Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Naše je poslanje osigurati glavne preduvjete razvoja

06.06.2018. 19:08
Naše je poslanje  osigurati glavne  preduvjete  razvoja


Imamo problem "divljih" kampera, čartera,vezova…  Znam i za konkretan primjer gdje je ispred jedne kuće na obali u  kojoj se iznajmljuju apartamni, čovjek stavio 30 "bova". Veliki broj  gostiju doći će ovoga ljeta na naše područje i mi moramo biti što  spremniji. Naš cilj i poslanje je da svakom mjestu u našoj županiji  osiguramo pitku, tekuću vodu, riješimo problem odvodnje i zbrinjavanja otpada. To su glavni preduvjeti razvoja. A, kad je o vodi riječ na sastanku smo se dogovorili da ovoga ljeta našim otocima  priskoče u pomoć i cistrene iz zaleđa – najavio  je na konferenciji za novinare zadarski župan Božidar Longin.
Pressica je održana nakon radnog sastanka zatvorenog za javnost  kojeg župan Longin održava redovito, svakoga mjeseca sa svim  načelnicima i gradonačelnicima u Zadarskoj županiji, a danas su na  pressici osim župana bila i dvojica njegovih zamjenika te kao predstavnik kontinentalnog dijela županije – načelnik Općine Poličnik i  saborski zastupnik Davor Lončar, načelnik Općine Sali Zoran Morović i njegov kolega iz Općine Sveti Filip i Jakov Zoran Pelicarić. 
– Odvodnja je jako bitna i za sada jedina aglomeracija koja nam  je ostala "nepokrivena " je aglomeracija Novigradsko more kojom  se pokriva i Općina Gračac, Starigrad, Jasenice, Posedarje, Ražanac  te Grad Benkovac i mjesta oko njega. Uskoro krećemo u izradu studije i za taj dio naše Županije. Što se tiče vodvodizacije otoka kojih  je 126- Ugljan i Pašman su nedovoljno "pokriveni". Moramo dovesti pitku vodu svima i dat ćemo sve od sebe da pokrenemo projekte  od kojih su neki već i potpisani – nastavio je župan Longin.
Govoreći o turizmu župan je mišljenja kako smo već došli u situaciju da i naše more moramo zaštititi zbog golemog broja plovila  koji ga zagađuju, a njegov je prijedlog uvođenje vinjete za svako  plovilo koje uđe u Republiku Hrvatsku.
Načelnik Općine Sali koji je posljednjih nekoliko dana bio u fokusu javnosti zbog izdašnih naknada koje Općina daje po svakom  novorođenom djetetu, a riječ o 60 tisuća kuna uz preduvjet da je  obitelj prije toga najmanje tri godine živjela na otoku – izrazio je  zadovoljstvo što će se pokrenuti projekt vodoopskrbe.
– Konačno će se ubrzati kreiranje studije vodoopskrbe zadarskog  arhipelaga. Zaključili smo da je najbolje rješenje povezivanje vodovoda s kopna. Preko zime imamo 1500 stanovnika, a taj se broj ljeti  popne na 10 000. Privremena rješenja nisu dostatna, a sada nema  zapreke da se već započeti projekt privede kraju i kandidira za EU  sredstva. Za ovu sezonu bit ćemo spremni kroz cisterne i vodonosce – zaključio je načelnik Zoran Morović.
Na novinarsko pitanje vezano uz ljekarnu koja je nakon šest godina zatvorila svoja vrata, načelnik Morović je odgovorio kako se na  natječaj raspisan već početkom godine, javila jedna ustanova, pa je  odustala, ali kako vjeruje da će uskoro taj problem riješiti jer će  Općina ponuditi sufinanciranje rada ljekarne, ali im još treba suglasnost općinskih vijećnika te Ministarstva zdravstva.
Davor Lončar načelnik Općine Poličnik je rekao da je njima najbitniji kanalizacijski sustav što je u fazi izrade studije i najvažniji je  preduvjet razvoja gospodastva. Ne otkrivajući detalje rekao je kako  imaju nekoliko pisma namjere i stranih i domaćih ulagača vezana  uz proizvodne djelatnosti gdje bi posao moglo naći i do dvije tisuće  ljudi. Pohvalio se i kako na njihovom području već ima stotinjak  kuća sa 60 bazena i da turizam u zaleđu "cvate", a najviše ih je u  Murvici i Briševu i dijelom u Poličniku i popunjeni su gotovo šest  mjeseci u godini.
Isto je rekao i načelnik Općine Sveti Filip i Jakov Zoran Pelicarić  naglašavajući kako je popunjenost kapaciteta s bazenima u zaobalju, veća nego kuća koje su prvi red do mora.
Župan Longin se kratko osvrnuo i na budući Centar za gospodarenje otpadom Biljane Donje podsjećajući kako su pristigle ponude  otvorene tek prije tri dana, ali s obzirom na to da su cijene znatno  veće od predviđenih, o tome je obavijestio resornog ministra.