Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

KROJAČI GRANICA Talijanski desničar Lorenzo Giorgi dijeli kartu Italije s ucrtanim Zadrom i Dalmacijom

06.06.2019. 07:51
KROJAČI GRANICA Talijanski  desničar  Lorenzo Giorgi  dijeli kartu  Italije s  ucrtanim  Zadrom i  Dalmacijom


Talijanski desničar  Lorenzo Giorgi, pročelnik za opće  upravne poslove u Poglavarstvu  Trsta, inače član Berlusconijeve stranke  Forza Italia, podijelio je na društvenim mrežama kartu Iredentističkog  pokreta Italije (Movimento irredentista italiano) na kojoj su Istra, Rijeka,  Kvarnersko otočje, Zadar, pa čak i čitava Dalmacija u sastavu  talijanske  države. Uz kartu na svojoj  izvornoj objavi, Giorgi je napisao: "Ništa se ne  može smatrati gotovim ako se ne završi pravedno".
Da u talijanskoj politici djeluje i desničarska politička struja koja  Istru i  Dalmaciju još uvijek sanja i priželjkuje  u sastavu Italije – to nije tajna. Na  to nas s vremena na vrijeme podsjete neki talijanski političari, a takav je  dojam nedavno ostavio, primjerice, i predsjednik Europskog parlamenta  Antonio Tajani, koji je na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve fojbi u Bazovici svoj govor završio parolom: Živjele talijanska Istra i Dalmacija!


Slučaj Antonija Tajanija
U povodu talijanskog Dana Republike, na svom Facebook profilu Lorenzo Giorgi je podijelio ilustraciju koja prikazuje siluetu Italije na državnoj zastavi, s tim što njegova Italija ne završava između Kopra i Trsta, nego se proteže južnije, preko Istre sve do – Splita. Uključuje, dakle i "neprežaljeni" Zadar koji je pod talijanskom vladavinom bio od Rapallskog  ugovora 1920. pa do kraja Drugog svjetskog rata. Zadar su 3. studenoga  1918. okupirale talijanske postrojbe, a Rapallskim sporazumom iz 1920.  naš grad, otoci Lastovo, Palagruža, Cres i Lošinj prepušteni su Talijanima, a isto se dogodilo i s Rijekom 1924. godine. Tako je Zadar postao malena talijanska enklava u srcu  Dalmacije površine svega 51 kvadratnog  kilometra i sa 17.065 stanovnika.
Povratak pod maticu zemlju, doduše unutar bivše SFR Jugoslavije, Zadar je doživio tek po svršetku Drugog svjetskog rata.
 Zabavno je pritom da na svojoj službenoj stranici tršćanski vijećnik  već u uvodu piše da je uvijek u potrazi za novom inspiracijom i novim  idejama. Ovaj put za idejom talijanske Istre i Dalmacije.


U potrazi za novom inspiracijom
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske reagiralo je osuđujući Giorgiovu objavu:
"Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske  najoštrije osuđuje objavu gradskog vijećnika grada Trsta Lorenza Giorgija na njegovom Facebook profilu, u kojoj prikazuje zemljovid Italije s pripojenim hrvatskim dijelom Istre, Primorjem i dalmatinskom obalom Republike Hrvatske.
Ovakvi iredentistički ispadi jednog lokalnog političara, člana stranke  „Forza Italia“ ne pridonose daljnjem jačanju dobrosusjedskih odnosa  dviju država. Svaki pokušaj povijesnog revizionizma i izražavanje teritorijalnih pretenzija, bez obzira s koje razine dolazili, najoštrije osuđujemo, te isto očekujemo od svih političkih opcija jedne države članice Europske unije", stoji u priopćenju Ministarstva.
Hrvatska je diplomacija reagirala na ovog talijanskog "krojača granica" usred suvremene Europe 21. stoljeća, ali je pokazala blagonaklonost  prema istim takvim "krojačima" koji dolaze iz vlastite kuće.
   Naime, 2009. mediji su zabilježili slučaj hrvatskog diplomata Marija  Marcosa Ostojića (a diplomati strogo moraju paziti da zastupaju službenu državnu politiku!), koji je bio na čelu Hrvatske republikanske zajednice, stranke koja je zagovarala Hrvatsku do Drine i tražila da se iz preambule Ustava izbaci dio koji vrednuje antifašizam. Kada su novinari upitali  MVPEI  je li zagovaranje Hrvatske do Drine u suprotnosti sa statusom diplomata od kojega se očekuje zastupanje službene politike svoje države,  iz MVPEI je stigao odgovar da je HRZ upisana u registar stranaka, te da  treba odvojiti ono što diplomat radi na radnom mjestu od onoga za što  se zalaže kroz osobni politički angažman. Analogno tome, ako je za MVP  politička aktivnost njihova vlastitog diplomata koji zagovara veliku Hrvatsku njegova osobna politička stvar (iako to radi javno), po kojoj onda  osnovi Zrinjevac sebi daje za pravo da službeno reagira na "osobnu  stvar" talijanskog desničara!? Je li  za naše Ministarstvo zalaganje za "talijansku Dalmaciju" tršćanskog desničara hereza koja zaslužuje diplomatsku notu, a javno zalaganje hrvatskog desničara za "Hrvatsku do  Drine" privatna stvar njihova diplomata?!




Primjeri Ostojića i Đodana
Komparativni primjer jednog Giorgija i Tajanija s talijanske strane, kao  i Ostojića, pa i 'legendarnog ' Šime Đodana s "hrvatskim barjakom navrh  gore  Romanije", s hrvatske strane – jasno govori kako se s ciljem mira i  razumijevanja na ovim povijesno trusnim i bolnim područjima svatko  treba s ekstremizmima najprije obračunati u vlastitoj kući. Jer, svako zagovaranje promjena državnih granica znači samo jedno: istovjetnu reakciju druge strane, nepovjerenje, prijezir, mržnju i na koncu – rat.
Politički idiotizam ne poznaje granice ni nacionalnosti. Nažalost, ima  ga posvuda. Zato ga uvijek i svugdje treba mjeriti istim "metrom", kako u  svojoj tako i u tuđim kućama.