Kajakaši se spuštaju niz Zrmanju

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Vedran SITNICA

Na pješačkom mostu rijeke Save uoči Međunarodnog dana zaštite okoliša (5. lipnja), svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund for Nature) započela je novo izdanje svoje nacionalne kampanje „Naše rijeke, naše blago!". Početak turneje obilježio je spust kajakaša Kanu kluba Končar koji su držeći transparent akcije „Veslajmo za naše rijeke!" koja se provodi u sklopu kampanje, slikovito prošli ispod mosta naše najveće rijeke.

U razdoblju od 5. do 10. lipnja kajakaši će se spustiti po šest hrvatskih rijeka. Osim rijeke Save veslat će se Dravom (5. lipnja), Kupom (6. lipnja), Zrmanjom (8. lipnja), Koranom (9. lipnja) i Mrežnicom (10. lipnja). WWF Adria je kao dio kampanje pokrenula i peticiju za spas rijeke Krupe usmjerenu prema Ministarstvu zaštite okoliša i energetike i Zadarskoj županiji. Kanjon rijeke Krupe treba se izuzeti iz svih oblika korištenja u hidroenergetske svrhe na ovoj samo sedam kilometara dugoj rijeci.

„Svim rijekama ćemo veslati, osim po rijeci Krupi na kojoj je zabranjeno veslanje, pa ćemo pješačiti, tako da ćemo ustvari obići ukupno sedam rijeka. Cilj ove kampanje je osvijestiti javnost i donosioce odluka o potrebi očuvanja naših rijeka i njihovog korištenja na održiv način koji ne ugrožava biološke, ekološke i krajobrazne karakteristike. Naše rijeke su naše blago, te se na taj način prema njima treba i odnositi!", istaknula je Irma Popović Dujmović iz WWF Adrije.

Kajakaši će tijekom cijele kampanje dokumentirati svoje veslanje fotografijama i videima kako bi prikazali javnosti ljepotu slobodnih rijeka, ali i prikazali drastičnu promjenu koja se događa s rijekom prije i poslije izgradnje brane.

„Hidroelektrane, bile velike ili male, imaju dugoročne posljedice na živi svijet rijeke, ali i okolnog stanovništva. Imamo najnovije primjere malih hidroelektrana, na Kupi mHE Ilovac i Mrežnici mHE Dabrova dolina, gdje se jasno vidi kako nisu poštivani uvjeti zaštite prirode i okoliša, te je područje ograđeno i postalo je nepristupačno za druge korisnike, kaže Denis Francisković iz karlovačke udruge Eko Pan.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno