Zadarski gimnazijalci među najuspješnijima u Hrvatskoj

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 

Nevjerojatno iskustvo kojeg ćemo se uvijek sjećati sa smiješkom. Neprocjenjivo vrijeme provedeno sa školskim kolegama i zajednički usponi i padovi koji su nam uvijek bili poticaj. Miješanje različitih emocija - od početnih ushićenja do razočaranja, prihvaćanja neuspjeha, upornosti i želje za ponovnim pokušajima. Trud koji se zaista isplatio jer smo se dobro zabavili i puno naučili. Sve su to riječi kojima su učenici i profesori iz svih krajeva Hrvatske opisali svoja iskustva iz sudjelovanja u Ljepoti kristalnih ploha, jedinstvenom natjecanju u izvođenju kristalnog rasta, odnosno kristalizacije zadanog materijala.

Učenici Gimnazije Vladimira Nazora iz Zadra osvojili su prvo mjesto u kategoriji rasta anorganske soli, a uz njih su se istaknuli i timovi Prirodoslovne škole Vladimira Preloga iz Zagreba, Gimnazije Sisak i Gimnazije Josipa Slavenskog iz Čakovca koji su podijelili treće mjesto. Zapažene su rezultate na natjecanju ostvarili i učenici Gimnazije Jurja Barakovića iz Zadra.

Natjecanje je namijenjeno učenicima od sedmog razreda osnovne škole do završnog razreda gimnazija, strukovnih i obrtničkih škola u Hrvatskoj, a provodi se u trima kategorijama, pri čemu je zadatak natjecatelja u određenom vremenskom razdoblju pripraviti što veći i pravilniji kristal. Ove je godine natjecanje okupilo više od 500 učenika iz cijele Hrvatske koji su izvodili pokuse, vodili bilješke i mjerenja te nakon toga obrađivali rezultate na temelju svojih opažanja i poznavanja školskog gradiva. Kristale i laboratorijske dnevnike potom su dostavljali stručnoj komisiji koja je ocjenjivala nekoliko elemenata - monokristalnost, pravilnost bridova, pravilnost i razvijenost ploha, bistrinu, masu i laboratorijski dnevnik.

Glavni je cilj natjecanja, koje organiziraju Hrvatska udruga kristalografa, Hrvatska kristalografska zajednica i Pliva Hrvatska, stvoriti pozitivan stav prema znanosti, istraživanju i učenju pomoću neposrednog iskustva među mlađim generacijama te doprinijeti što kvalitetnijem obrazovanju. Najuspješniji sudionici drugog natjecanja su u Plivinom Istraživačkom institutu proglašeni najboljim mladim kristalografima u Hrvatskoj te su im dodijeljene diplome i vrijedne nagrade za njihov rad i trud.

 „Ponovnom organizacijom natjecanja Ljepota kristalnih ploha željeli smo dodatno doprinijeti kvalitetnom obrazovanju, približiti kristalografiju učenicima, ali i potaknuti ih na razmišljanje o prednostima koje donosi odabir prirodnih znanosti kao životnog zanimanja, izjavio je dr. sc. Aleksandar Višnjevac, predsjednik Hrvatske udruge kristalografa i jedan od članova stručne komisije.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno