Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

POBJEDA CIBONE Toni Nakić odabrao Cibonu kojoj je potpisao vjernost na tri godine

06.06.2020. 08:59


Rivalstvo najvećih hrvatskih košarkaških klubova, Zadra i Cibone, i u ovom ‘mrtvom’ razdoblju bez natjecateljskih izazova je izrazito aktivno, a novu pobjedu Vukovi su izborili jučer objavljenim potpisivanjem jednog od najdarovitijih mladih igrača u državi, Šibenčanina Tonija Nakića. Perspektivni Nakić je bio i velika želja KK Zadar što su prethodnih dana otvoreno isticali direktori kluba, Željko Žilavec i Branimir Longin, no kao što to obično biva kad se na igračkom tržištu susretnu interesi ova dva najveća naša kluba deblji kraj u pregovorima uvijek izvuku Zadrani.


Pobjegao dragulj
Šibenski dragulj, 21-godišnji Toni Nakić će tako umjesto u dresu Zadra sljedeće tri godine provesti u dresu Cibone koja unatoč konstantnim poteškoćama s financijama nekako uvijek pronađe sredstva za zgoditak na izrazito siromašnom domaćem igračkom tržištu. S druge strane na Višnjiku su pokazali da nemaju sposobnost nadmetanja s Cibonom kao što je nisu ni imali kroz povijest pa su kao po nekom uhodanom pravilu igrači tipa Nakić (jedini suprotan primjer je Miro Bilan) uvijek odabirali plavi dres kluba iz metropole dok bi se u Zadru pravdali s izlizanom izjavom da nije vrijeme za razbacivanjem s novcem. Tako su svojevremeno na Višnjiku propustili u svoje redove dovesti još jednog Šibenčanina, Darija Šarića, pa je Šarić ubrzo nakon dvije godine od svog dolaska Ciboni donio naslov ABA lige i potom završio u NBA ligi. A i tada su čelnici zadarskog kluba pričali o visini odštete i sličnim problemima pa bi potom dovodili igrače vrlo sumnjive kvalitete za još više novaca i redovito gubili utakmice i prvenstva od Cibone koja bi bez obzira na konstantne financijske dubioze uvijek imala ideju kako u svom rosteru okupljati najtalentiranije hrvatske igrače. Isti slučaj će se zbiti i u predstojećoj sezoni jer će Ivan Velić u svom timu imati dva hrvatska dragulja, Roka Prkačina i Tonija Nakića, a na Višnjiku će se po svemu sudeći nastaviti sa starom politikom dovođenja igrača od kojih nema dugoročne koristi, a koštaju sigurno više nego primjerice odšteta koju su morali platiti da bi u svoje redove doveli jednog od nositelja U-20 reprezentacije koja je osvojila srebro na Europskom prvenstvu i igrača koji je u veljači ove godine zaslužio i poziv u A reprezentaciju za kvalifikacijske utakmice za Eurobasket 2021. godine. I dok je na Višnjiku vrlo vjerojatno svjesno propuštena još jedna u nizu prilika za pojačavanjem rostera s igračem koji bi zasigurno plijenio veliku pažnju košarkaške javnosti, u protivničkom Ciboninom taboru otvoreno likuju s novom akvizicijom na kojoj mogu graditi buduće sezone iako su svjesni u Draženovom domu da će morati i istrpjeti neke stvari koje su normalne u procesu odrastanja mladih igrača. Trener Cibone, Ivan Velić, iskazao je veliko zadovoljstvo s poslom kojeg je obavila ‘struka’ zagrebačkog kluba obećavši da će Nakić kao i Prkačin imati tretman koji će ići u interesu njihovog košarkaškog razvoja.


Velika stvar za Cibonu
– Velika je stvar za Cibonu da smo uspjeli dovesti Tonija Nakića. Priča je jednostavna. Prije dva do tri tjedna sam se čuo s njim i pitao ga postoji li kod njega još uvijek želja da dođe u Cibonu, jer je u razgovoru kroz prošlu sezonu isticao da bi volio doći. Kad je rekao da želi, rekao sam da je sad stvar na nama i na klubu, te da se nadam da ćemo to uspjeti realizirati. Hvala Bogu do toga je došlo i čestitam ljudima iz kluba što su ga doveli. Naravno da je to još uvijek mlad igrač i da je ovo velika stepenica za njega. Trebat će mu vremena za prilagodbu. Kao što sam govorio i za Prkačina, potrebno je vrijeme da se prilagodi na taj veći rang. Apeliram na sve da budu strpljivi i da olakšaju njegov razvoj, mediji čak da ga ne uzdižu previše, a ja ću ga maksimalno štititi. Sigurno da će biti dobrih i loših trenutaka – rekao je trener Cibone Ivan Velić
U sličnom tonu je i izjava mladog Tonija Nakića nakon potpisivanja trogodišnje vjernosti novom klubu.
– Interes Cibone se pojavio još prošle godine i uistinu sam se nadao da ću doći ovdje još prošlo ljeto. Imao sam želju i ambiciju otići u jači klub i viši rang tako da mi je ovaj dolazak nakon godinu dana još draži. Drago mi je da je Cibona pokazala veliku želju da me dovede, a sad ja imam jednaku želju da opravdam to! Nadam se borbi za trofeje i što većem broju ljudi u Draženovom domu – poručio je Nakić koji je samo pet dana prije prelaska u Cibonu za sport023.hr kazao da ne bi imao ništa protiv da odjene i dres Zadra.
– Znam za interes Zadra i ne bih imao ništa protiv, vrijeme je za novi iskorak u karijeri. Međutim, sve je na klubovima, oni moraju postići dogovor, pregovarali su već, ne znam koliko je to otišlo daleko. Zadar igra ABA ligu, uvijek je želja i trofej u domaćim natjecanjima tako da mislim da bi to bio značajan iskorak za mene, ali ponavljam sve je na klubovima.
 




Cibonina vizija – baziranje na mladosti


U Ciboni su potvrdili potpisivanjem Nakića politiku pomlađivanja svog rostera i pravac koji žele slijediti u budućim sezonama. To je nešto što bi sigurno voljeli čuti i navijači Zadra koji trenutačno ne znaju ni tko će voditi novu momčad u narednoj sezoni, a kamoli da su upoznati s dugoročnom vizijom koju primjerice imaju u Draženovom domu.
– Važno je da smo nastavili s politikom koju smo zagovarali otkako sam došao u Cibonu, a to je pomlađivanje ekipe. Kad sam preuzeo ekipu prosjek godina bio je tridesetak godina, ove godine prosjek godina je bio oko 26 i sad nastavljamo tim putem. Pokušat ćemo dovesti još neke mlade igrače u klub. Važno je znati da ako ćemo ove sezone imati veći broj mladih igrača da ćemo morati istrpiti njihovo sazrijevanje. To znači da će njihovo sazrijevanje biti turbulentno, bit će teških poraza i trenutaka, no svi kao klub moramo stati iza njih i podržati te mlade igrače jer jednom kad sazriju bit će stroj koji će moći puno toga dati. Na kraju će nam se strpljenje višestruko vratiti. Imali smo i protekle sezone puno mladih igrača, pogotovo u visokoj liniji – Vucić, Ljubičić, Prkačin, Badžim, tako da nije to samo od ove sezone, ali ćemo sad to pokušati i proširiti. Osovina Nakić – Prkačin će nadam se biti budućnost kluba. Vizija kluba je da se baziramo na mladost. Cilj nam je da mladi igrači žele doći u naš klub. Krenuli smo i malo po malo ići ćemo tim putem i nadam se da ćemo u njemu i uspjeti – naglasio je trener Velić. (cibona.com)