Više od 200 kuća za odmor s bazenima i preko 30 manifestacija

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Rast turističke ponude u Ravnim kotarima
Autor: 
Osnivanjem Turističke zajednice Ravnih kotara, turističkim je radnicima olakšan posao. Puno je projekata u planu i već dogodine u ovu turističku priču bit će uključeno svako mjesto i zaseok. Lani su ostvarili 115 tisuća noćenja
TZ GRAD BENKOVAC
Iznajmljivačima kuća za odmor sezona počinje ovoga mjeseca i intenzivno traje sve do rujna

Osim što se cjelokupan program benkovačkog kulturnog ljeta - pod nazivom Dobro došli u Ravne kotare, s preko 30  različitih manifestacija može vidjeti i na mrežnim stranicama Turističke zajednice Grada Benkovca, kad su u pitanju događanja  njihovo je ljeto počelo još 5. svibnja - biciklijadom.

Ipak, sezonu otvara 13. lipnja Giuliano koji će održati koncert na  benkovačkom trgu kao dar građanima za Dan Grada Benkovca i  blagdan njihovog zaštitnika sv. Ante.

Doista, teško je nabrojiti sve ono što se nudi u bogato pripremljenom programu i ovogodišnjeg benkovačkog kulturnog ljeta, jer  bit će tu i koncerta klasične glazbe, kazališnih predstava, filmova,  folklora, sajmova, tradicijskih fešta i jedinstvenih događaja kao što  je gastro natjecanje Puževim korakom...

Festival ojkanja u Lišanima

Sve završava 12. listopada kada će se u Lišanima Ostrovičkim  održati Festival ojkanja koje je inače, uvršten i na UNESCO-vu listu  nematerijalne kulturne baštine. Poseban program odvijat će se i na  tzv. benkovačkoj rivijeri, a riječ je o uređenoj plaži u Karinu Donjem gdje će tijekom cijele sezone biti glazbe uživo, nastupa raznih  DJ-eva, ali i drugih događanja koja će biti posebno i na vrijeme  najavljivana.

Osim domaćih ljudi, koji možda ove godine izaberu benkovački  kraj za svoj odmor, zasigurno će imati što vidjeti i čuti i stranci koji  sve više otkrivaju Ravne kotare i jednu od preko 200 kuća za odmor  koliko ih već sada ima na benkovačkom području.

- Iznajmljivačima kuća za odmor sezona počinje ovoga mjeseca i  intenzivno traje sve do rujna, pa i listopada. Oni su puni 90 dana.  Svi rade i svi su zadovoljni. To su gosti koji žele tišinu i mir, osamu,  pravi odmor i u pravilu su visoke platežne moći. Mi smo im idealna  destinacija jer imaju mir, a kad se zažele "šušura" imamo im što  ponuditi u Benkovcu, Zadar im je blizu, nacionalni parkovi i parkovi prirode - objasnio je Vanja Čvrljak prvi čovjek Turističke zajednice Grada Benkovca koji sa svojim malim, ali stručnim timom već  godinama radi dobar posao.

Dobar posao u Benkovcu

Naime, benkovačka Turistička zajednica vjerojatno je jedina koja  se na vrijeme orijentirala na alternativne oblike ponude, iz jednostavnog razloga što - mora i plaža nemaju, pa su od početka svog  djelovanja okrenuti razvijanju gastronomije, vinskih ruta, biciklističkih staza, seoskog turizma, dok u posljednje vrijeme doživljavaju  pravu ekspanziju ponuda kuća za odmor s bazenima. Sve se to  srećom, poklopilo i sa zahtjevima turističkog tržišta.

- Turizam kojeg mi razvijamo nužan je kako bi gost koji dođe u  zadarsku regiju imao cjelovit doživljaj ovog prostora. Među prvima  smo uredili ruralne turističke staze, inicirali brojne manifestacije  koje promoviraju tradiciju, gastronomsku, kulturno-povijesnu i  drugu baštinu, dodao je Črvljak.

Benkovčani su tako predivno uredili i svoje najznačajnije lokalitete - Asseriju, Kličevicu, Šopot-Crkvinu, postavljena su odmorišta,  klupe od benkovačkog kamena, smeđa signalizacija, uređene su biciklističke staze, a najznačajnija je od njih staza koja vodi od Pakoštana do Asserije te prolazi kroz Šopot, u kojem su pronađeni temelji starohrvatske crkve i glasoviti zabat s imenom kneza Branimira. Druga je po značenju ona koja prati dionicu srednjovjekovne  Vie Magne, koja je povezivala Nin i Knin, do Karina kao najmanjeg  mora na svijetu i vraća se u Asseriju.

Površinski najveća TZ u Hrvatskoj

- Imamo još puno nominiranih projekata koje bismo željeli realizirati. Već dogodine više neće biti samo Benkovačko kulturno ljeto, nego Ljeto u Ravnim kotarima jer nam je cilj uključiti i ponudom obuhvatiti svako naše mjesto, svaki zaseok. Na tome intenzivno radimo, a sada nam je i puno lakše nakon što je kao što znate, u  travnju ove godine u Stankovcima osnovana Turistička zajednica  Ravnih kotara na čijem je čelu "po definiciji" gradonačelnik Grada  Benkovca Tomislav Bulić, objasnio je Čvrljak.

Podsjećamo, nova turistička zajednica objedinjava šest ravnokotarskih općina i Grad Benkovac te tako predstavlja jednu od turističkih zajednica koja površinski pokriva najveće područje u Hrvatskoj. Uz Benkovac, ova Turistička zajednica obuhvaća općinu Galovac, Lišane Ostrovičke, Polaču, Stankovce, Škabrnju i Zemunik Donji.

Inače, područje Ravnih kotara i prije osnutka turističke zajednice, posjećivao je znatan broj turista te je tako tijekom protekle godine na području Grada Benkovca i šest ravnokotarskih općina, ostvareno više od 115.000 noćenja među kojima su među najbrojnijima bili gosti s tradicionalnih tržišta poput Njemačke, Austrije i  Slovenije, ali i turisti iz Australije, Nizozemske, Belgije i Francuske.

Ocjena: 
Prosječno: 4.5 (2 glasova)

Komentari

Slika korisnika bilikamen
Vanja Čvrljak je čovek koji zna da radi posao, samo napred, od Benkovačkog kraja se može napraviti turistički raj samo treba pametno raditi kao što radi Vanja