Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

MAGIČNA MOČVARA Na licu mjesta nastaje sve od prirode i radovi ostaju u prirodi

06.06.2019. 14:02
MAGIČNA MOČVARA Na licu  mjesta  nastaje sve  od prirode i  radovi  ostaju u  prirodi


Kako izgleda Vransko jezero u očima kreativnih učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna možete pogledati na izložbi Magična močvara koja je danas otvorena u crkvi sv. Dominika u Zadru.
Izložba je nastala kao rezultat suradnje Škole primijenjene umjetnosti  i dizajna i Parka prirode Vransko jezero.
– Ovo nam je najdraži projekt jer ga radimo u suradnji s Parkom prirode Vransko jezero jer imamo mogućnost otići na terensku nastavu s  učenicima te tamo odrađujemo sve ono što uče na nastavi – likovne elemente, likovni jezik. Ove godine smo odlučili koristiti se umjetničkim  pravcem "land art" koji nam je svima drag, rekla nam je Bojana Vukojević, nastavnica te jedna od voditeljica projekta. Uz nju na projektu još rade i Ana Debelić, Irena Baković Marušić, Lea Ljuba Kocijan, Martina Beneta.
Kaže kako su se za land art odlučile jer je to način kako najlakše mogu  sve primjeniti što su radile s učenicima – odnosno na licu mjesta naprave  sve od prirode i onda ti radovi ostaju u prirodi.
 – Želimo kod djece stvoriti osjećaj za ekologiju te da nije toliko bitno  stavljati radove u muzeje i izlagati nego da budu skromniji i skrušeniji.  Osim ove tehnike, dio radova nastao je u tehnici olovke, tuša, imamo  akrila, mozaika, reljefa, keramike, skulpture od stiropora, žice, pojasnila  je Vukojević. Istaknula je kako učenici obožavaju raditi na ovom projektu  te jedva čekaju sljedeću godinu.
Maja Bjelić, stručna suradnica za edukaciju u Parku prirode rekla nam  je kako je ovo druga godina da surađuju sa školom.
– Ideja je bila da se prirodna baština parka na neki umjetnički način  prenese javnosti. Ovako smo htjeli povezati biologiju i umjetnost, rekla  nam je Bijelić.
– Ovo je druga godina da se izložba održava i ima višestruku korist,  naime učenici imaju terensku nastavu, razvijaju svijest o ekologiji, ljubav  prema našim prirodnim ljepotama i kreativnost, kao što se i vidi u radovima, rekla je Marjana Bakmaz, ravnateljica škole dodavši kako se nada  da će se suradnja nastaviti i ući u redovni plan.