Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

VANDALIZAM Procjena štete narasla na 700 tisuća kuna

06.06.2019. 07:42


I dvije led trake, tzv. stripea, stradale su u divljačkom pohodu 25-godišnjeg Zadranina 30. svibnja, koji je u sred bijela dana i na  očigled nekoliko desetaka posjetitelja, metalnim poklopcem slivnika za  oborinske vode razbio 38 staklenih ploča. To je prvotno procijenjenu  štetu od oko 660.000 tisuća kuna podiglo na oko 700.000. 
Šest najoštećenijih ploča zamijenjeno je već sutradan, 31. svibnja u  jutarnjim satima, a u večernjim satima atraktivna zadarska instalacija i  nezaobilazna destinacija svih onih koji turistički dolaze u Zadar zasvijetila je. Ploče su zamijenili djelatnici tvrte Trisitor iz Zadra u vlasništvu  Mladena Končurata, koji su u ožujku ove godine odradili i radove vrijedne četiri milijuna kuna na rekonstrukciji Pozdrava Suncu, a potom i  led trake, kakvih je po šest ispod svake ploče.
– Pregledali smo cijeli sustav i šest najoštećenijih fotonaponskih solarnih modula zamijenili novima. Oštećeno je ukupno 38 ploča od čega  su dvije male. Čim stignu preostale 32, zamijenit ćemo i njih. Zamijenili smo i dvije led trake koje su najvjerojatnije oštećene zbog trešnje  izazvane silinom udaraca, no srećom kompjuter i elektoinstalacija  smještena u prostoru ispod "planeta Sunce" potpuno su ispravni, kaže  Končurat. U Gradu Zadru očekuju kako će sve oštećene ploče biti zamijenjene za dva do tri tjedna. To stoga što ih je bilo  potrebno naručiti,  a šest ploča koje su zamijenjene imali su na zalihi. Do sada obavljeni  radovi financirani su programom održavanja komunalne infrastrukture, a kako je ova instalacija osigurana, Grad će refundaciju troška potraživati od osiguravajuće kuće. Led trake financirane su iz sredstava  gradske tvrtke Inovativni Zadar, a također će se refundirati iz osiguranja.
Zadranin (25) kojeg je policija nakon dojave brojnih građana zatekla  nedaleko mjesta nemilog događaja na biciklu još uvijek se nalazi na  Odjelu psihijatrije Opće bolnice u Zadru. Terete ga za kazneno djelo  oštećenja tuđe stvari i to članak 235. stavak 3. kojim je predviđena zatvorska kazna u trajanju od šest mjeseci do šest godina, no kriminalističko istraživanje je obustavljeno zbog njegove rastrojenosti, a nastavit  će se nakon što bude otpušten iz bolnice. Tada će biti poznato i što je  izazvalo njegovu rastrojenost kao i ima li to veze s neviđenim vandalskim činom koji je počinio. On je policiji poznat od ranije po zlouporabi opojnih droga, nasilničkom ponašanju i imovinskim deliktima.