Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Više od 200 kuća za odmor s bazenima i preko 30 manifestacija

06.06.2019. 13:00
Više od 200 kuća za odmor s bazenima i preko 30 manifestacija


Osim što se cjelokupan program benkovačkog kulturnog ljeta – pod nazivom Dobro došli u Ravne kotare, s preko 30  različitih manifestacija može vidjeti i na mrežnim stranicama Turističke zajednice Grada Benkovca, kad su u pitanju događanja  njihovo je ljeto počelo još 5. svibnja – biciklijadom.
Ipak, sezonu otvara 13. lipnja Giuliano koji će održati koncert na  benkovačkom trgu kao dar građanima za Dan Grada Benkovca i  blagdan njihovog zaštitnika sv. Ante.
Doista, teško je nabrojiti sve ono što se nudi u bogato pripremljenom programu i ovogodišnjeg benkovačkog kulturnog ljeta, jer  bit će tu i koncerta klasične glazbe, kazališnih predstava, filmova,  folklora, sajmova, tradicijskih fešta i jedinstvenih događaja kao što  je gastro natjecanje Puževim korakom…


Festival ojkanja u Lišanima
Sve završava 12. listopada kada će se u Lišanima Ostrovičkim  održati Festival ojkanja koje je inače, uvršten i na UNESCO-vu listu  nematerijalne kulturne baštine. Poseban program odvijat će se i na  tzv. benkovačkoj rivijeri, a riječ je o uređenoj plaži u Karinu Donjem gdje će tijekom cijele sezone biti glazbe uživo, nastupa raznih  DJ-eva, ali i drugih događanja koja će biti posebno i na vrijeme  najavljivana.
Osim domaćih ljudi, koji možda ove godine izaberu benkovački  kraj za svoj odmor, zasigurno će imati što vidjeti i čuti i stranci koji  sve više otkrivaju Ravne kotare i jednu od preko 200 kuća za odmor  koliko ih već sada ima na benkovačkom području.
– Iznajmljivačima kuća za odmor sezona počinje ovoga mjeseca i  intenzivno traje sve do rujna, pa i listopada. Oni su puni 90 dana.  Svi rade i svi su zadovoljni. To su gosti koji žele tišinu i mir, osamu,  pravi odmor i u pravilu su visoke platežne moći. Mi smo im idealna  destinacija jer imaju mir, a kad se zažele "šušura" imamo im što  ponuditi u Benkovcu, Zadar im je blizu, nacionalni parkovi i parkovi prirode – objasnio je Vanja Čvrljak prvi čovjek Turističke zajednice Grada Benkovca koji sa svojim malim, ali stručnim timom već  godinama radi dobar posao.


Dobar posao u Benkovcu
Naime, benkovačka Turistička zajednica vjerojatno je jedina koja  se na vrijeme orijentirala na alternativne oblike ponude, iz jednostavnog razloga što – mora i plaža nemaju, pa su od početka svog  djelovanja okrenuti razvijanju gastronomije, vinskih ruta, biciklističkih staza, seoskog turizma, dok u posljednje vrijeme doživljavaju  pravu ekspanziju ponuda kuća za odmor s bazenima. Sve se to  srećom, poklopilo i sa zahtjevima turističkog tržišta.
– Turizam kojeg mi razvijamo nužan je kako bi gost koji dođe u  zadarsku regiju imao cjelovit doživljaj ovog prostora. Među prvima  smo uredili ruralne turističke staze, inicirali brojne manifestacije  koje promoviraju tradiciju, gastronomsku, kulturno-povijesnu i  drugu baštinu, dodao je Črvljak.
Benkovčani su tako predivno uredili i svoje najznačajnije lokalitete – Asseriju, Kličevicu, Šopot-Crkvinu, postavljena su odmorišta,  klupe od benkovačkog kamena, smeđa signalizacija, uređene su biciklističke staze, a najznačajnija je od njih staza koja vodi od Pakoštana do Asserije te prolazi kroz Šopot, u kojem su pronađeni temelji starohrvatske crkve i glasoviti zabat s imenom kneza Branimira. Druga je po značenju ona koja prati dionicu srednjovjekovne  Vie Magne, koja je povezivala Nin i Knin, do Karina kao najmanjeg  mora na svijetu i vraća se u Asseriju.




Površinski najveća TZ u Hrvatskoj
– Imamo još puno nominiranih projekata koje bismo željeli realizirati. Već dogodine više neće biti samo Benkovačko kulturno ljeto, nego Ljeto u Ravnim kotarima jer nam je cilj uključiti i ponudom obuhvatiti svako naše mjesto, svaki zaseok. Na tome intenzivno radimo, a sada nam je i puno lakše nakon što je kao što znate, u  travnju ove godine u Stankovcima osnovana Turistička zajednica  Ravnih kotara na čijem je čelu "po definiciji" gradonačelnik Grada  Benkovca Tomislav Bulić, objasnio je Čvrljak.
Podsjećamo, nova turistička zajednica objedinjava šest ravnokotarskih općina i Grad Benkovac te tako predstavlja jednu od turističkih zajednica koja površinski pokriva najveće područje u Hrvatskoj. Uz Benkovac, ova Turistička zajednica obuhvaća općinu Galovac, Lišane Ostrovičke, Polaču, Stankovce, Škabrnju i Zemunik Donji.
Inače, područje Ravnih kotara i prije osnutka turističke zajednice, posjećivao je znatan broj turista te je tako tijekom protekle godine na području Grada Benkovca i šest ravnokotarskih općina, ostvareno više od 115.000 noćenja među kojima su među najbrojnijima bili gosti s tradicionalnih tržišta poput Njemačke, Austrije i  Slovenije, ali i turisti iz Australije, Nizozemske, Belgije i Francuske.