Francuzi prešli 1800 kilometara da bi DVD-u Biograd donirali 250 tisuća kuna vrijedno vatrogasno vozilo

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
SIGURNOST U SEZONI
Mi smo vatrogasci braća, za vatrogasce nema granica. Vatrogasci su dobri ljudi, ovo je važan dan za grad Biograd na Moru i sve vatrogasce, poručio je Darko Banić, zapovjednik JVP Biograd, te podsjetio na važnost, spremnost i opremljenost dobrovoljnih vatrogasnih društava
Velimir BRKIĆ
Svečana dodjela ključeva i popratne dokumentacije

Dragovoljno vatrogasno društvo Biograd je osvojilo svojevrsni jackpot, od jučer je opremljenije za 250.000 kuna vrijedno polovno šumsko vatrogasno vozilo marke Renault koje će im umnogome pomoći u ovoj protupožarnoj sezoni. Vozilo je donacija francuske nevladine udruge PUI koja okuplja vatrogasce za međunarodne hitne slučajeve.

Vozeći oko 1800 kilometara vozilo su u Biograd dovezli francuski vatrogasci Remy Desbois i Alan Deffontis, a Ivici Kapitanoviću Šulcu, predsjedniku DVD Biograd, ključeve je predao Stephane Tijardović, regionalni ataše za unutarnju sigurnost pri veleposlanstvu Francuske u Republici Hrvatskoj.

- Ova akcija u prelijepom i gostoljubivom Biogradu peta je organizirana akcija Veleposlanstva Francuske na području civilne sigurnosti. Vrlo smo ponosni jer znamo da te akcije mogu čuvati živote i imovinu. Ovo je znak povjerenja u odličnu suradnju s vama te mogu poručiti da smo i ubuduće spremni odgovoriti na vaše potrebe na tom području, kazao je Tijardović.

Vozilo povećava operativnu sposobnost društva jer može na nepristupačan teren dovesti vodu, a i u pokretu može gasiti požar, jer ima vitlo i neovisnu pumpu o vozilu što je njegova velika prednost.

- Mi smo vatrogasci braća, za vatrogasce nema granica. Vatrogasci su dobri ljudi, ovo je važan dan za grad Biograd na Moru i sve vatrogasce, poručio je Darko Banić, zapovjednik JVP Biograd, te podsjetio na važnost, spremnost i opremljenost dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Svečanost je upriličena ispred zgrade JVP Biograd gdje su stacionirana vatrogasna vozila DVD-a. Biograđani su Francuzima dodijelili zahvalnice i prigodne darove s ekološkim proizvodima. Francuzi su uzvratili, između ostalog Baniću je dodijeljena medalja Ureda za međunarodnu suradnju francuske policije.

- Srce vatrogasaca je veliko. O načinu kako vatrogasci rade ne trebam govoriti. Iako se radi o volonterstvu, to je profesionalizam, znanje i odgovornost prema poslu, ponosno govori Banić.

Donirano šumsko vozilo zapremnine 3.000 litara namijenjeno je za gašenje požara otvorenih prostora i za intervencije na teškim terenima

- Koliko će nam ono znači dovoljno je reći da u voznom parku imamo dvije autocisterne, kombi za prijevoz vatrogasaca i zapovjedno vozilo, ističe Šulc dodajući kako DVD broji 20 vatrogasaca, među kojima je i deset aktivnih vatrogasaca.

Marijan Stopfer, zamjenik biogradskog gradonačelnika, istaknuo je kako će se vatrogastvo razvijati i dalje na dobrobit svih žitelja grada Biograda na Moru i Republike Hrvatske.

- Biogradski vatrogasci su ovogodišnji hit, u najvećoj akciji do sada zajedno sa 14 djelatnika na javnim radovima krče i čiste šumu u Parku Soline, svugdje gdje je to nužno potrebno kako bi od požara zaštitili šume, neprocjenjivo prirodno bogatstvo, ponosno priča Stopfer.

Protekla požarna sezona je bila katastrofalna, no vatrogasci su se iskazali primjerenom učinkovitošću i požrtvovnošću.

- Svim vatrogascima želim vjetar u leđa, što manje posla i što više druženja, zaželio je Stopfer.

Velike zasluge što je vozilo stiglo upravo u Biograd idu zapovjedniku DVD-a Anti Katuši i njegovom prijatelju Dubravku Regoviću, članu DVD-a Samobor koji radi kao instruktor u Vatrogasnoj školi u Zagrebu.

- Ja sam mala karika u tom lancu donacije ovog vozila. Zajedno sam s Dubravkom bio u vatrogasnoj školi. A kako on radi kao instruktor u Vatrogasnoj školi gdje dolaze i francuski instruktori kako bi obučavali naše vatrogasce, uspostavljena je plodonosna suradnja, objašnjava zapovjednik Katuša koji je u DVD-u, kao i predsjednik Šulc entuzijast i volonter bez ikakve novčane i bilo kakve druge nadoknade.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)