Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zamjena starih novim vinogradima

Autor: Damir Maričić

05.06.2013. 22:00
Zamjena starih novim vinogradima

Foto: Vedran SITNICA



 Vijeće za praćenje i unapređenje stanja u vinogradarstvu i vinarstvu Hrvatske održalo je prvu sjednicu na kojoj se raspravljalo u aktualnoj problematici u sektoru, a ministar Tihomir Jakovina izvijestio je o svim aktivnostima koje je Ministarstvo poduzelo prema Europskoj komisiji vezano za zaštitu vina te druga otvorena pitanja iz područja vinarstva i vinogradarstva. Ovdje se intenzivno bavimo ovom problematikom jer su probuđeni i stasali vinari postali dio našeg ponosa. Što, dakle, donosi famoznih 11,8 milijuna eura kao dodatna vinska omotnica, zanima i zadarski kraj.
Predstavnici Ministarstva poljoprivrede prezentirali su članovima Vijeća Nacionalni program za vino u razdoblju od 2014. do 2018. godine, kojim su detaljno razrađene predložene mjere putem kojih će se nakon ulaska u EU moći koristiti vinska omotnica u iznosu od 11,8 milijuna eura godišnje, izvijestili su iz tog ministarstva. Nacionalnim programom predviđaju se tri mjere preko kojih će vinari i vinogradari moći koristiti sredstva iz vinske omotnice. Riječ je o mjerama promidžbe na trećim tržištima, investicija i marketinga vina te potpora za restrukturiranje i zamjenu vinograda, objasnio je ministar Jakovina. Dodao je kako je Nacionalni program usuglašen s Europskom komisijom te bi se uskoro trebao uputiti prema Vladi RH.
Već 15-tak godina traje i provodi se EU politika kojom se potiče – čupanje, odnosno smanjenje vinogradarskih površine, uz naknade vinogradarima. Na taj način EU nastoji zaštiti postojeće vinare od sve snažnije konkurencije. Postoji ipak način kako saditi – vinska omotnica EU za Hrvatsku iznosi 11,8 milijuna eura godišnje, ili oko 90 milijuna kuna. Ona je mimo 373 milijuna eura godišnjih izravnih plaćanja u poljoprivredi. Plasirati se može – za promidžbu na trećim tržištima, dakle razvoj izvoza vina izvan zemalja EU što je stalna potreba EU. Drugi je segment – restrukturiranje ili zamjena vinograda. Dakle, nastavak politike – “čupanja” vinograda i kretanje nekim drugim kulturama ili preslagivanje unutar postojećih vinograda. I postoji mjera investicija i marketinga vina. Kod investicija jasno je da se ne radi o – novim sadnjama, već unaprjeđenju postojećih imanja, podruma, vinograda, opreme, i sl.
 Ostaje naravno spomenuta omotnica za razminiranje – njome ćemo imati dodatnih 9,6 milijuna eura godišnje za razminiranje i stavljanje u funkciju zemljišta, kroz što će se vjerojatno moći vršiti povrat dijela površina pod vinogradima, a na žalost od nas do Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema ima bivših vinograda pod minama.