Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

S 450 broj korisnika Socijalne samoposluge pao na 280

06.06.2018. 12:42
S 450 broj korisnika Socijalne samoposluge pao na 280


Nakon što je prije četiri godine otvorena u prostorima Samostana svetog Frane na Poluotoku, prošlo je već i godinu dana od kada je zadarska Socijalna samoposluga iz tog prostora premještena na adresu Franje Tuđmana 24, odmah uz Pučku kuhinju i u blizini prenoćišta za beskućnike te upravne zgrade Caritasa Zadarske nadbiskupije, pod čijem okriljem i postoji.
– Svi naši korisnici su se već, navikli na ovu lokaciju. Mnogi su nam i rekli da im je to praktičnije jer puno puta trebaju nešto kod nas u upravnoj zgradi, pa im je zapravo sada sve tu, u istom krugu. Posljednje vrijeme nismo imali nekih većih donacija, ali uvijek ima pojedinačnih donacija naših građana što nas osobito veseli jer to znači da su naši ljudi iskreno i duboko senzibilizirani i da su uvijek rado spremni pomoći i dati onoliko koliko mogu. Najvažnija od svega jest činjenica da zadarska Socijalna samoposluga od dana otvorenja nikada, nije zatvorila svoja vrata i nije ostala prazna jer najosnovnijih prehrambenih artikala kao što je šećer, brašno, ulje, pašta – uvijek ima. Stalno nas prate Grad i Županija i uz pomoć naše Nadbiskupije vjerujem da će tako i ostati. Što se tiče higijenskih potrepština, tu bi nam svakako, dobro došla poneka donacija – poručila je Mirjana Tadić zamjenica ravnatelja Caritasa Zadarske nadbiskupije.
Dodala je i kako se s početkom ljeta svake godine, pa tako i ove, broj obitelji – korisnika Socijalne samoposluge smanjuje. Već sada krajem svibnja i prvim danima lipnja broj od 450, smanji se na 280 korisnika jer svi oni koji su radno sposobni, nađu posao u sezoni.
– Osim toga, mi smo već drugi puta aplicirali na FEAD projekt, što će nam značajno olakšati pružanje pomoći svim našim korisnicima. FEAD projekt je kao što znate, Fond europske pomoći za najpotrebitije. Naime, 12. ožujka 2014. godine, stupila je na snagu Uredba Europskog parlamenta i Vijeća Europske unije kojom se uspostavlja Fond europske pomoći za najpotrebitije – FEAD. Fond je uspostavljen za razdoblje od 1. siječnja 2014. do 31. prosinca 2020. godine, a u navedenom razdoblju Republika Hrvatska na raspolaganju ima sredstva u iznosu od 36,6 milijuna eura. Cilj tog Fonda je promicanje socijalne kohezije i socijalne uključenosti koji bi trebao smanjiti siromaštvo. Dakle, na taj se način pruža nefinancijska pomoć najpotrebitijim osobama, poput hrane i osnovne materijalne pomoći kao što su odjeća, higijenski proizvodi, školski pribor… Mi smo se sad opet javili na taj natječaj i vjerujemo da bi do 1. rujna ove godine trebalo doći do potpisivanja ugovora – objasnila je Mirjana Tadić.
Što se pak, tiče prenoćišta za beskućnike njihov broj se nekako ustalio na njih sedmoricu od kojih i oni pomažu u Pučkoj kuhinji, održavaju prenoćište čistim i urednim, ali i rade u polju.
I to je podsjećamo, projekt koji je počeo prije dvije godine, a riječ je o poljoprivrednom zemljištu od oko 4.000 četvornih metara na Bokanjcu gdje korisnici zadarskog prenoćišta rade i obrađuju zemlju, a sve ono što uzgoje ide za potrebe zadarske Pučke kuhinje.
– Poplava koja je Zadar pogodila 11. rujna prošle godine i nama je napravila golemu štetu na poljoprivrednom dobru. Ali, naši su korisnici bili uporni i strpljivi tako da smo uspjeli sanirati štetu. Sada tamo imamo 250 kg krumpira, 150 sadnica rajčica… A, uskoro krećemo i sa sadnjom 77 stabala smokava – otkrila je na kraju Mirjana Tadić.