Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

U OKVIRU PRIPREMA ZA IZBORE Tadin: Na nacionalnoj razini HSS vidim u ključnom razdoblju promjene

06.06.2020. 09:03


Sveučilišna organizacija HSS-a, kao jedna od najstarijih političkih organizacija mladih u ovom dijelu Europe ovih dana obilježava godinu dana djelovanja, ističući kako su u ovih godinu dana napravili mnogo više od nekih drugih političkih organizacija mladih, pa čak i onih u drugim zemljama EU-a koje imaju neusporedivo veća sredstva za rad.
S obzirom da dijelu javnosti njihjov rad nije osobito poznat, predsjednika organizacije Roka Tadina pitali smo koja je zapravo uloga Sveučlišne organizacije, osobito u danima izborne kampanje za parlamentarne izbore.
Tadin pak napominje kako je riječ o autonomnoj asocijaciji čiji su primarni zadaci rad na poboljšanju uvjeta studiranja te poticanje visokog obrazovanja i edukativna uloga. Naime, Sveučilišna organizacija osnovana je još 1910. godine, a obnovljena 1995. te se može organizirati u svim gradovima koji imaju sveučilište. Zasad postoje njihove organizacije u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Zadru, no očekuju i osnivanje one u Varaždinu.


Autonomnost organizacije
– Autonomnost organizacije znači da ona ne odgovara lokalnoj organizaciji, ali ne znači da odvojeno rade, pogotovo u Zadru. Kao predsjednik SO Zadar uvijek sam pozivan na sastanke Gradskog i Županijskog odbora stranke te imam jako dobru suradnju s predsjednicima, Marijanom Marojom i Zoranom Morovićem. Iako djelujemo od studenog 2018. godine, organizaciju smo osnovali u lipnju prošle godine, organizirajući dosad više tribina i predavanja na kojima su sudjelovali i brojni nezavisni akteri društveno-političke scene, poput doc.dr.sc. Marka Vučetića ili sindikalista Jere Bilana i Igora Radeke, te kolega iz drugih oporbenih stranaka. Sudjelovali smo i na prosvjedu protiv nepropisnog odlaganja grita u tvornici kod Obrovca te se borili i protiv prenamjene prostora ‘Menze’ i ‘Nigdjezemske’, čime bi se zatrla neovisna kultura. Sve u svemu, organizacija smo mladih, progresivnih ljudi željnih rada i napretka, pojašnjava Tadin.
S obzirom da je očito kako je riječ o novom kadru HSS-a koji će se vremenom aktivirati i na važnijim pozicijama stranke, Tadina smo pitali kakvom u ovoj predizbornoj situaciji uopće vidi svoju stranku koje već godinama nema u Gradskom vijeću i Županijskoj skupštini?


Vratili se Radićevim vrijednostima
– Na nacionalnoj razini HSS vidim u ključnom razdoblju promjene. Stranka se vratila iskonskim vrijednostima Stjepana Radića, zbog čega je razumljivo da surađuje s drugim progresivnim strankama centra i lijevog centra. Stjepan Radić je bio vjernik, ali se zalagao za sekularizam. Zalagao se za napredak i obrazovanje stanovništva, a treba uzeti u obzir da je u njegovo vrijeme 90 posto stanovništva živjelo upravo na selu. Zbog toga HSS ima ishodište na selu, dok je danas stranka i sela i grada. Kada pogledamo i one koji su napustili HSS, navodno zbog predsjednika naše stranke Kreše Beljaka, teško se među njima nađe ijedan pojedinac koji nije opterećen aferama. Što se tiče gradske i županijske razine, nužno je reći da su se one na svojevrsni način regenerirale tek 2016. godine, nakon što je veliki dio bivših članova otišao u različite desne i ekstremno desne stranke. No, pitanje je kakve veze Stjepan Radić, koji se zalagao za mir, ravnopravnost, prava žena i protivio samovolji svećenstva, ima s ekstremnom desnicom? Apsolutno nikakve, obrazlaže čelnik Sveučilišne organizacije.




Za nas u Zadru ima prostora
Napominje kako su Maroja i Morović preuzeli gradsku i županijsku organizaciju te sada zajedno rade na tome da oporba preuzme vlast na idućim lokalnim izborima, iako na prošlim lokalnim izborima HSS nije dobio niti jednog gradskog ili županijskog vijećnika:
– Vijećničko mjesto ne treba nam radi statistike, već radi kvalitetne obrade određenih tema, u čemu itekako možemo pridonijeti. Marijan Maroja ima četiri desetljeća radnog iskustva na visokim funkcijama u kulturi, Morović je jedan od najuspješnijih načelnika naše županije, a imamo još puno istaknutih pojedinaca za koje će se čuti na parlamentarnim izborima. HSS u Zadru itekako ima prostora jer se zalaže za društveni napredak, jačanje građanskog aktivizma, demokratičnost, transparentnost i pravednost, što su vrijednosti kojih se gradske vlasti slabo drže, poručuje čelnik SO-e.
 


Nastojimo osuvremeniti Radićeve ideje


Prije ulaska u HSS Tadin je bio povjerenik županijskog Foruma mladih SDP-a, no tu stranku je napustio u vrijeme kvartovskih izbora. Otišao je, kako kaže, zbog nemogućnosti suradnje sa Županijskim odborom, a Gradski je odbor po njemu »pokazao kritičan nedostatak kadrova i programa«.
– Nažalost, pokazuje da sam bio u pravu. U vrijeme prošlih lokalnih izbora, upoznao sam Marijana Maroju, s kojim sam se počeo intenzivno družiti. Maroja je povjesničar i izuzetno dobro poznaje povijest HSS-a i ideje Stjepana Radića, republikanstvo, progresivnost, sekularnost, argumentiranu nacionalnu pripadnost, vrijednost obrazovanja i građanskog aktivizma. Primijetio sam da HSS na državnoj i nacionalnoj razini nastoji Radićeve ideje osuvremeniti. Logično je da ideje koje je netko predložio prije 10 godina mogu zastarjeti, a kamoli ideje od prije 100 godina, zato ih ne smijemo tumačiti doslovno i konačno, već temeljem spomenutih principa trebamo odgovarati izazovima modernog vremena, ističe Tadin.