Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Svaka slika odgovor sve većim zahtjevima koji se nameću kod oblikovanja vlastitog identiteta u prostoru i vremenu

06.06.2019. 12:25
Svaka slika odgovor  sve većim zahtjevima  koji se nameću kod  oblikovanja vlastitog  identiteta u prostoru i  vremenu


Velikim platnima u Galeriji Zadarta predstavio se preksinoć  Zoran Džapo. Izložba je to koja je posvjedočila o ustrajnom slikarstvu  Zorana Džape u kojem je svaka njegova slika odgovor sve većim zahtjevima koji se nameću kod oblikovanja vlastitog identiteta u prostoru i  vremenu.
– Osnova svega svakako je priroda, odnosno posljedice koje ostavlja  na mene, preobličena, interventno ogoljena, pojednostavljena, a po  potrebi nadograđena i samo u odjeku predstavljena. S izvorom se ne  nadmećem i ne sukobljavam nego ga preobražavam i zaustavljam u  prostoru slike, kazivao je Džapo prije izložbe.
Otvarajući izložbu, likovni pedagog Petar Franulović je citirao nekoliko inserata iz recenzija slikara i povjesničara umjetnosti.
Tako je Ivica Župan rekao kako motivska raznolikost u slikama Zorana Džape govori da autor ne računa sa semantičkom, asocijativnom, literarnom niti bilo kojom drugom vrijednosti odabrana motiva. Time se  pridružuje sve većoj skupini mlađih zagrebačkih slikara, mahom iz klase prof. Igora Rončevića, za čiji je rukopis svojstveno relativiziranje  značenjskog plana slike, pad i dezintegracija mimetičkoga očišćenja od  metaforičnosti i ustrajavanja na čvrstim narativnim predstavama. Ti se  slikari, među njima i Džapo, odlučuju i za kombiniranje na izgled nespojivih poetičkih postupaka i tehnike, poigravanje s epistemološkim  znanstvenim žargonom.
Ljubica Srhoj je zaključila da se u Džapinim slikama može se prepoznati Mondrijanova geometrija, Hodgkingova gestualnost, neomoderni  autori poput P. Doiga, R.B. Kitaja, Kipernbergovska nedosljednost,  Rončevićev slikarski postupak.
– Džapine slike ne stoje umjesto nečega, ona prije, stvaraju predodžbe stvari, osjećaja, odnosa, ili ih pak pobuđuju, aktiviraju u gledatelju. Njihova kvaliteta ili uvjerljivost ovise upravo o tome procesu pobuđivanja na tumačenje. O taj proces morat će se omjeriti i njihove slike, napisala je Ljubica Srhoj
Džapina kolegica iz Udruge Zadart Maja Pavin Radeljac naglasila je  da formu na Džapinim slikama ne određuju samo fizičke osobine materijala već i način predstavljanja koji umjetnik koristi. Nagle, oštre, ali  uvijek kratkotrajne dojmove on zaustavlja u trenutku kad ih prepoznaje  kao interakciju vlastitih nakana ii zakona slikarstva.


O autoru
Zoran Džapo rođen je 1953. u Zenici. Pri tamošnjoj gimnaziji polaznik je dvogodišnje škole crtanja kod prof. Ljubomira Perčinlića. Od  1970. živi u Zadru gdje je 1983. godine polaznik jednogodišnje škole crtanja kod prof. Igora Gluića i Nila Karuca. Od tada, pet godina za redom, nastupa u zadarskom Salonu mladih. Ključno je bilo upoznavanje  s prof. Igorom Rončevićem s kojim surađuje do današnjih dana. Zoran  Džapo je član je udruga Zadart Zadar, HDLU-a Zagreb, Rovereschi – Senigalia, Italia.


Dosadašnje izložbe
Samostalne
2005. godine Galerija Decumanus – Krk
2005. godine Galerija Cekao – Zagreb
2006. godine Galerija O.K. M.M.C. – Rijeka
2007. godine Gradska loža – Zadar
2007. godine Vladimir Filakovac – Zagreb
2009. godine Galerija Arsenal Zadar (Z. Džapo – I. Rončević – S. Kujundžić)
2010. godine Galerija Grada Crikvenica
2010.-2018.-Galerija ZadArta-samostalne izložbe
Skupne
Salon mladih Zadar – Galerija umjetnina od 1985. do 1989. godine
1987. godine Iška kolonija – Dom JNA Zadar
2000. godine Hangar, Zadar – Zadart
2000. godine Galerija Leada, Zadar – Zadart
Izložba zadarskih slikara i kipara, Državni arhiv Zadar – 2002. godine
Galerija Nazor, Zagreb – 2002. godine (Džapo, Krizman Aldo, Gagić  B., Rončević Igor i Zanki Josip)
Gradska straža 2003., 2004. godine
Galerija Ulrich, Zagreb – 2003. godine
Dom HDLU Zagreb od 2004. do 2016. godine
Muzej Grada Zadra – Gradska loža, 2007. godine
2007. godine, Uskršnja izložba, Galerija Filakovac Zagreb (21 autor)
2011. godine Internacionalna izložba u Temišvaru (Rumunjska) i Budimpešti (Madžarska), 150 autora, po pozivu Elisabeth Lili Ochsenfeld
2012. godine izložba Senigalia, Italia – Zadart
2014. godine Piesso, Italia – Zadart