Zamjena starih novim vinogradima

Slika korisnika admin
Vedran SITNICA

 Vijeće za praćenje i unapređenje stanja u vinogradarstvu i vinarstvu Hrvatske održalo je prvu sjednicu na kojoj se raspravljalo u aktualnoj problematici u sektoru, a ministar Tihomir Jakovina izvijestio je o svim aktivnostima koje je Ministarstvo poduzelo prema Europskoj komisiji vezano za zaštitu vina te druga otvorena pitanja iz područja vinarstva i vinogradarstva. Ovdje se intenzivno bavimo ovom problematikom jer su probuđeni i stasali vinari postali dio našeg ponosa. Što, dakle, donosi famoznih 11,8 milijuna eura kao dodatna vinska omotnica, zanima i zadarski kraj.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede prezentirali su članovima Vijeća Nacionalni program za vino u razdoblju od 2014. do 2018. godine, kojim su detaljno razrađene predložene mjere putem kojih će se nakon ulaska u EU moći koristiti vinska omotnica u iznosu od 11,8 milijuna eura godišnje, izvijestili su iz tog ministarstva. Nacionalnim programom predviđaju se tri mjere preko kojih će vinari i vinogradari moći koristiti sredstva iz vinske omotnice. Riječ je o mjerama promidžbe na trećim tržištima, investicija i marketinga vina te potpora za restrukturiranje i zamjenu vinograda, objasnio je ministar Jakovina. Dodao je kako je Nacionalni program usuglašen s Europskom komisijom te bi se uskoro trebao uputiti prema Vladi RH.

Već 15-tak godina traje i provodi se EU politika kojom se potiče - čupanje, odnosno smanjenje vinogradarskih površine, uz naknade vinogradarima. Na taj način EU nastoji zaštiti postojeće vinare od sve snažnije konkurencije. Postoji ipak način kako saditi - vinska omotnica EU za Hrvatsku iznosi 11,8 milijuna eura godišnje, ili oko 90 milijuna kuna. Ona je mimo 373 milijuna eura godišnjih izravnih plaćanja u poljoprivredi. Plasirati se može - za promidžbu na trećim tržištima, dakle razvoj izvoza vina izvan zemalja EU što je stalna potreba EU. Drugi je segment - restrukturiranje ili zamjena vinograda. Dakle, nastavak politike - "čupanja" vinograda i kretanje nekim drugim kulturama ili preslagivanje unutar postojećih vinograda. I postoji mjera investicija i marketinga vina. Kod investicija jasno je da se ne radi o - novim sadnjama, već unaprjeđenju postojećih imanja, podruma, vinograda, opreme, i sl.

 Ostaje naravno spomenuta omotnica za razminiranje - njome ćemo imati dodatnih 9,6 milijuna eura godišnje za razminiranje i stavljanje u funkciju zemljišta, kroz što će se vjerojatno moći vršiti povrat dijela površina pod vinogradima, a na žalost od nas do Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema ima bivših vinograda pod minama.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika breskva
"EU nastoji zaštiti postojeće vinare". Čije? Sigurno ne hrvatske! I sad kad udjemo u EU gdje ćemo to izvoziti vino? Tako će nam zabraniti da sadimo masline,bajame,višnje,jer smo,po njima,prekoračili kvotu. Možda da sadimo čičak,jer za babu nikako ne mogu naći autohtoni čičak sa zaštićenim podrijetlom. Šta je sa velikim potencijalom Županije u proizvodnji ekoloških vina?