Snaga je u gardu, a ne u sili

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Tribina "Boksom protiv nasilja"
Iz našeg iskustva, počinitelji kaznenih djela među maloljetnicima su osobe koje se velikom većinom ne bave nikakvim sportovima ili nekim drugim društvenim aktivnostima. Sport je obrambeni mehanizam da ne dođete u loše društvo. Snaga je u gardu, a ne u sili tj. sport pomaže da se znate ponašati, rekao je Jerković
Siniša KLARICA
Tribina je zapravo zamišljena kao promocija zdravog načina života

"Boksom protiv nasilja" bio je naziv tribine koja je preksinoć  okupila velik broj mladih i njihovih roditelja u Gradskoj vijećnici u Zadru. Organizator tribine Boksački klub Ares, pokušao je mladima prezentirati vrijednosti bavljenja ovim sportom u čemu su im asistirali  predstavnici PU zadarske, Državnog odvjetništva u Zadru, Savjeta mladih Grada Zadra te roditelji mladih boksača.

Društvene mreže i pozivanje na nasilje

Preventivne programe policije predstavila je Ivana Marić iz Odjela za  prevenciju PU zadarske. Cilj svih tih programa je poticanje kulture dijaloga te prikazati mladima da se nasilje ne isplati. Ivana Marić je zaključila da društvene mreže sve više postaju mjesta gdje se poziva na nasilje.

- Nasilje se može prijaviti na telefonske brojeve 192 i 112. U Općinskom sudu postoji Odjel za prava žrtava nasilja, a na web stranici policije  postoji Red Button, link za prijavu nasilja nad djecom, rekla je Ivana Marić.

Njen kolega i policijski službenik za maloljetnu delinkvenciju Gabrijel  Jerković čija djeca također treniraju boks, objašnjavao je policijske postupke kad maloljetnice počine kaznena djela.

- Iz našeg iskustva, počinitelji kaznenih djela među maloljetnicima su  osobe koje se velikom većinom ne bave nikakvim sportovima ili nekim  drugim društvenim aktivnostima. Sport je obrambeni mehanizam da ne  dođete u loše društvo. Snaga je u gardu, a ne u sili tj. sport pomaže da se  znate ponašati, rekao je Jerković.

Ključna uloga u sportu, pa tako i u boksu je ona trenerova. Tako je trener Niko Marketin rekao da je tribina zapravo zamišljena promocija  zdravog načina života. Djeca u ranoj dobi, rekao je Marketin, često su  žrtve nasilja što u budućnosti postaje okidač za njihovo nasilno ponašanje.

Pražnjenje negativne energije

- Da do toga ne dođe, boks pomaže u pražnjenju negativne energije i  učenju samokontrole, rekao Marketin.

Marina Miočić Vatavuk inače zamjenica općinskog državnog odvjetnika već se 20 godina bavi maloljetnom delinkvencijom i kaznenim djelima mladeži. Ona je zaključila da nije u prirodi djece da čine nešto loše.

- Ako se nasilje ne zaustavi, ono se ponavlja iz dana u dan. Djeca koja  često nisu uzrok nasilju gledaju to nasilje na TV-u i u obitelji i prate obrazac. Takvo nasilje osobito pogađa sinove koji će to nasilje kopirati u životu. Djevojčice žrtve pak biraju supružnike koji su nasilnici. Stoga su treneri u sportu bitni jer lošu energiju usmjeravaju u vrhunski sport, rekla  je Marina Miočić Vatavuk.

Josipu Buterinu pak troje djece trenira u BK Aresu. Djeca koja su do toga bila zatvorena, naučila su poštovati sebe, ali i protivnika.

- Nakon treniranja njihov odnos prema školi potpuno se promijenio  što su primijetili i njihovi nastavnici. Nakon četiri godine nismo zabilježili niti jedan njihov ispad u školi i na ulici. Boks ih je naučio i kako podnijeti poraz, rekao je Josip Buterin.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno