Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

GREEN TALKS Racionalno korištenje energije je imperativ, ali i izazov

06.06.2019. 13:47
GREEN TALKS Racionalno  korištenje  energije je  imperativ,  ali i izazov


Jutros je u Gradskoj knjižnici Zadar, u organizaciji Hrvatskog  savjeta za zelenu gradnju i u suradnji s Gradom Zadrom i Društvom arhitekata Zadra održan simpozij o zelenoj gradnji – GREEN TALKS – pod  nazivom: "Održiva gradnja & nZEB".
Riječ je besplatnim edukacijama namijenjenima širokoj stručnoj javnosti – inženjerima građevine, geodezije, strojarstva, elektrotehnike, arhitektima, krajobraznim arhitektima, ekonomistima, kao i svima zainteresiranima koji u svom poslovanju trebaju koristiti adekvatna znanja o  zelenoj gradnji. Cilj ovakvih simpozija je interaktivnim dijalogom i  stručnim prezentacijama poticati područje razvoja zelene i održive gradnje i na taj način pridonijeti očuvanju okoliša i zaštiti planeta od utjecaja negativnih klimatskih promjena.


Važnost energetskog sektora
Na otvorenju ovog višesatnog simpozija nazočnima se u ime županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove najprije obratio Ante Vukašina, pomoćnik pročelnika za energetiku  i infrastrukturu. On je izrazio zadovoljstvo što se ovaj 32. GREEN TALKS  održava u Zadru, te je naglasio kako je riječ o važnim edukativnim aktivnostima koje promoviraju programe zelene gradnje.
– Racionalno korištenje energije nije samo imperativ već i izazov, kazao je Ante Vukašina ističući kako je energetski sektor iznimno važan jer  omogućuje poticanje novih investicija, gospodarski rast, nova zapošljavanja, te oživljavanje mrtvog kapitala.
U ime Grada Zadra pozdravne riječi i dobrodošlicu sudionicima simpozija uputila je i Ana Bajlo, voditeljica gradskog Odsjeka za energetsku  učinkovitost koja je navela kako Grad Zadar prepoznaje značaj projekata  energetske obnove, te već devet godina provodi politiku sustavnog gospodarenja energijom.
– Zadali smo si ambiciozne ciljeve među kojima je i smanjenje CO2 za  20 posto do 2020. godine, a do 2030. za polovicu. Upravo sustav graditeljstva emitira najviše CO2, ali je s druge strane riječ o sektoru gdje  možemo postići najveće uštede, kazala je Ana Bajlo govoreći o potrebi  smanjenja ugljik dioksida (CO2) na koji otpada najveći udio stakleničkih  plinova.
Predsjednica Društva arhitekata Zadar Nives Kozulić također je pozdravila sudionike, te izrazila zadovoljstvo što su i Grad i Županija prepoznali ozbiljnost ovog projekta, ističući važnost educiranja i dobivanja  informacija o ovoj bitnoj tematici.


Panel diskusija
Osim Zadarske županije, Grada Zadra i Društva arhitekata Zadar  GREEN TALKS su podržali i Ministarstvo graditeljstva i prostornoga  uređenja, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Hrvatska  udruga energetskih certifikatora, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Zadar, Društvo inženjera i tehničara arhitekata, građevinara i geodeta Zadar, Zavod za prostorno uređenje Zadarske županije, te  Hrvatska komora arhitekata.
Poduzeća koja su sudjelovala na zadarskom GREEN TALKS-u s edukativnim i promotivnim prezentacijama su GEALAN d.o.o. na temu: „Energetski učinkoviti prozorski sustavi za nZEB“, Fibran d.o.o. na temu: „XPS  od temelja do krova = NeZEBe“, Mapei Hrvatska d.o.o. na temu: „Materijali su presudni za održivu gradnju“, Ytong porobeton d.o.o. s temom:  „Energetski učinkovita zaštita“ te Hansgrohe d.o.o. s temom: „EcoSmart  rješenja za uštedu“.
Na kraju simpozija održana je pod moderatorstvom Goranke Tropčić  Zekan iz Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju panel diskusija na kojoj su  sudjelovale ključne osobe važnih institucija, te društva arhitekata i  inženjera. Kao uvod u panel diskusiju moderatorica je održala prezentaciju na temu: „nZEB– definicija, metodologija, projektiranje“. Zadarski  GREEN TALKS je tako okupio pedesetak sudionika koji su aktivno sudjelovali u programu i stekli vrijedna dodatna znanja iz područja zelene i  održive gradnje.