Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

POSUDIONICA Neki umru dok čekaju red za krevet

06.06.2019. 07:32
POSUDIONICA Neki umru  dok čekaju  red za  krevet


Iako nema dana da u zadarsku Posudionicu ortopedskih pomagala ne navrati netko od građana kojima član obitelji hitno treba ortopedsko pomagalo, za ovim medicinskim proizvodima posebno velika  potražnja vlada tijekom ljeta. Zbog većeg boravka na otvorenom, bolesnicima su pomagala poput invalidskih kolica ili hodalica od velike  važnosti, a potražnja uvelike premašuje dostupnost ovih pomagala.


Nedostaje invalidskih kolica, hodalica…
– Iako ima upita i od pacijenata iz drugih dijelova Hrvatske koji ljeti  borave u Zadru, pa i od inozemnih gostiju, ortopedska pomagala iznajmljuju se u pravilu stanovnicima Zadarske županije, kaže voditeljica Posudionice ortopedskih pomagala Zadar Marija Šarlija, te navodi kako  najviše nedostaju oni proizvodi koji su ujedno i najskuplji, poput medicinskih kreveta, antidekubitalnih madraca, invalidskih kolica, zatim hodalica, toaletnih stolica, te ostalih skupljih pomagala. U posudionici pak  imaju dovoljno štaka, dok velika potražnja vlada i za pelenama.
– Pelena imamo dosta, ali najčešće onih najveće veličine, odnosno  "large", a najtraženije su "medium". Za medicinske krevete redovito  imamo liste čekanja jer nikad ne možemo znati kada ćemo neki krevet  dobiti natrag, ili kad ćemo dobiti neku donaciju, kaže dalje Marija Šarlija, te ističe kako posudba većine pomagala ovisi o njihovu povratu, pa se  zna nažalost dogoditi da netko s liste čekanja umre prije nego što dobije  krevet.


Pozivaju Zadrane da doniraju
– Donacija najčešće imamo od Opće bolnice Zadar, a pozivam i ovim  putem građane da nam doniraju ortopedska pomagala koja im više nisu  potrebna, a koja su u uporabnom stanju, kaže Marija Šarlija.
Dok nekim pacijentima, doznajemo dalje u posudionici, pomagalo  treba samo na određeno vrijeme i za period rehabilitacije nakon operativnog zahvata ili ozljede, mnogi korisnici posudionice pomagalo koriste  do kraja života jer im je stalno potrebno. Po medicinsko pomagalo  najčešće dolaze članovi obitelji pacijenta koji je tek otpušten s bolničkog  liječenja, a koji doma nema uvjete za kvalitetan oporavak, niti novca za  kupovinu ovih, u pravilu skupih medicinskih pomagala.
Navedimo još kako je radno vrijeme posudionice, koja se nalazi na  adresi Obala kneze Branimira 18, ponedjeljkom, srijedom i petkom od  8.30 do 12.30 sati, te utorkom i četvrtkom od 16 do 20 sati. Posudba pomagala je, dakako, besplatna, a svim je korisnicam, odnosno članovima  obitelji zajednička velika zahvalnost za pomoć koju ovdje dobiju.
Tako se već nekoliko godina, otkako je posudionica otvorena, potvrđuje važnost ovog humanitarnog projekta koji je pokrenula zadarska  Liga protiv raka u suradnji s Volonterskim centrom Zadar, Domom za  odrasle osobe Sveti Frane, te Caritasom Zadarske nadbiskupije.