Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Plenkovićeva križaljka za izborne liste: Ispadaju kapitalci poput Brkića i Bošnjakovića, ali Stier ipak dobiva visoko mjesto?

06.06.2020. 08:49


Predsjednik HDZ-a u Primorsko-goranskoj županiji i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković bit će prvi na listi HDZ-a u osmoj izbornoj jedinici na parlamentarnim izborima koji će se održati u nedjelju 5. srpnja.
Iako se još uvijek ne zna točan poredak ostalih kandidata na listi, za očekivati je da će drugi biti aktualni ministar turizma i nekadašnji dugogodišnji gradonačelnik Malog Lošinja Gari Cappelli. Na listi će se sigurno naći i predsjednik HDZ-a Istre Jurica Šiljeg, aktualni potpredsjednik kluba zastupnika HDZ-a u Saboru Josip Borić. Na listi bi mogli biti i nekadašnji ministar turizma Anton Kliman, te saborski zastupnik Ivan Kirin.
U sedmoj jedinici (zapadni Zagreb, Karlovac, dijelovi Gorskog kotara i PGŽ-a) prvi će biti ministar branitelja i nedavno izabrani zamjenik predsjednika stranke Tomo Medved. Na listi će gotovo sigurno visokopozicioniran biti Davor Ivo Stier, gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić, državna tajnica Majda Burić, a gotovo sigurno i aktualni ministar energetike i zaštite okoliša, koordinator za izradu izbornog programa stranke Tomislav Ćorić.
Prvi u prvoj izbornoj jedinici (središte Zagreba) bit će predsjednik stranke i premijer Andrej Plenković. O ostalim imenima ne zna se puno, a otvoreno je pitanje hoće li se ovaj puta na listi naći aktualni potpredsjednik Sabora Željko Reiner. U drugoj izbornoj jedinici (istočni Zagreb, Koprivnica) listu će predvoditi glavni tajnik stranke i predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Ovdje će također HDZ imati na listi ljude koji nisu članovi stranke. To će kako se dosad čini sigurno biti gradonačelnik Bjelovara i novi predsjednik HSLS-a Dario Hrebak. Da će tome biti tako potvrdio je prije nekoliko dana i sam predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nakon sjednice predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke.


Sjajna suradnja
Osim Hrebaka moguće je da se na listi nađe i aktualni župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren.
– Mi imamo sjajnu suradnju, HDZ i župan Koren. Odlično surađujemo sa županijom i zajedno smo pobijedili na prošlim lokalnim izborima. Koliko znam, međusobna potpora je stalna i kontinuirana te jedni i drugi radimo na dobrobit ove županije, rekao je Plenković prije dva dana prilikom posjeta Koprivnici.
U trećoj jedinici (Varaždin, Krapina, Međimurje) prvi će, kao i na dva prethodna izlaska na birališta, biti šef krapinsko-zagorskog HDZ-a Žarko Tušek. Neko je vrijeme u igri za tu poziciju bio i šef međimurskog HDZ-a Darko Horvat, ali njegova je organizacija slabija od krapinske, a osim toga njegovo je ministarstvo načeto aferom Krš- Pađene jer je pokrenut postupak protiv njegove pomoćnice Ane Mandac.
Tako da će Horvat biti drugi ili treći na listi, ovisno o tome kako će biti pozicioniran predsjednik HDZ-a Varaždinske županije Anđelko Stričak.
U četvrtoj će jedinici (Osijek, Virovitica) prvi biti potpredsjednik stranke, osječko-baranjski župan Ivan Anušić, a gotovo sigurno će na drugoj poziciji biti šef Virovitičko-podravskog HDZ-a Josip Đakić. On je na unutarstranačkim izborima podržao Plenkovića i njegovu ekipu što je dovelo do razlaza s njegovim dugogodišnjim suradnikom, nekadašnjim potpredsjednikom Vlade Tomislavom Tolušićem.


Bez Bošnjakovića
U petoj izbornoj jedinici (Slavonski Brod, Požega, Vukovar) prvi će biti aktualni ministar financija Zdravko Marić, a problem pri sastavljanju lista mogla bi predstavljati činjenica da su organizacije stranke u Vukovarsko- srijemskoj i Požeško-slavonskoj županiji u prilično nestabilnom stanju. Ovo je izuzetno bitna županija za HDZ koji je na prošlim dvama parlamentarnim izborima osvajao čak osam saborskih mandata.
U šestoj izbornoj jedinici (južni Zagreb, Sisak) prvi će biti ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Na listi najvjerojatnije neće biti aktualnog ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića i nekadašnjeg ministra financija Ivana Šukera čija imena nisu među onima koje je u središnjicu poslala organizacija HDZ-a Zagrebačke županije. Naravno, vodstvo stranke može intervenirati u ovaj izbor.
U devetoj jedinici (Zadar, Šibenik) prvi je, široj javnosti manje poznati, aktualni ministar Ivan Malenica. Za to je mjesto neko vrijeme konkurirala saborska zastupnica i nekadašnja gradonačelnica Vodica Branka Juričev Martinčev. Na listi će čini se gotovo sigurno biti i predsjednik HDZ-a Zadarske županije Božidar Kalmeta. On je trenutačno pomoćnik glavnog tajnika stranke, a njegove su političke dionice naglo dobile na vrijednosti nakon što je u prvom stupnju oslobođen optužbi u sudskom procesu gdje je bio optužen za nepravilnosti oko izgradnje autocesta. Na listi će biti i načelnik Općine Jasenice Marin Baričević.
U desetoj jedinici (Split, Dubrovnik) prvi će biti ministar zdravstva Vili Beroš. Na listi će biti i šef Dubrovačko-neretvanskog HDZ-a i predsjednik kluba zastupnika HDZ-a u Saboru Branko Bačić, politički tajnik stranke Ante Sanader, predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić te gradonačelnik Dubrovnika Mate Franković.




Pregovara se s Brankom Hrgom, Milijan Brkić u nemilosti
U HDZ-u se može čuti da se pregovara s još jednim bivšim HSS-ovcem, nekadašnjim predsjednikom ove stranke Brankom Hrgom. On je na prethodna dva izbora za Sabor također bio za zajedničkoj listi s HDZ-om. Za razliku od 2016. ovaj puta na HDZ-ovoj listi u ovoj jedinici neće biti Zlatka Hasanbegovića i Milijana Brkića. Prvi je otišao iz HDZ-a, a drugi je nakon neuspjeha na stranačkim izborima u nemilosti vodstva stranke.