noćarilo, galebarilo, voljelo i pirovalo, sa sjetom će Sukošanci treće životne dobi na terasi kafića Hajduk.