Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

HOSPICIJ NA BABINDUBU Izrađen glavni projekt i predan zahtjev za građevinsku dozvolu

06.06.2020. 13:13


Zadarska županija je u svrhu rekonstrukcije zgrade na Babindubu u koju se planira smjestiti hospicij, izradila glavni projekt koji je predan na postupanje u Grad Zadar odnosno, gradskom Upravnom odjelu za prostorno uređenje i graditeljstvo, zajedno sa zahtjevom za izdavanje građevinske dozvole. Po ishođenju građevinske dozvole, sljedeći je korak – izrada izvedbenog projekta i troškovnika, nakon čega će biti poznata i procjena vrijednosti planiranih radova. Nakon što i troškovnik bude gotov, imat ćemo detaljnije informacije o izvorima financiranja odnosno, tada će se moći započeti i konkretniji razgovori s potencijalnim donatorima, objasnio je pročenik Upravnog odjela za javnu nabavu i upravljanje imovinom Zadarske županije Nikica Miletić.
Dakle, ono što je župan Božidar Longin najavljivao i obećao doista se počinje i realizirati, a hospicij na Babindubu nesumnjivo će biti jedan od najznačajnijih županijskih projekata proteklih desetljeća jer za tom ustanovom već odavno na zadarskom području postoji nasušna potreba. Osim toga, rijetki se gradovi i županije u Hravtskoj mogu pohvaliti činjenicom da na svom području imaju – hospicij.


Bit će to veliki financijski »zalogaj«
Podsjećamo, početak realizacije ovog projekta označio je potpis na ugovor između ministra državne imovine Marija Banožića i župana Zadarske županije Božidara Longina, sredinom prosinca prošle godine, kojim je Ministarstvo državne imovine, darovalo nekretninu u katastarskoj općini Crno, za smještaj Centra za palijativnu skrb Zadarske županije – Hospicij Babindub. Riječ je o bivšoj vojarni – zgradi, čija procijenjena vrijednost iznosi 3,6 milijuna kuna.
No, kako je župan Longin svojevremeno objasnio govoreći o projektu hospicija na Babindubu, radi se o velikom financijskom »zalogaju«, a kako je takva vrsta ustanove prijeko potrebna u županiji, možda i šire, pokušat će se doći i do financijske pomoći u obliku donacija.


Posao bi moglo naći 15-ak ljudi
Inače, ukupna površina obiju parcela koje predstavljaju prostor budućeg hospicija s okolišem je 2.626 metra četvorna. Zgrada ima 616,71 m2 neto, odnosno, 872,39 m2 bruto površine i to na tri etaže – podrum, prizemlje i kat, a u odnosu na zatečeno stanje, kako je objasnio pročelnik Nikica Miletić, ne predviđa se dograđivanje, osim ugradnje dizala i proširenja terase na katu, radi ispunjenja minimalnih uvjeta određenih posebnim propisima koji reguliraju palijativnu skrb.
Inače, predviđeni kapacitet budućeg hospicija bit će deset kreveta, a osim prostorija za smještaj korisnika, predviđene su i radne prostorije za medicinsko osoblje, socijalnog radnika, pomoćne prostorije kao što su sanitarni čvorovi, hodnici, tzv. »tiha soba«, mrtvačnica…U hospiciju na Babindubu jednom kad bude izgrađen, posao bi moglo naći 15-ak ljudi s obzirom na to da je nužan rad u tri smjene.